home > mjuzik > Aspalothos Grass/ Inđoj, u boj - reci A/ Haarun, od A do Moon/ Fly Me To The Marx

kontakt | search |

FRANCIVURIJAN/ BANKROT O'FRANZ: Aspalothos Grass/ Inđoj, u boj - reci A/ Haarun, od A do Moon/ Fly Me To The Marx (Slušaj najglasnije, 2011)

Četiri albuma Franci Blaškovića potpisana sa dva autorska imena Francivurijan i Bankrot O'Franz od kojih se posebno ističe "Fly Me To The Marx" koji može komotno stati uz čuvena remek-djela Šarlo Akrobate, Sexe i Žoambo Žoet Workestrao.

Eh, šta reći...? Franci je nakon postepenog rasapa Gori Ussi Winnetou brljavio svašta pokušavajući održavati onaj svoj urnebesni tempo objavljivanja po jednog albuma mjesečno pri čemu se prvo počeo saplitati u autorskoj kreativnosti, a naposljetku i potpuno izgubio i ono malo nekakvog kredibiliteta koji je još tinjao. Osjetno smanjivši tempo za 2-3 izdanja godišnje, čitav posao se u principu počeo svoditi na čistu egzistencijalnu priču. Tiraži njegovih d.i.y. albuma su 100 komada koji se odmah rasprodaju, tako da mu omogućavaju nekakvu solidnu mjesečnu plaču koja je, mora se priznati veća od uobičajenog minimalca.
[  ]

FRANCIVURIJAN feat. DON ĆIĆO ĐERMANO - Aspalothos Grass (2011, Slušaj najglasnije)

S takvim pristupom oko čiste egzistencije pošto-poto kao da je riječ o silovanju, nabrljavljen je ovaj apsolutno šašav album na kojem je sve zbrkano od početka do kraja. Na omotu je navedeno 13 pjesama, a na cd-u ih ima samo 9, te ih se samo uz obilati trud može razabrati koja je koja, barem po naslovima. U nekim kompozicijama se nalaze po dvije teme i tu nastaje sveopća zbrka. Redosljed pjesama ne odgovara poretku na omotnici, a u prva dva broja Franci samo priča i doslovce se ne može zaključiti da li su to neke od navedenih 'pjesama' ili samo njegov uobičajeni 'intro' kojeg nije naveo. Uf, kakva zbrka... Čak u trećoj pjesmi koja se valjda zove "Glogov kolac jebe mater radijatoru" Franci pjeva 'sve mi se zmišalo - zmešalo/ lita, miseci i datumi i dani/ ploče, albumi, pjesme, brojevi/ sjebani prsti, holesterol... i ja ću se pojebati s centralnim grijanjem'. A glazba je do sada najslabiji i najminorniji Francijev rad; u igri je samo bas i gitara uz pratnju ritam mašine, syntha i ponekih elektronskih efekata, te zvuči kao vrlo siromašan kućni demo predložak s tek ponekim solidnijim elektronskim komadima poput "Pojišan/ Fritula" i dramatične "Hrvat u Berlinu/ Crvenkapica" koje donose osmominutni dašak alternativnog synth-popa sa povremenim sympho/progressive aranžmanima.

A najpatetičnije od svega je da Franci više niti sam ne zna o čemu bi govorio i kome bi jebao sve po spisku jer je već sve odavno opsovao i poslao u rodno mjesto. Ah, a završna pjesma "Picigin" je snimka probe sa akustičnom gitarom premda je već izvedena prije toga u drugačijoj verziji...

Ocjena (1-10): 4
[  ]

FRANCIVURIJAN feat. DON ĆIĆO ĐERMANO - Inđoj, u boj - reci A (2011, Slušaj najglasnije)

Posve ista priča kao i na prethodnom "Aspalothos Grass" nastavlja se na ovome, 74. albumu po redu u Francijevoj diskografiji.

