home > mjuzik > Reizdanja i novi radovi

kontakt | search |

GORI USSI WINNETOU: Reizdanja i novi radovi (Slušaj najglasnije, 2010)

'Ako sidu nisi imao, ne isplatiti ti se niti umrit', slogan je "Sida hepatitis", jedne od pjesama s najnovijih albuma neumornog Franci Blaškovića.
[  ]

GORI USSI WINNETOU - Istra kurcomanka eli cavaleria istriana (2010, Slušaj najglasnije)

U Francijevom ogromnom opusu albuma pod imenom Gori Ussi Winnetou ima podosta neobjavljenih radova za Slušaj najglasnije, pa se ovom nizu pridružilo još nekoliko izdanja.

Ovo je takozvana 'januarska' ploča, prva koja je snimljena 2008. i bila je uvodnik u jedno od ponajboljih Francijevih djela u posljednje 2-3 godine - "Sotto voce, masaže iz garaže" (2008, Slušaj najglasnije) koja je objavljena dva mjeseca kasnije. Premda se na ovom albumu ne osjeti da je Franci na najboljem putu ka pronalasku svoje kreativne inspiracije, ipak je odlučio krenuti na put, pa makar je i od njega odustao. Kaže da je mislio napraviti kompilacijski tour sa 13 koncerata u 13 mjesta putevima prve oštarijade i to sve u istom danu! Od podne u Puli (Parco Botanico) do 21,36h u Labinu (ispred biste Giuseppine Martinuzzi), ali mu je Arinka rekla: 'ajde ne seri patetična budalo', na šta je odvratio 'jebiga, ima pravo'...

Album ne donosi baš ništa posebno interesantno, a niti nešto novo što već nije prikazano na daleko boljim ostvarenjima. Riječ je o mnogobrojnim Francijevim poštapalicama djelomično isprepletenim talijanskim i njemačkim jezikom, te istrijanskim dijalektom, psovkama i pikantnim pričicama punih sočnih izraza, a glazbeno je sveden na minijaturnu formaciju sa akustičnom gitarom, bubnjevima i basom pri čemu su pripomogli Dejan Gotal i Valter Puhalj uz djelomičnu upotrebu syntha (u pjesmi "Moonlight in Istra down"). Priče su, naravno začinjene svime i svačime - psovkama na račun televizijskog reality show programa Big Brother, kojekakvim kurvetinama 'jahačicama hopa-cupa' koje uspoređuje sa Istrom (uvodna "Cavalera istriana", "Istra kurcomanka salmonela"), lošim drogama i alkoholu ("La via del trend", "Rock in Istra" - 'u Rojcu svi se svlače, Gustafske štale, obilje alkohola, izgleda to je-to'), istrijanskim autoputom, takozvanim ipsilonom koji tada još nije bio u opticaju ("Jesam li ja to isplovio, ili san još vajk ankoran u bički - Istra XXXY"), cipelarki i zlobi na koncertima (blues "Slow down eli nekom rupa u tijelu znači život, a nekom smrt"), a ima i pokušaja sentimentalnog šlagera, koji je naravno obasut obilatim psovkama ("Tundaraka glumitza kurtzu")...
Glazbeni dio je po običaju besprijekorno obavljen, iz rukava su nafilani brojni elementi akustičnog rocka, bluesa, boogiea, folka..., no u spoju sa Francijevim razdraženim tekstovima o Istri, dojam povrijeđenog lokalpatriotizma doseže svoju kulminaciju poput kafanskog monologa na šanku.

Uostalom, i sam Franci ispisuje na omotnici 'gubio sam dragocjeno vrijeme s nevrijednim sranjima... big bljak!'. Za one koji su možda ovim albumom po prvi puta saznali za ovaj fenomen Francija i GUW, ovo je svakako veliko iznenađenje, no kataloški gledano, ovo je jedna od, kako sam autor navodi, 'promašenih investicija' koja unatoč tome što govori o svemu i svačemu, u principu, ne govori o ničemu posebno važnome osim o Francijevoj kritici koju više izgleda nitko ne doživljava ozbiljno.

