home > mjuzik > Swimmin' With Friends Again

kontakt | search |

ME RAABENSTEIN: Swimmin' With Friends Again (Nonine Recordings, 2013)

Zna se dobro na šta je stari genije mislio, a konkretno u ovom slučaju berlinski mag Me Raabenstein je pribjegao posve avangardnom potezu. Običaj je da kompilacija bude sastavljena od ranije objavljenih ostvarenja, međutim ovdje se radi o čak 18 kompozicija različitih izvođača koje još nisu objavljene. To su sve mahom neki novi Raabensteinovi projekti koji su još u fazi začetaka, te nekolicina poznatih autora s kojima surađuje već dulji niz godina. Koliko će biti potrebno čekati na njihovu realizaciju albuma ili EP-ija valja sačekati. Tko zna, možda su ovo planovi za narednih desetak, možda i manje godina, a izabrane kompozicije vjerojatno samo djelić onoga što će se biti satkano na tim nadolazećim radovima...

Autori, suradnici i kolaboracijski projekti okupljeni su iz gotovo čitavog svijeta - od Francuske, Belgije, Austrije, Velike Britanije, USA, Rusije, Kine sve do Njemačke. Sve njih vodi kreacija Raabensteina koja je uključena bilo kroz autorski ili kolaboracijski rad, produkciju ili remikseve, a od ovih 80 minuta elektronske glazbe koja proteže eksperimente, glitch, dubove i poznatu cinematic saržu svojstvenu za Nonine Recordings urađena su i već 4 promotivna video-spota.


slowcream. the plan imposes from me raabenstein on Vimeo.

SLOWCREAM je zasigurno najpoznatije ime, naravno Raabensteinov projekt koji ima 4 objavljena albuma, a po svemu sudeći nakon drone albuma "Music For Paintings - Francis Bacon" (2012) s ovom priloženom instrumentalkom "The plan imposes" popraćenom laganim melodijama piana i dalje namjerava ostati u sličnom teritoriju.


me raabenstein. quai des orfèvres from me raabenstein on Vimeo.

Premda ME RAABENSTEIN stoji iza svake od ovih 18 kompozicija u mnogim ulogama, prosto je nevjerojatno da uspije raditi i na vlastitim albumima (ima ih svega 2 plus dvije kompilacije). "Quai des orfevres" je čudan eksperimentalan komad kome je vrlo nezahvalno prognozirati točnu funkcionalnost u sklopu nekog budućeg albuma. U polovici kompozicije odjednom izranja prastari samplirani zvuk vergla u ritmu valcera asocirajući na cirkuske čigre odprije stotinjak godina.


pepper and bones . frat from me raabenstein on Vimeo.

Nova Nonine akvizicija PEPPER AND BONES s eksperimentalnim spoken-word komadom "Frat" očito nastavlja na putevima utrnulih Throbbing Gristle koristeći mnogo toga iz njihove druge faze stvarateljstva (od 2004. do 2012). Ponajviše prigušene noise elemente u pulsirajućem drone izdanju uvijene kroz višedjelnu aranžmansku shemu s pop prizvukom.


slikkz aka drew. conhoo'3d (me raabenstein rmx) from me raabenstein on Vimeo.

Još jedno novo ime SLIKKZ aka DREW ovdje je prisutno s Raabensteinovim remiksom instrumentala "Conhoo'3d" u plesnom formatu uvrnute kombinacije glitcha i dubstepa sa posve sirovom, ali vrlo zabavnom minimalističkom melodijom.

Od novih i nepoznatih imena vrijedi izdvojiti psihodeličnu stvar "Lukewarm grim" potpisanu sa THE EBERTHBROTHERS vs. ME RAABENSTEIN, vjerojatno kineskog izvođača O'WU sa egzibicijskom spoken-word temom "Fog", zatim Raabensteinov plesni remiks "Einde" autora potpisanog kao KRENG koji očito radi elektro-akustiku kombinirajući fagot, duhačke instrumente, akustičnu gitaru i različite udaraljke. Posebno je zanimljiv vrlo sličan, ali daleko melodičniji tretman elektro-akustike SIEG DER LIEBE feat. MARK GISBOURNE u još jednoj spoken-word skladbi "Weekend squeeze" koja pokazuje neke od inovantnijih riješenja Laurie Anderson iz sredine 80-ih, kao i spektakularni potez na relaciji moderne orkestralne klasike s klavirskim cinematic ugođajem kompozicije "Chance aqcuaintance" BARTHOLOMAUS & RAABENSTEIN. THE SHE HERO se također vrzmaju u sličnim vodama ispreplitanjem klasike i ambijentalne harmonijske građe (prvenstveno flauta) kroz "Noname #02", a što će biti od gudačkog staccato manipuliranja s elektronskim efektima potpisanog kao još jedan projekt - KANAJAN RAABENSTEIN, tema "01 02", to tek treba doživjeti. Izgleda da se Raabenstein sve više zanima za klasičnu glazbu...

Jedna od rijetkih ženskih predstavnica na kompilaciji (a i u sklopu Nonine Recordings) pristiže kroz jedinu pop skladbu "Arrogant (Me Raabenstein remix)" u kojoj je barem vodeći vokal ženski, no očito iza projekta ipak stoji muško biće, sudeći po imenu TREVOR GOODCHILDE. Pjesma je nova re-interpretacija r'n'b stila s veoma seksipilnim vokalom nalik na Destiny's Child i Kelis.

Od starih znanaca, tu su DAVID MINOR - "Aristophanes (Me Raabenstein rmx)", TSHAKA u trip-hop stvari "Apricot juices (Me Raabenstein rmx)", te ne mnogo puta spominjani, ali jedni od najranijih projekata i suradnika ANDREAS KOSLIK - "Devine (Me Raabenstein remix)" i ME & MRS BEE - "Day on a tree". Svi su oni zadržali svoje osnovne stilske osobine koje se kompletno sagledavaju i u cjelokupnom zvuku kompilacije.

Mirno, elegantno i bez nekih većih percepcijskih iznenađenja. Sve ono što je do sada bilo prisutno na radovima etikete, to valja očekivati i dalje s ponekim nadogradnjama i mogućim izletima u modernu klasičnu glazbu. Na momente monotono i predvidljivo, no u domeni onoga što će te kompozicije značiti ili kamo će usmjeriti konceptualno pojedine dugosvirajuće radove pokazati će budućnost.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 07/08/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*