Ponovno se ponavlja "Picigin", tema koja je dvaput bila prisutna na ranijem albumu, a ovdje se ona također pojavljuje u dvije verzije i po svemu se čini da je Franci s ovom pjesmom pokušao napraviti nekakav, nazovimo hit. Ovdje je ona uvrštena kao akustični uvodnik, te kao jazz/blues-session koji je za divno čudo izveden uz pratnju bubnjeva. Naravno, i dalje su prisutne gitara, bas i synth, dok je na preostalom dijelu materijala većinom korištena ritam mašina i nema se šta previše secirati ovaj ispodprosječan rad. Izuzetak je pjesma "Krmak u žitu/ Odanost sebi" koja je nešto dotjeranija zahvaljujući živim bubnjevima i suvremenom blues stilu. Ostatak sa malo synth-pop elemenata i gitarističkim jammingom u "Bol u mojoj duši", turbo-folkom natopljena "Nokturno/ Maestral" (tja, valjda se tako zove, tko će ga znati...), valcerom "Sima" i "Bisage", te sa završnim desetominutnim experimental-rock komadom "Most" u kome Franci blebeće svoje štorije pune tri minute ne može dobiti nekakav poseban aplauz. Sve je posve zbrkano, a ovaj "Most" premda se nalazi uvršten kao posljednji broj, trebao je biti drugi po redu jer Franci kaže '...ovo je uvodnik za drugu pjesmu na albumu...'.

Zbrka. Totalna.

Ocjena (1-10): 4
[  ]

BANKROT O'FRANZ - Haarun, od A do moon (2011, Slušaj najglasnije)

Ovo je, Bogu hvala, veliko oslobođenje od prethodna dva zbrkana albuma, te se ovdje nakon poduljeg vremena može čuti barem nešto 'novo' u Francijevom zvuku. Na omotu nema nikakvih podataka o pratećem bendu, ali barem su bubnjevi živi, a svirka je organska (bas, gitara, synth) uz tek mjestimične elektronske efekte. Glazba je uglavnom fuzija funka i acid-jazza ("Nova ploča", "Bičikleta za fameju & i.T.D.", "Pička") s obiljem psihodelije i eksperimenata, kao i vrlo dobrih produkcijskih štoseva koji su mnogo doprinjeli suvremenom, relativno plesnom underground zvuku ("Glas Istre"), dok je posljednja tema "Osmica" ponovno suradnja sa gudačkim Bluster Duom. Teme su - zna se, jebanje matere svemu i svačemu, tj. klasika Francijevog lirskog opusa.

Ocjena (1-10): 7
[  ]

BANKROT O'FRANZ - Fly Me To The Marx (2011, Slušaj najglasnije)

Da li je na ovom 76. albumu svirala ista ekipa kao i na prethodnom "Haarun, od A do moon" ne bih znao reći jer tamo nema nikakvih pravovaljanih podataka, ali je evidentno da se forma nastavila u iznenađujuće kvalitetnom glazbenom smjeru. Ponovno je to jazz, ovaj puta fuzija rocka doziranog eksperimentalno - psihodeličnim pristupom sa avangardnim kreacijama, mnoštvom improvizacija i de-kompozicijskim razbijanjima strukture čega nije bilo u Francijevom opusu poodavno. Barem ne na ovakav način. Očigledno je tu mnogo za inspiraciju kumovao i čuveni dvostruki album "Bitches Brew" Miles Davisa jer se kao posljednja skladba pojavljuje neočekivana "Bičisbrju - kancone zbaljata", Francijeva posveta ovom legendarnom velikanu.

Muzički dio je ovog puta na iznimno visokoj razini i sada bi trebalo čeprkati po posljednjih 15-20 Francijevih albuma da se nađe nešto barem iole ovako inspirativno, ali izuzev prvijenca Fonja Big Benda, zatim dvije prve kolaboracije Rostiglio feat. Eluj i svakako ponajboljeg u toj 'lošoj seriji', Gori Ussi Winnetou "Sotto voce, masaže iz garaže" iz 2008. ovako nešto inovativno u zadnje 3-4 godine u njegovom opusu će se teško pronaći. Dobar je to znak da Franci nakon svih onih posrtanja i gubitka kreativne snage ponovno ima jedan odgovarajući as u rukavu koji ovaj puta nije nikakav alternativni rock, koketiranje sa elektronikom, transžanrovskim eskapadama ili tko zna koje prevrtanje 'istrijanštine' i hvatanje pričica iz oštarija na umjetno silovani i adaptirani način. Ovo je jedan konačno čvrsti Francijev album koji se posve razlikuje od svih dvadesetak prethodnih krivudanja i šaranja.