Ocjena (1-10): 6
[  ]

ROSTIGLIO feat. ELUJ - Bordel Rostiglio (2010, Slušaj najglasnije)

Eh, tko će se sad ovdje snaći... Na omotu stoji da je ovo 65. album Francija, no već je ranije objavljen 65. pod naslovom ROSTIGLIO feat. BIKAMARIA 71 - "Za dim spremni 2". Vjerojatni niti sam Franci više ne vodi evidenciju koji mu je to po redu rad... No, nema veze. Ovdje je čitav materijal, kao što piše na omotu 'u potpunosti odsvirao i izmudrijao Goran Jularić Jule - Eluj', dok je za bas gitaru bio zadužen signor Viktor, a rad je nastao u kolovozu 2009.

Naravno, stoga se kompletan glazbeni dio posve razlikuje od 'klasičnih' GUW izdanja, te je uokviren u friškiji transžanrovski splet elektronike, nu-metala, industriala, gothica, funka, akustike, neo-folka, progressive-rocka, pa čak i hip-hopa u hitoidnoj temi "Jebeš smisao života". S novim zvučnim elementima, ova pjesma ima nekih natruha i sličnosti sa fuzijskim eskapadama Rambo Amadeusa, no zbog prisustva mnogo stilskih raznolikosti, teško je definirati točan žanrovski pretinac čitavog albuma. Evo, uzme li se samo borbena neo-folk koračnica "Turci Švabe" sa komičnim povijesnim tekstom o tome tko se sve nije unazad protekla dva tisućljeća križao sa Hrvatima (Huni, Obri, Avari, Mađari, Turci, Švabe...) koja je aranžirana u vrlo bogatom konglomeratu s teatralnim simfonijskim akcentom, dolazi se do zaključka da je gotovo nemoguće proniknuti u veliki kreativni potencijal autora Goran Jularića, odnosno Eluja koji je Franciju došao kao najsvijetlija karika u trenutku kada se ova stara raga počela vrtjeti u krug bez izlaza parodiravši sebe samoga kao stand-up komičara čije monologe nitko ne doživljava u pijanoj krčmetini. Osviježeni glazbeni formati koji posežu u neobičan nu-metal/funk ("Cugen und drogiren" otpjevan na njemačkom), akustični alternativni folk-rock a'la Violent Femmes ("Muhares" na talijanskom), gothic-rock s elementima industriala (sarkastična "Ja bi nešto jebo" o pedofiliji i poznatim religijskim perverzijama), vrstan progressive rock ("Kilimanjaro")... Sama uvodna hitoidna "Cojoni profumati", vrlo veselog tempa s pratećom duhačkom sekcijom još se na koncu nameće kao skoro zasjenjeni dio ovog odličnog albuma što se Franciju nije dogodilo već tko zna koliko dugo da mu potencijalni hit bude 'lošijim' od ostatka materijala. Čitava glazba prepletena je brojnim instrumentarijem (akustična gitara, bubnjevi, bas, synth, orkestralni samplovi, ksilofon, melotron, vibrafon...), produkcija je odlična, te je album pravi suvremeni konglomerat kurentnih žanrova 21. stoljeća. A da je tako, svjedoči i pretposljednja crna humoreska "Sida hepatitis" koja posve govori o neminovnim 'trendovima' sa tekstom 'sidu ima svaki bolji jebač, ako sidu nisi imao, ne isplatiti ti se niti umriti'... Vrlo lijepi instrumental "I(n)stramental (Jule petite sonata i fuga)" za klavir i samplove gudača zaokružuje ovaj, slobodno se može reći art-rock album prepun, naravno, nezaobilaznih vulgarnih tekstova od kojih će majke svoju djecu tjerati na ispovjed i svetu pričest.

Da je ovo objavljeno negdje 50-ih godina prošlog stoljeća, bilo bi zabranjeno od religije, medijski bi se sustavno uništavale sve naštancane ploče kao roba koja kvari omladinu i tinejdžere, te ih navlači na seks, drogu i r'n'r. Elvis Pelvis i kompanija su prava nevinašca spram ovog Bordela.

