home > mjuzik > IRON MAN 3: Heroes Fall - Music inspired by the motion picture

kontakt | search |

SOUNDTRACK: IRON MAN 3: Heroes Fall - Music inspired by the motion picture (Universal, 2013)

Ne ulazeći u kvalitetu filma ili njegov sadržaj, uz ovaj film pri kretanju istog u kino distribuciju pojavila su se dva muzička izdanja koja ga prate. Jedno je originalna muzika iz filma koju je skladao Brian Tyler, filmski kompozitor, najpoznatiji po muzici za akcijske filmove (Rambo, Fast & Furious, The Expendables…). Drugo izdanje je "konceptualni album" s muzikom koja je inspirirana tim filmom. Obično se ne pojavljuje u filmu, al prati ga na neki način, jer su sve pjesme moćnih gitarskih rifova i modernih syntova, pa se čini kao da su dio nekog akcijskog filma.

Pa krenimo s redom. Trenutno najpoznatiji s liste, IMAGINE DRAGONS su američki indie rockeri na tragu KILLERSa, koji su se čini se specijalizirali za soundtrack izdanja, pa su im se pjesme već našle na nekim cdovima iz serijala ili filmova. Ready Aim Fire ima zarazni rif i refren a bliska je njihovom hitu Radioactive. Slijedi sličan bend, AWOLNATION, koji čak ima i više doticajnih točaka s Killersima - sličan vokal i masivni sintovi. Njihove pjesme dosad ste također mogli čuti u serijalima ili reklamama, a Some Kind of Joke pjesma je snimljena upravo za potrebe filmskog soundtracka. Kako se ne bi udaljili predaleko od Killersa, slijede NEON TREES, koji su ih 2008 pratili na sjevernoameričkoj turneji. Some Kind of Monster ima sve što treba da postane hit. Odličan rif, dobre sintove i vrlo dobar vokal.

Za PASSION PIT moglo bi se reći da su sljedbenici grupa PHOENIX ili MGMT-a, jer u postavi osim bubnjeva imaju samo sintove, pa im je i American Blood, ukrašena sintetičkim zvukovima. Na drugom dijelu Twilight Sage imali su pjesmu, a ovo im je drugo pojavljivanje na takvim kompilacijama. Još jedan bend koji se specijalizirao za pojavljivanje na sličnim kompilacijama, je ROGUE WAVE. Broj pojavljivanja prelazi 20 (Napoleon Dynamite, Spider Man 3, Weeds, Scrubs…), u bendu je jedini stalan član Zach Rogue od kojeg sve kreće i s kojim sve staje. Dosad imaju objavljenih pet studijskih albuma, a No Time, koja se pojavljuje na ovom soundtracku tipičan je indie komad, s asocijacijama na PIXIES ili WEEZER.

CAPITAL CITIES su američki indie duo čiji debi album se očekuje ovih dana s nestrpljenjem, jer otkad su na sceni svojim synth pop pjesmuljcima drmaju top listama, pa su sa prvim singlom Safe & Sound u Njemačkoj bili prvi, a u Americi treći. Njihova One Minute More, spada u lošije pjesme ove kompilacije, al nije je potrebno izbjegavati. S druge strane, Mr. LITTLE JEANS je projekt norveške pjevačice i umjetnice Monice Birkenes, čiji me vokal odmah podsjetio na Stinu Nordenstam, a magični trip hop ritmovi na Portishead početke. Oko ovog projekta trebalo bi se malo pomučiti, jer obećaje.

Andrew Stockdale iz američkog hard rock benda WOLFMOTHER otvara zadnju cjelinu sa svojim Keep Moving. 70s rifovi, asociraju na duge kose, frula traperice i Led Zeppeline. Odlična stvar! REDLIGHT KING su kanadski metalizirani hard rockeri, čija pjesma Redemprion me jako podsjetila na "Sonic Temple" fazu grupe The Cult. Iako su okarakterizirani kao poppy-art, WALK THE MOON su se s Big Bad Wolves predstavili kao čvrst gitaristički bend, ne previše zanimljiv, a negdje na tragu američkih bendova iz devedesetih kao što je Ugly Kid Joe.

3OH!3 ("three oh! three") dali su pjesmu Bad Guy, koja je križanac između Becka i Beastie Boysa, a za kraj su se nakon dugo vremena neaktivnosti pojavili THE WONDERGIRLS. U toj supergrupi nalaza se članovi grupa Stone Temple Pilots, Sugar Ray, 30 seconds to Mars, Porno for Pyros, a za ovu priliku pridružili su im se Ashley Hamilton, glumac iz filma i sin glumaca Georgea HAmiltona i Alane Stewart i Robbie Williams. Pomalo atipična gitaristička pjesma za Robbiea, kojoj je on udahnuo Robbijevski štih.

Sve u svemu još jedan dobar pogodak za publiku koja gleda takve filmove.

pedja // 04/06/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*