home > mjuzik > We Are Storms

kontakt | search |

STORMS: We Are Storms (Moonlee Records, 2011)

Tročlani zagrebački instrumenal rock/post-rock sastav Stroms je nastao 2009. godine. Njegovi članovi su Slobich (bas), Sasha (gitara) i Neven (bubnjevi). Sva trojica su prije toga bili aktivni u bendovima kao što su Don't Mess With Texas, Amok, Nikad, Radio Free Isaac i Lunar. U veljači prošle godine objavili su svoj prvi demo EP, koji se sastojao iz tri pjesme. A njihov album prvijenac po imenu We Are Storms je objavljen danas, 12.09.2011 za izdavačku kuću Moonlee Records. Sadrži deset pjesama, sveukupnog trajanja nešto više od pola sata. Snimljen je u studiju Kozmo u srpnju prošle godine. Dizajn omota potpisuju 5L081CH.6R4PH1C5 i Storms.

Stil i skladbe Stormsa se najbolje mogu opisati kao inteligentni, direktni i atmosferični instrumentalni post-rock, čiji osnovni elementi su usavršena konceptualnost i metodičnost. Te uzajamnih, plimi i oseki sličnih, izlijeva raznih masivno-ambijentalnih ili manično-furioznih nijansi. Na mahove, tolike suptilne kompleksnosti, kao čitanje Hegelovih izvornih manuskripti. Ustoličenih kroz minimalistički instrumentarij, koji se sastoji (samo) iz bubnjeva, basa i gitare. Bez uporabe bilo kakvih elektronskih pomagala u obliku synthesizera ili sličnog.. Međutim, što bi za neke bio nedostatak, u slučaju Stormsa to je njihova najveća prednost. Jer na taj način njima je pošlo za rukom osloboditi sav ogromni potencijal i prirodno usađenu zvučnu estetiku koju posjeduju ova tri instrumenta. I pretočiti u pažljivo i bistro struktuirane, ali virtuozne i energične kompozicije. Koje su, netipično za instrumentalni post-rock, vrlo kratke. I ne dopuštaju predaha kroz, na primjer, neke izdužene gitarske delay pejzaže ili elektronske samplove, također karakteristične za post-rock. Upravo tu se nazire, reklo bi se, jedna "punk filozofija". Koja stoji iza toga da skladbe moraju trajati točno onliko, koliko je potrebno da bi prenijele željeni sadržaj. U što kraćem roku. Bez nagomilavanja kojekakvih nepotrebština. Brzo, izravno i učinkovito, ali uvijek vrlo melodično. Spajajući ugodnu melodijsku harmoničnost sa neškodljivim stereofoničnim terorom uzavrelih emocija. Iako instrumentalan, ovaj album govori više nego mnogi albumi s klasičnim vokalom. I mada u njima nema riječi, slušatelj ima taj osjećaj da mu skladbe govore na podsvjesnoj razini, nekim sofisticiranijim jezikom. Što je očigledan dokaz da su članovi Stormsa vrlo iskusni i spretni glazbenici. Svo stečeno iskustvo iz predhodnih bendova u kojima su djelovali, nedvojbeno se čini da se prelilo ravno u ovih deset skladbi. U kojima nema mjesta mutnim i zagušljivim zastranjivanjima i već milion puta prežvakanim klišejima. Oni točno znaju što žele i pokazuju to na vrlo efikasan način. Vođeni isključivo ritmom, impulzivnom dinamikom i ogromnom energijom. Skladbe su svedene na samu njihovu bit. I time iz samog svojeg korijena zadobivaju na izuzetno iskrenoj direktnosti i jedkoj beskompromisnosti. Pri tome, kroz vrlo izražene i inovativne melodijske kontraste, nikada ne gubeći na karakteru i dubini. Svaka zasebna skladba je stoga jedan svojevrsni ritual virtuoznosti i intrigantne dramatike. Sveukupnu pozitivnu sliku albuma tvori i njegova kvalitetna produkcija. Kao i dizajn omota i rafinirano uređenje njegove unutrašnjice. U kojoj se nalaze tekstovi koji objašnjavaju značenja pojedinačnih skladbi.

Iskreno, prvi prvom slušanju ovog albuma bio sam zatečen njegovom svježinom i pozitivnom, nenametljivom energijom. Pola sata u kojem Stormsi ciljaju, poput groma, visoko s neba izravno u rebra moćnom demonstracijom gitare, basa i bubnja. U kojoj vaši slušni prijemnici dobivaju jedan nesvakidašnji tretman i driblaju vašu motoriku tijela. Čineći tako ovaj album izuzetno slušljivim i sa velikom "repeat" vrijednošću.

z. marković // 12/09/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: We Are Storms

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*