Ocjena (1-10): 9
[  ]

GORI USSI WINNETOU - Caravela Portugesa (2010, Slušaj najglasnije)

Ovdje se više ne zna tko pije, a tko plaća.

Nema dugo kako je Franci jednom za svagda rekao da zatvara poglavlje Gori Ussi Winnetou, ali se ponovno vraća pod tim imenom i to sa dvostrukim albumom (69 & 70 po redu) na čijem omotu čak nije htio niti napisati što ga je nagnalo da ponovno otkopa stari grob. Piše samo 'štorija ni za povidat...'. Stoga se ništa konkretno ne može zaključiti koji su bili osnovni parametri ovog posve šašavog rada izuzev da su na snimanju učestvovali Borut i Arinka Šegando. Glazba je u osnovi sastavljena od elektronskih pomagala (ritam mašina, samplovi, efekti), gitare i basa, te izuzev nekoliko brojeva ne donosi skoro ništa zanimljivo izuzev Francijevih priča koje postaju sve zamornije i zamornije sa stalnim pičkaranjima i vrtenjima u krug. Ajde, glazbeni dio svakako povremeno nije loš (odlične teatralne neo-folk "Double trouble", "Odiseja snifsnifonika", obrada "Lady is a tramp" u "La mula polezana"), no njegovi tekstovi koliko god da bili interesantni sa kojekakvim pričama lokalnog, odnosno dijalektalnog karaktera, ama baš ništa osim zanimljivih upadica i poredbi ne donose nikakav iole značajniji kreativni domet. Franci je ovdje nabacao toliko tekstova koji su kao izrezane sličice sa etiketa kojekakvih proizvoda, brojnih poštapalica, dječjih igrica, pjesmica, povijesnih frizova, događaja iz kockarnice, mački koja se omacila i ima deset mačiča..., a na koncu sve mu se svodi na kurac i pičku, svi su govnari, jebači, drkađije, sve je fuck, svaki kilometar on je sve stariji, magla je sve gušća...'. Naravno, doslovce kara sve odreda, ali najviše samog sebe i izgleda da u tome sadistički uživa kroz najraznolikije kritičke osvrte sebe kao 'starog frustriranog papka'.

Prvi cd iznosi 34, drugi 36 minuta, te je album preporučljiv samo za one koji imaju jaki želudac da provare 'nevidljivo govno' koje smrdi (izvadak iz teksta "Big gaddemsnifsmrad"). Ne može se reći da album nema nekoliko vrsnih eksperimetalnih glazbenih zahvata koji mogu parirati sa kurentnom electro/indie-scenom od nekadašnje Laurie Anderson, preko Mick Karna do svima obožavanih These New Puritans sa drugog albuma "Hidden", ali tekstovi su toliko razjebani i prostački jači od najtvrdokornijeg hardcore leksika da niti najvjernijeg poklonika ovakve glazbe ne mogu pridobiti kao obožavatelja. Tja, Franci je uvijek bio posebna priča koja se tumačila na najrazličitije načine. U "Ho tel a viv" kaže 'grijeh i Boga veseli', a shodno time, ovaj cijeli album bez obzira na neke vrsne glazbene odlike nije ništa drugo nego još jedna mračna i perverzna Francijeva sprdačina na svijet oko njega. Ne mogu reći da me ovaj album nije zaista nasmijao (posebno pjesma "Vid filing" o mački, njezinih 10 mačića i njenom bratu koji voli srati kada Francija gleda u oči), ali ako je Franci došao do stadija da više ne zna niti sam o čemu bi govorio, onda je jasno da je kao autor posve iscrpio svoje kreativne potencijale i najzreliji je da počne svoju karijeru sa Žan Jakopačem na HTV gdje će zabavljati malu djecu na posve cenzuriran način. A to je od Francija nemoguće za očekivati... Kako god, ovo je posve šašav album, po nekim relacijama bolji i od ponekih radova Tom Waitsa gdje se stari luzer obreo u kabaretskim perverzijama ljudskog idiotizma.

Sve je sličniji i sličniji Zdenku Franjiću, čovjek bi gotovo pomislio da zajedno pišu stihove...

