home > mjuzik > Pridjevi

kontakt | search |

PRIDJEVI: Pridjevi (OSA Media, 2014)

Iako novo ime na glazbenoj sceni, Pridjevi poimenice imaju svoje ime utkano na mapu domaće glazbene scene, njezin alternativniji dio. Prije svega tu mislim na ženski dio skupine, Ninu Romić i Ivanu Picek, kao zagrebačku osovinu. Muški dio predstavlja dečko iz Labina, Dino Santaleza, koji je u stvari i glavni krivac za okupljanje ovog pomaknutog trija. Zahvaljujući društvenim mrežama, došao je do Nine i Ivane, a svoj glazbeni put utkao je u grupi East-Ra. S grupom East-Ra ima već tri albuma, koji su, kao i debut album grupe Pridjevi, izdani za kuću OSA Media. Svi ovi naslovi dostupni su za besplatni download, što je za svaku pohvalu.

Album je kako glazbeno, tako i tekstualno, prilično minimalistički opremljen. Jednostavne tematike, govori o prirodi, životu, ljubavi i malim stvarima koje svaku jedinku muče i ispunjavaju. Tu nalazim najveću sličnost s tekstovima Ivane Picek i pogled na svijet kroz prizmu njezinih pjesama. Ženski vokali, koji su provučeni kroz efekte, koncipiraju ovaj album i daju mu avangardnu i psihodeličnu notu. Dino je tu kao pravi gentleman curama prepustio glavnu ulogu i vrlo rijetko njegov vokal istrči u prvi plan. Uz vokale, treba istaknuti i električnu gitaru i udaraljke, dok je ostatak instrumenata u pozadini i rijetko su u prvom planu. Gitare su me prvim slušanjem albuma strašno podsjetile na pjesmu "Pogibe" s albuma El Desperado grupe Let 3.

"Ako je" kojom započinje ovaj album definitivno pokazuje kojim smjerom će se kretati atmosfera na albumu. Lagani tonovi, lo-fi karakter i psihodelična atmosfera smještaju vas u zadimljeni bar, koji postoji samo u vašem snu. U pjesmama "Kantarion (ili gospina trava)" i "Pjesma o drveću", gitara ima jako veliku ulogu u glazbenom kolažu, kombinirajući zvuk Sterlinga Morrisona i Robbyja Kriegera iz slobodnijih glazbenih formi u svojim matičnim grupama. "Ubila sam cvijet" svoj je glazbeni uvod prilično očito posudio od pjesme Looser, a kako se pjesma razvija, i sam Beckovski utjecaj sve više dolazi do izražaja.



"Lucifer i ja" sa neobičnim tekstom koji prati glazbenu pozadinu ili obrnuto, možda najbolje pokazuje koliko daleko ovaj projekt glazbeno može otići, pomalo zalazeći i u avangardni jazz. "Požuri polako" pametno zapakirana pred kraj, pjesma je kojom je ovaj album proključao do kraja. Uvodom koji se poigrava ritmovima usporedivim s onima grupe Prodigy, kasnijim etno motivima i udaraljkama katapultira zvuk pjesme do točke usijanja. Kao da su sve pjesme prije "Požuri polako" gradile mozaik, koji se sad do kraja prikazao.

Dva albuma koji su mi plovili kroz glavu slušajući Pridjeve su The Marble Index od Nico i Wild Men Fischerov - An Evening With Wild Man Fischer. S prvom vidim poveznicu u psihodeličnoj tamnoj atmesferi, dok s Fischerom dijeli jednostavnost melodijske glazbene strukture. Jedan od velikih autora s čijim radom također ima poveznicu je Syd Barrett, ali više sa svoja dva samostalna albuma "The Madcap Laughs" i "Barrett" nego kao članom Pink Floyda. Raščlanimo li album na autore, Pridjevi su najbliži senzibilitetu grupe East-Ra. Ninin glazbeni opus je prilično udaljen od ovog kojem Pridjevi gaze i u pjesmama na svojim albumima jedva da je krajcnula igru izgubljenih tonova ovog albuma. To nikako ne znači da se nije ovdje snašla. Štoviše, zanimljivo će biti vidjeti koliko će ovakva plovidba napraviti promjenu u njezinoj već izgrađenoj glazbenoj strukturi, obzirom da se zaželjela ploviti nemirnijim vodama u ovih trideset i nešto sitno minuta. Za razliku od nje, Picekicu već mogu vidjeti u ovakvom dijapazonu i kroz dulji period, jer voli otkrivati novu glazbu, koju uredno isporučuje i na svojim posljednjim koncertima. Koketirajući sa žanrovima u kojima još nedavno nije bila prisutna, siguran sam da će joj ova suradnja još više raširiti glazbene pipke.

Sagledamo li u cjelini, koliko god ovih devet pjesama tekstualno ima snagu, ipak je težište albuma bazirano na glazbi. I tu album ispunjava svoju svrhu, kao nešto novo i drugačije na tuzemnoj glazbenoj sceni. Definitivno će izazvati podijeljene reakcije i iskreno me zanima u kojem udjelu će publika pozitivno prepoznati osobnost ovih pjesama.

Naslovi: 1. Ako je, 2. Kantarion (ili gospina trava), 3. Pjesma o drveću, 4. On je jesen, 5. Svijet na dlanu, 6. Lucifer i ja, 7. Ubila sam cvijet, 8. Požuri polako, 9. Tužna

ocjena albuma [1-10]: 7

jura // 30/03/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*