Kao prvo, nakon tko zna koliko vremena, album ne počinje sa 'introm' i onim njegovim govorancijama koje se redovito pretvaraju u monologe, a katkad i u bespotrebne diskusije, kako sa samim sobom, tako i sa ekipom za tonskim pultom. Album ima samo 6 poduljih pjesama (od 6 do 10 minuta) na kojima su radili Dejan Gotal (bubnjevi), Nadan Rojnić (bas) i Franci (šteta, nije navedeno tko je od njih bio majstor gitare, samplova i klavijatura), radni naslov je bio "Suha juha", a ostatak glazbene nadogradnje snimljen je u Rojcu, Distorziji i Garaži uz veliku pripomoć Nadana Rojnića. Kaže Franci da ga je ovaj album totalno izludio jer se nije znalo u kojem će pravcu krenuti, a nakon što je dovršen, doveo ga je u pat poziciju poslije koje ne zna kamo dalje. Uistinu, to stoji na mjestu jer ovakav album su rijetki izvođači s ovih područja uspjeli ostvariti, a nakon toga trebao im je duži period odmora, preispitivanja kreativnih sposobnosti i skupljanja novih inspiracija za naredne poduhvate. Slikovitije rečeno, ovakav približno sličan album, dakako s različitih aspekata, kako glazbenih, tako i lirskih, uspjeli su realizirati Šarlo Akrobata ("Bistriji ili tuplji čovek biva kad..."), SexA ("SexA Kopar" iliti reizdanje "SexA uživo") i Žoambo Žoet Workestrao (prvijenac "Kabelski kresovi"). Općenito je poznato kako su ti bendovi funkcionirali nakon ovih remek-djela koja su nastala u odlično pogođenom trenutku kada su bili u fokusu snage, no kod Francija je priča drugačija. On nema vremena za predah i opuštanje, tako da je sva sreća što su se kockice, zvijezde, idealan trenutak odlične forme i ostali pripadajući mozaik sitnica upravo koncentrirali u ovih 50-tak minuta.

Bogata građa kojom plijeni album, počinje odličnim naslovnim komadom "Fly me to d Marx" koji u glazbenom pogledu sažima avangardni post-punk pristup otprilike na razini The Pop Group/ Šarlo/ Žoambo što znači da je aranžmanski posve slobodan i niti u jednom trenutku se ne može pretpostaviti u kojem smjeru će kompozicija krenuti. Uz standardnu rock postavu (bas, bubnjevi, gitara), ovdje su ubačene improvizirane jazz melodije na ksilofonu i bogati izbor neobičnih synth linija i samplova. Eksplicitni tekst u kojem se Franci obrušava na religiju i komunizam ('draga mama napiši mi božićnu pjesmu - pesmu/ odjebi, ne mogu, neću/ jebale te vjerske teme/... ja skažuvat njet/ mama ti si talibanka/ kurac, ja sam komunjara/ ja sam Marx i Engels/ ja sam drugarica Roza/ ja sam drug Lenjin/ jebala te vjerska kvaka/ ja sam komunjara.../ jebo te kapitalizam, živio drug Tito i samoupravni socijalizam...') vodi skladbu u relativno prohodnom pravcu prvih 5 minuta, a nakon toga slijedi pravi free jazz-rock koji se pretvara u de-kompozicijsko razbijanje u kome ima zaista svačega (od Frank Zappe sve do avangardnog jazza).