Ocjena (1-10): 7
[  ]

FRANCIVURIJAN feat. Don CICO ĐERMANO - Božićna porno pastorala matere cirkve (2010, Slušaj najglasnije)

S prilično neujednačenim tempom novih radova, Franci je podario svoj 72. album na objavljivanje negdje prije početka svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi mada je snimljen još koncem 2009. kao 'božićna ploča' i to trinaesta te godine. Starac se odvažio na još jači ritam rada sa 13 albuma godišnje i više nitko mu ne može spočitati da je olinjali stari mačak, mada jeste. Ma, preveliki je ovisnik o radu, mogao bi dobiti srčani udar s obzirom na godine, ali se još uvijek dobro drži. Okey, album je na omotu potpisan kao Francivurijan i ako promotrimo sav njegov rad unazad proteklih 7-8 godina, taj radioholični manijak je valjda svaki dan proveo pišući barem jednu pjesmu, a skoro svaka je odražavala njegovo nezadovoljstvo od 'orgazmijskog sadizma do likvida koji prati patnju boli i luđački strah'.

Nakon dugog vremena, Franci se odvažio da konačno napravi pravu kritičku pjesmu o hrvatskoj stvarnosti izašavši iz svojih lokalnih okvira istrijanskih birtija i svih onih njegovih izleta u šikljanje sperme kroz "Slobodna Istra" koja je potaknuta izborima za trećeg hrvatskog predsjednika nakon isteka mandata Stipe Mesića. Ne znam zašto je ovo čekalo punih 7 mjeseci, te zašto Franci s tolikim odmakom prvo objavi rad kao d.i.y. izdanje u tiražu od nekih 200-300 kopija, a potom za Slušaj najglasnije jer je ovo vrlo važan rad kojim je mogao mnogo toga napraviti u predizbornoj kampanji. Jer tekst ove pjesme glasi: 'kandidati, kandidati, daj u moju kuću svrati, sve ću dati, sve ću zvati, vi ste moji kandidati, treba vama na kraj stati...'. I onda nabraja sve one likove, tj. kandidate za predsjednika koji su uspjeli pridobiti svojim lažima hrvatski puk - Nadan Vidoševića ('nikad bogatstva dosta mi nije, vjerujte ljudi, krasti ću ko prije'), Škare Vesnu - Ožbolt ('služila sam starom Franji i s njime sam dobra bila'), Andriju Hebranga ('laž je moje stanje uma'), Milan Bandića ('nisam neki erudita, mafija mene štiti, birajte me, vrlo brzo bumo vriti'), Dragan Primorca ('Hrvatskom šećem, glasače vabim, svratim tako u otok kod Sinja, izljubim zločincu i oca i sina i tako svijetom pronađem slavu, onog kog sudim - metkom u glavu'), Vesnu Pusić ('predstavnik sam građanske klase, oko nas smeće na tone, iako sumnjam da vas zanima đak sa Sorbone'), Miroslav Tuđmana ('malo toga sa ocem imam, on je prskao na sve strane, ja sam tih, stručan i miran, sve si mislim da bilo bi lijepo da od svojeg naroda budem miran'), Damir Kajina ('oni u traktor, a ja nemam ni plug, osim poštenja, ja ničega nemam i ovoj zemlji preporod spremam, zato ću pjevati iz svega glasa, samnom skupa i radnička klasa - ej Mussolini dugog nosa, zajebat će te bandierra rossa'), a interesantno da je izabranog Ivu Josipovića opisao kao 'predsjednik od formata još od onih saltz vremena, ja sam blizu aparata, državnoga, nego kako...', te je očigledno da mu Franci nije dao niti najmanju mogućnost da će on postati novi predsjednik Hrvatske. Sve si mislim da se Franci trebao kandidirati u tu utrku, on bi barem nešto pametnije poduzeo, a po ovoj pjesmi najviše prednosti je dao Kajinu...

