home > mjuzik > Sittin' by the Road

kontakt | search |

BLAZE FOLEY: Sittin' by the Road (Elite Records, 2015)

Mogao bih se kladiti da bi svaki uobičajeni diskofil ovaj album nakon prvog slušanja smatrao tek samo kao kolekcionarski dodatak fonoteci ne nalazeći u njemu mnogo razloga za uzbuđenje. Razlog je jednostavan - odsviran je na akustičnu gitaru i otpjevan teksaškim folk stilom s brojnim lamentirajućim tekstovima koji u današnje bezosjećajno doba paralelnog svijeta bez razvijenog osjećaja empatije nemaju neku osobitu cijenu. Danas kad su ljudi uglavnom karakterno prepotentni, bahati, osorni, strašno kompetentni, malte ne sposobni na stručnu policijsku CSI i FBI analizu svega i svačega, jedna iskrenost malo koga može iscimati i probuditi iz svijeta zablude.

Prevarili bi ste se, Blaze Foley nije nikakav kaubojski šarlatan s gitarom kakvih ima na tisuće pecajući potencijalni auditorij, on je suprotno tome baš izvorni kantautor s gorkom životnom pričom. Rođen u Arkansasu 18.XII 1949. pravim imenom Michael David Fuller, od malih nogu je osuđen da živi kao beskućnik tumarajući po ulicama i svirajući po birtijama. Jednom prilikom ga je sreo Townes Van Zandt prepoznavši ogroman talent, te ga je smjestio u jedan iznajmljeni vagon na željezničkoj stanici s improviziranim studiom u kome je Foley neko vrijeme spavao i snimao pjesme. Ali, kako nevolja ide za svojom pravocrtnom sudbinom pogađajući upravo sirotinju, vagon je opljačkan i uništen, a iz neutvrđenih razloga u Austinu 1.II 1989. na Foleya je pucano iz sačmarice. I to od strane sina Foleyevog prijatelja koji tvrdi da se radilo o samobrani mada nikad nije točno razjašnjeno što se ustvari desilo. Iskazi su bili oprečni, a mnogo godina nakon njegove smrti pronađen je i dio opljačkanog materijala kojeg su snimali Foley i Van Zandt, dok su zapisi s originalnih sessiona za Vital Records s kojim je imao ugovor navodno nestali u poplavi. Hm? A i dobar dio materijala zapljenila je DEA nakon što su izvršnog producenta uhvatili u akciji narko premetačine.
[ Blaze Foley - 1981. ]

Blaze Foley - 1981.

Da se koliko-toliko ispravi nepravda, posthumno su objavljivani pronađeni zapisi za nekoliko nezavisnih etiketa, a ovom prilikom je njemački Elite Records napravio reizdanje na vinilnom izdanju, što je prva Foleyeva ploča nakon više od 30 godina. Ovdje su sabrani dokumenti njegovog ranije objavljenog albuma "Sittin' By The Road" (Lost Art Records, 2010) s još nekoliko dodatnih snimaka kao što su "Cold, cold world", prvi singl "If I could fly/ Let me ride in your big cadillac" (prvo izdanje iz 1979 kao 7'' za Zephyr Records) ili čuveni hitovi "Clay pigeons" i "Election day", a sve navedene pjesme su između ostalih obrađivali Willie Nelson, Lyle Lovett, Joe Nichols, Merle Haggard, Grammyijem nagrađen John Prine... Foley je bio velika underground inspiracija (posebno Caleb Followillu, pjevaču Kings Of Leon), urbani kauboj i preteča modernog folka sustavno se bavivši u lirici upravo onime što ga je najviše pogađalo: siromaštvo, socijalna nepravda i politički nesklad. Sve je to proživljavao na ulici, svojim metaforama i alegorijama, pa čak i direktnim konfrontacijama izgrađivao je poetski dubok izraz sa suptilnom staccato svirkom punom tex-mexa, bluesa, tradicionalnog countryija i nekih vlastitih dosjetljivih poteza s ogromnom tugom i senzibilnim vokalom velikog gubitnika koji spram današnjih indie-folk, americana i hipsterskih izvođača ništa nije trebao glumatati. Iz njega je dopiralo jezgro same teksaške prašine i usijane vreline, te hladne zimske noći nomadskih i vagonaških tegoba.

Tokom života objavio je samo 3 ploče; uz spomenuti debitantski singl iz 1979. izdao je samo jedan album "Blaze Foley" i 7'' singl "Girl Scout Cookies/Oval Room " (oba 1984. za Vital Records), dok je prvo posthumno izdanje realizirano netom nakon tragične smrti 1989. u obliku živog zapisa na audio-kaseti "Live At the Austin Outhouse (...And Not There)" (Outhouse Records). Svi kasniji zapisi su naknadno pronalaženi na najčudnijim lokacijama i mjestima, pa je tako jedan od njih pronađen na kaseti prilikom pranja automobila. Ispostavilo se da je to nestali snimak trećeg albuma "Wanted More Dead Than Alive " rađen sa Van Zandtom, a pretpostavlja se da postoji još nekoliko mastera s obzirom da niti sam Van Zandt koji mu je bio jedini pravi prijatelj nije upućen što je sve i gdje snimao Foley prije nego što ga je upoznao. Po njegovim memoarima napisana je i biografija "Living In The Woods In A Tree: Remembering Blaze Foley" koju potpisuje Sybil Rosen.

Naslovi: 1.Big cheeseburger and good french fries, 2.Clay pigeons, 3.Sittin' by the road, 4.Slow boat to China, 5.Election day, 6.Let me ride in your big cadillac, 7.Cold, cold world, 8.The way you smile, 9.Rainbows and ridges, 10.Fat boy, 11.Faded loves and memories, 12.If I could only fly

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 25/04/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*