Uvodnik je ovo dostojan svakog respekta, no Franci nije odolio pa je u narednoj "Rodoslovlje" ipak 'zablebetao' i ispričao jednu kraću, ali ne i bespotrebnu anegdotu da mu je Rinka maznula karton (vjerojatno sa tekstovima) bez kojeg ne može pjevati zato jer su se susjedi žalili na njegovo 'lajanje'. Na svu sreću, monolog traje svega 40-tak sekundi. Sama pjesma je ambijentalnog free-jazz formata u svojem početku (klavir, gitara, bas, bubnjevi, samplovi), pjevani dio je oivičen ritmom valcera i nenadanim izletima u slobodne ekspresije s obilatim psihodeličnim eskapadama, a tekst je posve čudna, izvitopereno bolesna i posve zbrkana priča u koju su nabacani različiti likovi od nekakve Oskorušice Celjuljitke, tipa s ruskom harmonikom koji ima Disciplina Kičme tetovažu na palcu i vozi dječja kolica koje je slijedio Karl Marx i lovio note rodoslovlja turbo folkerije... U priči se pojavljuje nekakav ljubavnik koji zavija i jebe bregu mater, zatim šofer bez dozvole koji uživa u pjesmi, pa opet neka ženska koja čeka dizanje nove zastave i novca s bankomata... Naravno, tok radnje nije mimoišao niti sočne podatke da je dotična provela više vremena u jebanju nego li u hodanju. U sveopćoj zbrci od priče gdje je sve povezano psihodeličnim košmarima uistinu je teško dokučiti da li je Franci čitav tekst improvizirao na licu mjesta zbog pomanjkanja onog kartona ili ga je znao napamet, no kako god, efekat kojeg stvara pjesma je fascinantna zvučna ezoterija koja okončava u rasplinutoj psihodeliji sa ambijentalnim synth harmonijama.

"Predskazanje sv. Majića" je ponovno uvrnuta priča nalik na teatar apsurda sa nizom nabacanih sličica, te joj treba posvetiti detaljnu pažnju kako se ne bi ispalo iz tijeka fabule. A tu ima svega, majko mila, kakav je ovo košmar od priče. Boce koje zveckaju i traže parking, jablani koji dostojanstveno kašljucaju travu, fikus koji divlja, stolice koje su namjenjene da im se namiguje, Glas Istre pleše po stolovima, dionice cupkaju, akcije skaču, rockeri viču 'hoćemo još', partizani 'rote štern' slinave, crvena zvezda se isprazno modno smeši, Ahilova pička se nudi bestidno, uspaljeno pivo koje nestrpljivo čeka da se strmopizdi u nutrine borbe za čas kiseline, noge stolova cvile... Vau!!! A muzika posve slobodan free jazz-rock sa rastrganim, ali plesnim ritmom uz brojne gitarske atonalnosti, klavirske i synth fragmente u gotovo nepovezanim intervalima, te sve funkcionira po sistemu 'kako tko hoće', no u niti jednom momentu ova ekipa ne gubi konce sa protokom kompozicije. Neobično i konfuzno, ali originalno...

Za "Prvomajsku farmu" u samom uvodniku kaže Franci da je najpromašenija pjesma, te da se dvoumio da li da je stavi na album ili izbaci. Kako god, bez nje se ne bi mogla uvidjeti težina i kvaliteta ostalog materijala. Jest, pjesma djeluje kao otpadak sa nekog od onih lošijih albuma, tekst je pun psovki, sočnih ispada i naravno šašave tematike, a glazba je miš-maš nekakvog zbrkanog aranžmana koji nije niti progressive, niti jazz, niti rock, već neki nevjerojatni kolaž početne ambijentalne minimalističke elektronike koja se preobražava u uvrnuti tango ritam koračnice i onda se proteže gotovo 8 minuta sa slobodnim intervalima gdje ima svačega, ali ništa točno određenog. Tempo je relativno minimalistički kontinuiran, no sve oko njega je nevjerojatno nabacano bez ikakvog reda vožnje; čas je to kraći ska, pa natruha industriala, pa razbacane gitarističke ekspresije ko da se tu negdje priključio Keith Levene iz vremena P.I.L. "Metal Box", interludij na klavijaturama koji zamiriše na sympho-rock... Sve je posve nepovezano i potpuno zbrkano... "Brejkingnjuz" slijedi ovu košmarnu apstrakciju koja je ovaj puta isprekidana s mnogobrojnim ritmičkim breakovima i kontraritmovima, te cijelim nizom psihodeličnih eksperimenata u čemu prednjače synth i samplovi, dok je bas uglavnom koncentriran na minimalističku kraut-rock etiku. Kompozicija pokazuje visoke kreativne odlike, te je vjerojatno jedna u nizu onih snimljenih otprve, moguće bez ikakve prethodne probe ili nekog detaljnijeg dogovora, a završava sa ambijentalnom psihodelijom i razbijenim de-kompozicijskim formatom.