Ostatak albuma je praktički Francijeva sprdačina na Božić koji mu više ništa ne može donijeti, ironizira sve oko sebe, pa čak i 'zvončići, zvončići' pretvara u 'gangsteri, gangsteri/ zločinci, zločinci svuda oko nas' ("Božićna elegija"), poigrava se sa religijom kojoj se konačno pokazalo pravo lice preko svih onih pedofilskih i inih perverznih zbivanja u posljednjih 20-tak godina, a Franci samo čeka da sazna takve pikanterije i pretvori ih u sočne revoltirane pjesme. No, bez obzira što Franci ima još uvijek debeli pedigre najsočnijeg tekstopisca na ovim područjima, nikako mu ne uspjeva da napravi veliki hit, a vjerojatno kako se stvari odvijaju, niti neće premda je do tada napravio 72 albuma. Samo on zna s čime se bori, a mogao bi biti više od lokalnog zabavljača po istrijanskim oštarijama i imati veliki krug publike kakav su nekad imali Azra, Čorba i Dugme. Kada se usporedi odlična "Dum dum metak u garaži" izvedena na violončelu i bubnjevima sa (Blusker Duo) koji su udarani sa rukama bez palica, sa vrlo sličnom "Flowers of romance" P.I.L., možda će slušatelj prije izabrati ovakvu daleko konkretniju viziju od Lydonove psihodelične eksperimetalizacije, ali činjenica je da ova pjesma nikada neće doseći bilo kakve domaće top liste, a kamoli UK no.24 kao što je to Rottenu uspjelo 1981. godine. Ma da je Franci ovakvu pjesmu napravio i 1981., teško da bi se uspjela nametnuti onoj velikoj konkurenciji new-wavea i popularnih hitova Haustora, Filma, Azre, Pekinške Patke, Zane, Prljavog kazališta... što dokazuje da je Rotten bez obzira na svoju drskost, bahatost i medijski prezir, ipak bio debelo ispred vremena. Franci samo radi nešto za svoj gušt, a ako ne napravi svakog mjeseca jedan album, to je onda za njega promašeni slučaj i izgubljeno vrijeme. Štanca albume koje više možda nitko neće slušati, ali nikad se ne zna... Autorski gledano, svi tantijemi mu pripadaju narednih 70 godina nakon smrti, a sada je u fazi kada se bori da napravi kao što sam kaže 'najsmrdljivija' ostvarenja puna ekscentrizma i šašavoća koja su usput veoma muzikalna, a povremeno i sofisticirano poučna. Na omotu navodi da je Đermano Senjanović pristao raditi ovaj album za 15 kuna po pjesmi. Mora biti da je ovo početak kraja umjetnosti, odnosno, u pravom smislu, ovo je dead-art kojim je stavljen jedan od prvih pečata umjetnosti koja samu sebe pokapa. Umjetnost nije zabava (mada može biti), Franci je oduvjek bio umjetnik kojeg su malobrojni priznali, a oni koji su ga morali prepoznati, sakrili su se u svoje zakukuljene okvire još negdje sredinom 90-ih i digli ruke od njega jer je već tada bio suviše zamršen da bi se bavili njime.

Uvijek posebna priča, a praktički ista, Franci je Franci.

Ocjena (1-10): 7

Diskografija:

1. Addio Pola (1986, Suzy)
2. Welcome Home (1989, Suzy)
3. Mens Sana In Malvasia Istriana (1990, Helidon)
4. Ich Bin - du bist - und amen (1992, Adam)
5. Rolling Stronz's (1993, Bonaca)
6. Istra ti materina feat. KUD Idijoti (1995, Primitiv C)
7. Monte Ghiro (1996, Fabrica)
8. V življenju kot v filmu - the Franci sings the Žižo (1997, Dilema)
9. Daž daždi - miš prdi (orlićijada) (1998, Errata Corrige)
10. U tunelu usrid mraka… zvizdi pizda petokraka (2001, Mamajola Records)
11. Merack za FAK (2002, Orfej)
12. Etnocid! Vol.1 (2003, 2008, Slušaj najglasnije)
13. Kobra je u brajdi (2003, 2008, Slušaj najglasnije)
14. So sprach Milan Rakovac (2004, 2008, Slušaj najglasnije)
15. Theka Tahiriana (2004, 2008, Slušaj najglasnije)
16. Instrumentali za Radojicu (2004)
17. Masterplan (2004, 2008, Slušaj najglasnije)
18. Porno depresija eli srp i čekić is not dead (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
19. Tartaruga S.M.S. - Iska je smisao di ga ni, kretino pjesnički (2005)
20. Budi se istok i zapad, ajde ljubavi pokaži pičku (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
21.'The End' snifonia patetika histriae (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
22. Desant na Srbiju (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
23. Ipak je bolje travu pušiti nego Gori Ussi slušati (2005)
24. Odiseja Fiorin - Enivej: sve je kuratz, anke i pitzka, amen (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
25. La vita e una merda l'uomo e una bestia (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
26. Fumo viola eli pizdin dim/ feat. Edi Premate (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
27. Idem platit neke račune, usput ću napraviti novu ploču eli 2+2=4... ma nemoj (2005)
28. Imam novu ploču - drhti mi noga nije to ništa - sad ćeš vidit pizdariju (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
29. Amaro bicoto (2005)
30. Is-tri-janci (2005, 2008, Slušaj najglasnije)
31. Big Bljak - Gran Cazzata Finale, porno depresija - Božićna ploča (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
32. Srce u mozgu mozak u kurcu (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
33. Addio snifonija patetika histriae 17. plus "Pulski jebači apokalipse" hommage 'Rojcu' 1996.-'97.-'98. (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
34. Jebo te horoskop - Aprilska (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
35. Naguzi se ljubavi - Majska (2006, 2008, Slušaj najglasnije)
36. Drive in Yugo, thinking red, paint in black, singing bad, junska (2006)
37. Jebeš knjigu - jebeš jelo - kunst je lepo glatko telo, julska (2006)
38. i 39. Bojan Žižović (2007)
40. Sirimmirissjeneboje ili patetika postoperatorija (2007, 2008, Slušaj najglasnije)
41. Nek se širi vira Isusova (2007)
42. Poklon bon-ton-din-don (2007)
43. Zvizda vam materina lipanjska (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
44. Power Of Love (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
45. - 46. - 47. Oštar lizator! Porno klinika srp i čekić is not dead, 3cd's (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
48. Bojanova stotka - Novembarska (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
49. 43. Istarska - Decembarska/ feat. Blusker Duo (2007, 2009, Slušaj najglasnije)
50. Istra kurcomanka - Januarska (2008, 2010 Slušaj najglasnije)
51. Istra u meni, ja u Istri - Februarska (2008)
52. More bre splash - Martovska (2008, Slušaj najglasnije)
53. Sotto voce, masaže iz garaže (2008, Slušaj najglasnije)
54. Yu You - Istra bljakeraj - Radovi na pruzi, Istra se guzi (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
55. Noge mi smrde, u srcu su govna/ feat. Blusker Duo (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
56. Pupobljak (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
57. After shawe penisirijada goriussiseja (2008, 2010, Slušaj najglasnije)
58. Bojanova 110. eli Božićna porno priča - 5 godina poslije (2008, 2009, Slušaj najglasnije)
59. Od A do Я, Fredi je u pravu - ima pravo!, (2008, 2010, Slušaj najglasnije)

Fonja Big Bend:

60. Tko tebe kamenom, ti njega spermom (2009, Slušaj najglasnije)
61. Radi govna postao sam govno (2009, d.i.y.)
62. No xe due senza tre (2010, Slušaj najglasnije)
63. Finale Fonjario Fonja Big Benda (2010, Slušaj najglasnije)

Rostiglio:

64. Boletus Slavonicus feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
65. Bordel Rostiglio feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
66. Za dim spremni! feat. Eluj (2009, 2010, Slušaj najglasnije)
67. Za dim spremni! 2/ feat. Bikamaria (2009, 2010, Slušaj najglasnije)

69.-70. Caravela Portugesa sa Gori Ussi Winnetou (2010, Slušaj najglasnije)

Francivurijan:
72. Božićna porno pastorala matere cirkve feat. Don Cico Đermano (2010, Slušaj najglasnije)

horvi // 05/07/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*