home > mjuzik > Cemeteryland 3/ Pancergraben lava Celje/ Mini LP

kontakt | search |

ACTOOON: Cemeteryland 3/ Pancergraben lava Celje/ Mini LP (Slušaj najglasnije, 2010)

Tri albuma Actooona nakon duljeg vremena ponovno na Slušaj najglasnije. Od toga dva su izuzetno eksperimentalna i nastavljaju onaj njegov specifičan istraživački rad na području mučne povijesti ex-Yu.
[  ]


ACTOOON - Cemeteryland 3 (2010, Slušaj najglasnije)

Jedna instrumentalna kompozicija u trajanju od 30 minuta sa bezbroj gitarističkih nadigravanja je preteško štivo za bilo kakve black metal orijentirane freakove premda na omotu stoji 'lo-fi post black metal'. Ovo djelo je u svakom slučaju monumentalnije, pa i bolesnije u ideji od svih onih Varg Vikersenovih alias Burzum djela, te eksperimenata koje su na posljednjem albumu upriličili francuski Bloody Sign. Avangarda je bez premca; samo dvije paralelno snimljene gitare koje pričaju svoje zasebne fabule o jednoj velikoj mrlji bivše države.

Actooon s vremena na vrijeme doda ili izbaci poneko slovo 'o' iz vlastitog imena, no u principu, radi se o jednom te istom autoru koji je ovaj puta odigrao abnormalnu partiju u free izdanju sa jazz/rock-metal improvizacijama u kojima isprepliće gomile i gomile povezanih riffova, solo dionica, minijatura, atonalnih eksperimenata, efekata mitraljeza, jauka, boli i različitih melodija, a sve to u niskom i brundajuće zavijajućem gitarističkom štimu. Užasno teško i posve bolesno prikazanje na umjetnički način sa dva kista u ruci, odnosno dvije gitare.

Podsjetimo, prvi "Cemetaryland" snimljen je još 1999. godine, a objavljen je tek 2007. u atonalnom izrazu uz minornu rock postavu (gitara, bubnjevi, bas), drugi "Cemetaryland 2" (2008) sadržavao je i nekolicinu vokalno rastrganih kompozicija uz dodatak klavijatura i neobičnih tretmana ritam mašina, a ovdje je čitava kreacija minimalizirana što se tiče instrumentarija, ali je zapetljana do boli poput čeprkanja i traženja prave istine po arhivima ex-Yu koji su najvjerojatnije spalili sve pripadajuće dokumente o svim tim užasnim genocidima.

Tko izdrži, taj je zmagovalec, ali iza svega ovoga se nalazi strašna priča koja je počela 1945., te je tek ovih godina djelomična istina o svim onim grobilištima u Celju i po Sloveniji počela izlaziti na vidjelo. Ekspresivno, sirovo i apstraktno izvedeno s debelom pričom u pozadini.

Čisti art.

Ocjena (1-10): 8
[  ]

ACTOOON - Pancergraben lava Celje (2010, Slušaj najglasnije)

Otprilike slično kao i u "Cemeteryland 3", Actooon se služi sličnim postulatima, no uistinu je najbolji i naoriginalniji kada se bavi sa death/black fazonima i smrću opčinjenim temama. Ovdje je uz klasičan topot najprljavije industrial ritam mašine uspio nagurati nemogući instrumentalni lo-fo/noise koji se može proizvesti na gitari i basu. Prljavo, do daske, eksplicitno za razmišljanje, još jače u ponekim situacijama od Trent Reznora i Nine Inch Nails koji se čine tek malim zvijezdama spram ovog urnebesnog Slovenca. Šta ovaj Celjan radi, to nije za povjerovati... Toliko je albuma napravio, mnogo toga je improvizirao, ali kad ga improvizira u ovakvom free izrazu, onda je uistinu najoriginalniji.