Već ranije spomenuta "Bičisbrju - kancone zbaljata" ima ponešto od Miles Davisovog čuvenog "Bitches Brew" albuma. Giba se u neočekivanom smjeru; početak je jazz fusion sa kraćim tekstom u kome Franci priča kako ga je neki diplomirani arhitekt 'pilio i jebavao', a onda se iznenada glazba zaustavi, te se dvadesetak sekundi Francijev vokal reproducira naopačke aludirajući na to nepotrebno i vjerojatno suhoparno blebetanje... Glazba se nastavlja u prethodnom jazz fusionu, tempo se od bržeg mijenja u sporiji, potom posve u tromi, a pred kraj pjesme se pretvara u vrlo brz; gitare, a i vokal u jednom kraćem intervalu su obilato nafilani čudnovatim psihodeličnim efektima sa brojnim improvizacijama koje su isprepletene sa sitnim intervencijama klavijatura. Kroz tekst koji je pun žuči o tome kako mu se uništila zadnja mrva sreće i jedino ga je Miles Davis održavao na životu zbog koga je sve to trpio, završava sa neoptimističnim stihovima 'izgubljen u Istri, izgubljen u Puli/ želim spati/ zlo me budi/ ... u govnu gledam zlato, u zlatu vidim govno...'.

Čudesan je ovo album i svakako je bolji gotovo od svih prethodnih dvadestak. Težak je za prvo slušanje, no kada mu se koncentrirano posveti pažnja, mnogobrojni detalji koji su fascinantno povezani spregom revoltirane lirike i psihodeličnih zvučnih opservacija sa različitim jazz i eksperimentalnim fragmentima dolaze na vidjelo. Ovo je svakako više od nekakvog poimanja 'zabavne' ploče kakve je Franci znao napraviti u proteklih nekoliko godina, samo je šteta što joj je po običaju posvetio malo vremena u njenoj pripremi. Ovakav album se događa rijetko, a da mu se prišlo s konciznom kompozitorskom doradom i dotjeravanjem, te sa vrhunskom produkcijom koja bi u detalje raščlanila sve njegove odlike, ovo je mogao biti jedan od onih 'neponovljivih' i 'jedinstvenih' albuma.

Ipak, i ovako nešto dobiti od Francija u trenutku kada niti sam više nije znao šta će i kako će, jednostavno je više nego očaravajuće.

Ocjena (1-10): 9

Diskografija:

Gori Ussi Winnetou:

