home > mjuzik > Back Through Time

kontakt | search |

ALESTORM: Back Through Time (Napalm Records, 2011)

Škotski folk-metal sastav iz Pertha osnovan je samo s jednim ciljem - da uspije pod svaku cijenu. Kroz ne osobito zanimljivu biografiju jedini interesantniji podatak koji se izdvaja jest da su krenuli pod imenom Battleheart 2004., a svoj prvi koncert su održali samo 5 dana nakon osnutka! Neki od članova benda se tada praktički nisu niti dovoljno upoznali.

Okupljeni oko kreativnog tandema Gavin Harper (gitara) i Christopher Bowes (vokal, klavijature), često su mjenjali postavu, objavivši dva EP-ija "Battleheart" i "Terror on the high seas" (oba 2006. kao d.i.y.), a onda su 2007. potpisali ugovor sa Napalm Records i bili primorani promjeniti ime. Napalm Records je već imao bend sličnog imena (Battlelore), pa je odlučeno da se nastavi pod novim imenom Alestorm.

Debi albumom "Captain Morgan's Revenge" objavljenim početkom 2008. nisu niti malo zainteresirali publiku folk-metal scene kada su se u datom trenutku već rafinirano uzdigli finski Korpiklaani i švicarski Eluveitie, ali su zato singlom skinutim s njega "Heavy metal pirates" dali prepoznatljivi pečat vlastitom stilu kojeg su nazvali pirate-metal ili po naški rečeno gusarski metal. Taman kada se bend spremao na svoju prvu veliku promotivnu turneju, ujesen 2008. napušta ih glavni kompozitor Gavin Harper dovevši ih gotovo u bezizlaznu situaciju. Međutim, za potrebe turneje na njegovo mjesto je uskočio Tim Shaw koji je nakon odrađenog toura nestao, ali je zato kao nova karika u bendu isplivao do tada neprimjetan gitarist Don Evans. Tada su definitivno odlučili da postavu neće popunjavati s novim članom, već će samo po potrebi zvati session gitaristu zajedno s gostujućim glazbenicima.

Zahvaljujući stalnim turnejama po cijelom svijetu kada su u periodu od 2009. do sredine 2011. odradili čak 9 (!!!) turneja pritom nastupajući sa Eluveitie, Finntroll i Sabaton, vrlo brzo su stekli impozantnu gomilu obožavatelja, pa im je drugi album "Black Sails At Midnight" (2009) veoma dobro prihvaćen na tržištu. Između ostalog, nastupili su dva puta i u Zagrebu. Jednom sa Grave Digger 2009. u Boogaloo, a drugi puta sa Sabaton 2010. u Tvornici.
[  ]

Budući da su sa prva dva albuma profilirali stil pun gusarskih (piratskih) tema s jednoobraznim power-metal konstrukcijama u koje su satkali brojne folklorne motive koji su ustvari preslika šablona Finntroll i Korpiklaani, sasvim je neumjesno od Bowesa i ekipe očekivati bitne promjene u ovom trenutku kada im je popularnost rapidno porasla.

Slušajući ovaj treći album "Back Through Time", danas se prva dva čine svježe i intrigantno, posebno drugi "Black Sails At Midnight" koji je bio prilično kreativniji, bolji i dorađeniji od prvijenca. Međutim, s ovim albumom "Back Through Time" se potpuno otkriva činjenica da je bend jedan običan trik koji će potrajati koliko im to publika dozvoli. Mada nemaju stilskih i zvučnih sličnosti, ova furka Alestorma u lirskom pogledu neopisivo asocira na ona dva proslavljena albuma Adam And The Ants "Kings Of The Wild Frontiers" (1980) i "Prince Charming" (1981) koji su prodali priče o indijancima, osvajanju američkog kontinenta u 17. i 18. stoljeću, pljačkašima kočija, jenkijima, prinčevima i vremenu britanske kolonijalne imperije u doba renesanse. Adam Ant je imageom otmjenog renesansnog buntovnika u čipkama, uniformi 'crvenih mundira' i Komadant Marka našaranog ratnim bojama sa trorogom kapom, kuburom i kremenjačom, te sa pregršt hitova i u ono vrijeme veoma zanimljivim video spotovima uspio očarati svijet bacivši na koljena i najeminentnije rock kritičare, no Alestorm su očito još miljama udaljeni od poimanja globalnog uspjeha. Ne objavljuju singlove, ne snimaju bombastične i upadljive video-spotove, a jedina adekvatna snaga su im pjesme koje su u slučaju ovog albuma ništa drugo nego jezivo retrogradno ponavljanje formule s prva dva albuma.

Općenito govoreći "Back Through Time" jest zabavan album pun pjevnih refrena, harmonika, zviždaljki, synthova, zborskih vokala, violina, duhača, orkestralnih aranžmana (Gordon Krei) sa gostovanjem čak 12 session glazbenika, no trik je u tome da se ovi epski vicevi s gabaritom power/folk-metala ne doimaju niti malo uzbudljivo. Kompletan album je u temelju samo nastavak "Black Sails At Midnight" i Alestorm su došli do točke da su već sa trećim albumom postali zamorno dosadan i predvidljiv bend koji je potpuno iscrpio svoje kreativne resurse.

Naslovna pjesma "Back Through Time" s kojom se album otvara je kopija skladbe "Quest", zatim "Shipwrecked" za koju je snimljen video-spot je grozno brljanje po "Keelhauled", a "Scraping the barrel" neopisivo asocira na "To the end of our days". Naravno, ovakvih primjera na albumu ima gotovo isto koliko i pjesama koje odreda slijede prokušane kompozitorske metode. Ne može se tvrditi da je bend s time nešto osobito izgubio na svojoj dojmljivosti, ali nije niti bitno napredovao. U osnovi album nije loš nego je nezanimljiv pokušaj stvaranja nekakvog epskog monumentalnog umjetničkog djela.

A još kada u bonus skladbama uslijedi obrada The Wurzlers "I am cider drinker" koja je pak parodijska krađa starog i svjetski proslavljenog pop evergreena "Una paloma blanca" nizozemskog benda George Baker Selection iz 1975. koji služi za dizanje koncertnog adrenalina, kompletan dojam težnje Alestorma ka globalnom komercijalnom uspjehu je potpuno zaokružen. Ništa ozbiljno, samo zabavno.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 18/07/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: A Gentle Whisper From The Evergarden

DUNGEONTROLL: A Gentle Whisper From The Evergarden (2024)

| 28/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Back Through Time

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*