On ovdje u pola sata 'pili' po mozgu kao da se nakljukao najkvalitetnijih amfetamina, speedova i kojekakvih droga, ali nevjerojatno, ne ispada iz koncepta. Njegova gitara u sprezi sa rastrganim dionicama basova jednostavno razaraju mozak. Abnormalno prljavo, puno užasnih slika, najbolesnijih improvizacija koje se mogu zamisliti... ali umjetnički dotjerano do savršenstva. Ovo je impozantan r'n'r/metal-industrial/experimental križanac na jednoj posve individualnoj razini. Vidljivo je da je Actooon Hendrixovo tamo negdje, drugo-treće pokolenje, što se najbolje uočava u posljednjem stavku gdje je razbijena struktura tempa u abnormalno avangardan štimung. Razbijanje 'koncepta' traje svega 2-3 minute, ali je fantastično. Ova improvizacija je ubjedljivo najjači gitaristički noise kojeg sam čuo u zadnjih 20-tak godina.

p.s. oba albuma producirao je Miha Pirc.

Ocjena (1-10): 8
[  ]

ACTOOON - Mini LP (2010, Slušaj najglasnije)

Za razliku od prethodna dva eksperimentalna albuma, ovdje se radi o klasičnom hard-rocku s blagim metal karakteristikama, što znači da su u igri njegovi vokali, te su uz basove i gitaru, prisutni i bubnjevi, tj. ritam mašina.

Samo četiri pjesme prikazuju Actooona kao klasičnog mainstream autora okrenutog hard-rocku otprilike poput Šank Rocka sa jednostavnim riffovima i lakopamtljivim melodijama. Prve dvije pjesme su posvećene sportskim himnama - "Star riders are free riders" u čvrstom hard-rocku s heavy pristupom je namjenjena istoimenoj slovenskoj udrugi ljubitelja Yamaha Star i Virago čopera, a "Slovenija mora zmagati" nogometnoj reprezentaciji koja je nesretno ispala u prvom krugu svjetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. Svaki Slovenac će još dugo pamtiti onaj nesretni zgoditak Donovana u sudačkoj nadoknadi kada su Amerikanci dobili Alžir 1-0, zbog kojeg su se Slovenci morali pakirati kući. Ha, a prisjetimo se da su Amerikanci potom ispali na vrlo sličan način u drugom krugu od Gane u produžecima... Pjesma ima borbeni i visoko podignuti moral (pa čak i samplove onih nesnošljivih vuvuzela), te ako će biti dobre promocije, Actooonu se može osmjehnuti sreća otprilike poput Pipsovog klasika "Dinamo ja volim" ili "Nogomet". No, nažalost, pjesma govori samo o tri protivnika - Alžiru, USA i Engleskoj, te je kao takva bila namjenska za kratkotrajno korištenje. Preostale dvije skladbe su posvete hard-rock/metal velikanima, pjevana - "Pod lučjo" (Kiss) i instrumental "AC/DC fever" koje dovoljno govore svojim izrazom o tome koja je inspiracija vladala tijekom stvaranja ovih petnaestak minuta materijala.

Ocjena (1-10): 6

Diskografija:

Bajs in suhec (1992)
Škratek solatek (1994)
Piščanek picek pacek (1995)
67 + Presnojedi blues (2000/ 2007)
Vikingvin sing the boogie (2007)
Garsonjera šansonjera (2007)
Boogie šanson (2007)
Cemetaryland (2007)
Tetragram (2007)
1967 (2007)
Garsonjera šansonjera/ Vikingvin - autor i pjevač (2007)
Fretless Guitar Land (2007)
Totenbuch (2007)
Celje (2007)
Funkyguitarland - Rehab Group (2007)
Prošlo je 30 godina (2008)
Cemetaryland 2 (2008)
Willy Vodka 0,6 44% i tvornica čokolade za sečeraše (2008)
1999 feat. Grega Bevc Haš (2008)
Kat feat. Amper-O-Mat (2008)
Ovulation feat. Amper-O-Mat (2008)
Uh feat. Amper-O-Mat (2008)
Pip Strip feat. Amper-O-Mat (2008)
2009-2010 feat.Dark Hard (2010)
Cemetaryland 3 (2010)
Mini LP (2010)
Pancergraben lava Celje (2010)

horvi // 25/01/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*