1. Addio Pola (1986, Suzy)
2. Welcome Home (1989, Suzy)
3. Mens Sana In Malvasia Istriana (1990, Helidon)
4. Ich Bin - du bist - und amen (1992, Adam)
5. Rolling Stronz's (1993, Bonaca)
6. Istra ti materina feat. KUD Idijoti (1995, Primitiv C)
7. Monte Ghiro (1996, Fabrica)
8. V življenju kot v filmu - the Franci sings the Žižo (1997, Dilema)
9. Daž daždi - miš prdi (orlićijada) (1998, Errata Corrige)
10. U tunelu usrid mraka… zvizdi pizda petokraka (2001, Mamajola Records)
11. Merack za FAK (2002, Orfej)
12. Etnocid! Vol.1 (2003, 2008, Slušaj najglasnije)
13. Kobra je u brajdi (2003, 2008, Slušaj najglasnije)
14. So sprach Milan
15.
Theka Tahiriana (2004, 2008, Slušaj najglasnije)
16. Instrumentali za Radojicu (2004)
17. Masterplan (2004, 2008, Slušaj najglasnije)
18. Porno depresija eli srp i čekić is not dead (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
19. Tartaruga S.M.S. - Iska je smisao di ga ni, kretino pjesnički (2005)
20. Budi se istok i zapad, ajde ljubavi pokaži pičku (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
21. 'The End' snifonia patetika histriae (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
22. Desant na Srbiju (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
23. Ipak je bolje travu pušiti nego Gori Ussi slušati (2005)
24. Odiseja Fiorin - Enivej: sve je kuratz, anke i pitzka, amen (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
25. La vita e una merda l'uomo e una bestia (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
26. Fumo viola eli pizdin dim/ feat. Edi Premate (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
27. Idem platit neke račune, usput ću napraviti novu ploču eli 2+2=4... ma nemoj (2005)
28. Imam novu ploču - drhti mi noga nije to ništa - sad ćeš vidit pizdariju (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
29. Amaro bicoto (2005)
30. Is-tri-janci (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
31. Big Bljak - Gran Cazzata Finale, porno depresija - Božićna ploča (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
32. Srce u mozgu mozak u kurcu (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
33. Addio snifonija patetika histriae 17. plus "Pulski jebači apokalipse" hommage 'Rojcu' 1996.-'97.-'98. (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
34. Jebo te horoskop - Aprilska (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
35. Naguzi se ljubavi - Majska (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
36. Drive in Yugo, thinking red, paint in black, singing bad, junska (2006)
37. Jebeš knjigu - jebeš jelo - kunst je lepo glatko telo, julska (2006)
38. i 39. Bojan Žižović (2007)
40. Sirimmirissjeneboje ili patetika postoperatorija (2007, 2008, Slušaj najglasnije)
41. Nek se širi vira Isusova (2007)
42. Poklon bon-ton-din-don (2007)
43. Zvizda vam materina lipanjska (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
44. Power Of Love (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
45. - 46. - 47. Oštar lizator! Porno klinika srp i čekić is not dead, 3cd's (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
48. Bojanova stotka - Novembarska (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
49. 43. Istarska - Decembarska/ feat. Blusker Duo (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
50. Istra kurcomanka - Januarska (2008, 2010 Slušaj najglasnije)
51. Istra u meni, ja u Istri - Februarska (2008)
52. More bre splash - Martovska (2008, Slušaj najglasnije)
53. Sotto voce, masaže iz garaže (2008, Slušaj najglasnije)
54. Yu You - Istra bljakeraj - Radovi na pruzi, Istra se guzi (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
55. Noge mi smrde, u srcu su govna/ feat. Blusker Duo (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
56. Pupobljak (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
57. After shawe penisirijada goriussiseja (2008, 2010, Slušaj najglasnije)
58. Bojanova 110. eli Božićna porno priča - 5 godina poslije (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
59. Od A do Я, Fredi je u pravu - ima pravo!, (2008, 2010, Slušaj najglasnije)

Fonja Big Bend:

60. Tko tebe kamenom, ti njega spermom (2009, Slušaj najglasnije)
61. Radi govna postao sam govno (2009, d.i.y.)
62. No xe due senza tre (2010, Slušaj najglasnije)
63. Finale Fonjario Fonja Big Benda (2010, Slušaj najglasnije)

Rostiglio:

64. Boletus Slavonicus feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
65. Bordel Rostiglio feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
66. Za dim spremni! feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
67. Za dim spremni! 2/ feat. Bikamaria (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
69.-70. Caravela Portugesa sa Gori Ussi Winnetou (2010, Slušaj najglasnije)

Francivurijan:
72. Božićna porno pastorala matere cirkve feat. Don Ćićo Đermano (2010, Slušaj najglasnije)
73. Aspalothos Grass feat. Don Ćićo Đermano (2010, 2011, Slušaj najglasnije)
74. Inđoj, u boj - reci A feat. Don Ćićo Đermano (2010, 2011, Slušaj najglasnije)

Bankrot O'Franz:
75. Haarun, od A do moon (2010, 2011, Slušaj najglasnije)
76. Fly Me To The Marx (2010, 2011, Slušaj najglasnije)

horvi // 02/03/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*