home > koncert > MEĐUNARODNI DANI JAZZA - 1. dan "Za jednom kapi čistoga života" @ Vatroslav Lisinski, utorak 19.10.2010.

kontakt | search |

MEĐUNARODNI DANI JAZZA - 1. dan "Za jednom kapi čistoga života" @ Vatroslav Lisinski, utorak 19.10.2010.

U utorak, 19. 10., u velikoj dvorani "Lisinski" održan je uvodni gala-koncert Međunarodnih dana jazza, a voditelj i tvorac te "produkcije" bio je A. T. Šaban, poznati skladatelj i dirigent.

Voljela bih reći kako me koncert oduševio i kako sam tih dva sata u besprekidno uživala, ali to se nije dogodilo. Djelomično je tomu zaslužno Šabanovo neprestano zahvaljivanje pomagačima projekta i prepričavanje onoga što će uslijediti prije svake skladbe koju je donio, a djelomično izbor glazbenika i njihova pripremljenost za izvedbu.
[  ]

Općenito gledano, koncept pretvaranja pop-pjevača i pjesama poznatih hrvatskih pjesnika i pjesnikinja u jazz-orijentirane skladbe vrijedan je svake pohvale, ali moje je skromno mišljenje da odabrani glazbenici nisu zadovoljili na tom polju.

Iako se radi o dosta subjektivnom mišljenju (ipak potvrđenom od još nekoliko prisutnih), neprestano serviranje Marka Tolje i Tine Vukov, s ciljem da se pridobije mlađa publika, uopće ne donosi ploda jer mladima i nama koji po duhu pripadamo toj kategoriji navedeni su već izišli na želudac. Tomu
bih pridodala kako je Tolja još i bio na vrhu zadatka, dok se mlada pjevačica uopće nije snašla. Njen poznati pristup glazbi kroz deranje i prenemaganje dao je i u ovim izvedbama maha, a dikcija je bila toliko loša i neizvježbana da su pjesme dovedene do nerazumljivosti. Moglo bi se reći da je za to zaslužan i razglas koji publici u prednjem dijelu dvorane i nije išao na ruku, ali ako su drugi izvođači uspjeli i do nas donijeti riječi, ono što je zapravo i bilo važno u tom cijelom projektu, onda shvaćamo kako mlada Tina ipak nije shvatila što se od nje traži.

Projektu su obraz ipak osvjetlali izvođači poput Urbana, Massima i Arsena, čije su izvedbe Krkleca, Majera i Side Košutić umalo podigle publiku na noge. Najsvjetlija točka večeri bio je duet Massima i Arsena na stihove pjesme Za jednom kapi čistoga života Gustava Krkleca, ujedno i, kako kaže sam Šaban, najretro adaptacije, točka koju će mnogi pamtiti po Arsenovim suzama.
[  ]

Tamara Obrovac ovaj je put također bila razočaranje. Je li njezina smetenost uzrokovana neprestanim zapetljavanjem u haljinu koja je na stražnjem dijelu imala pola metra materijala ili je jednostavno pretjerala u prenemaganju, nisam ni sad sigurna, ali nakon što sam je slušala u izvornom "modu" etno-glazbe, ova swingerska premještaljka uopće me se nije dojmila.

Kako su sudjelovanje otkazali Tony i Radojka Šverko, vječna zamjena i po meni neshvaćeni glazbenik, Đani Stipaničev, "uletio" je ijoš jednom pokazao kako bi trebao pripadati u prvu postavu, a ne one na klupi. Osmijeh Side Koštuić doveo je do savršenstva svojim baršunastim glasom i rijetkim smislom za dinamiku na našoj glazbenoj sceni.

Na kraju smo imali priliku čuti bljedunjavi duet Tolje i Vanne na stihove Jure Stubičaneca, a koji bismo mogli opisati stihovima iz pjesme koju su izvodili: "Ti si priča koju svatko znade/ kratka priča s tužnim svršetkom", a ti bi stihovi mogli opisati i koncert, s iznimkom da je priča bila poprilično duga i pomalo zamorna.
[  ]

Koncert se sastojao od dva dijela na čijem smo početku mogli dušu utopiti u instrumentalnim, čistim jazzerskim, uvodima i koji su bili čisti užitak jer Šaban je okupio najveće od najvećih pa ćemo spomenuti neke: bili su tu E. Penava, Saša Nestorović, Ž. Kovačević, D. Križić, A. Ereš i mnogi drugi te nam svojim virtuoznim izvedbama pokazali kako se živi jazz.

Ne bih htjela pljuvati po prvom ovakvom pothvatu, ali s iskrenim žaljenjem mislim kako sam od A. T. Šabana očekivala mnogo, mnogo više od ovoga.

ines // 28/10/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*