home > koncert > NOVI ZVUK, 15.X 2009., Sax, Zagreb

kontakt | search |

NOVI ZVUK, 15.X 2009., Sax, Zagreb

O tri večerašnja banda smo već dosta toga govorili, pa će ovo biti dosta štur izvještaj... Sax je bio ugodno popunjen, taman toliko da se pronađe poneko slobodno mjesto za sjedeljku, struganje pivice i cvrljenje čikova, a ugodno društvo večeras mi je pravio Siniša Bizović koji me na kraju obasuo s gomilom cd-ova. Između ostalih, tu je i najnovija kompilacija "08/09 Velika rock eksplozija" (2009, Spona) na kojoj se mahom nalaze bandovi koje smo već gledali na programima Novog Zvuka u protekle dvije sezone. O tome će biti više govora kroz nadolazeći period. Uh, ali majke ti, te večeri sam bio pod parom, onako na turbo-rock & porok način. Tja, događa se... No, sve sam dobro uslikao, zapisao i ono najbitnije zapamtio, ali se baš ne sijećam najbolje kako sam stigao kući jer mi je ujutro bicikl bio ispred zgrade naslonjen na brezu i zavezan sa nekakvom čarapom. Odmah sam se sjetio Haustora i one legendarne pjesme "Duhovi"... ha-ha-ha. Blackout (David Bowie). I don't remember (Peter Gabriel). What keeps mankind alive? (Kurt Weil).
[ humanofon ]

humanofon   © horvi

Sa svirkom prvi su startali HUMANOFON, peterac iz Karlovca koji su ostavili jako dobar dojam. Za razliku od njihovog prošlogodišnjeg nastupa na ovom mjestu, sada su obogaćeni sa Pavlom Kraljikom, momkom 'sa strane' koji je peti član banda zadužen isključivo za miksetu i psycho-dub efekte. Ekipa je i dalje ostala ista (Nenad Panić - gitara, Damir Trputec - bubnjevi, te braća Dino - bas i Vedran Pavlov - vokal, gitara, klavijature), a glazbeno su napredovali u izrazito plesnom psycho-dub naboju koji se kreće u paralelama bliskim beogradskim Darkwood Dub i Neočekivane Sile. U ritmovima variraju od laganijih reggae/dub do bržih d'n'b taktova sa dancehall primjesama koji su svi odreda vrlo pokretljivi, te su obasuti gustom psihodeličnom atmosferom vrlo melodičnih bas linija i upečatljivom gitarskom finoćom vođe Vedran Pavlova koji ima prijatan karizmatičan vokal. Melodije su im jako lijepe i prozračne, strukture kompozicija su bogate, ponekad začinjene sitnim elektronskim efektima i samplovima, a posebno se izdvojio instrumental "Ivica Olić" sa synth efektima ksilofona. Inače, pjevane skladbe su na engleskom jeziku i sve skupa, Humanofon se predstavio u vrlo dobrom i rafiniranom dance-pop/dub izdanju što im otvara prostor da izađu iz lokalnih okvira i na daleko širi medijski teritorij. Jako dobar band.
[ revolts ]

revolts   © horvi

REVOLTS, zagrebački rock-garage/blues duet su izašli nakon najave Siniše Bizovića koji je publiku podsjetio na predstojeće koncerte pod nazivom Velika rock eksplozija (22.X Sax i 24.X Boogaloo), te su u prvoj skladbi podsjetili na ono svoje šalabajzanje od prije dvije godine. No, na sreću, u postavi više nema onog klinca koji udara bez prevelikog smisla za takt po djembama, a Borna (gitara i vokal) i Luka (bubnjevi) su svojih narednih pola sata repertoara izveli za svaki respekt. Gledao sam ih nekoliko puta i nikako mi nisu sjeli, ali večeras su pokazali kako vrijeme od njih čini izrazito snažne i energične rockere koji se upuštaju u koštac sa vještim improvizacijama. Kompozicije im više nisu rastrgane i poluraspadajuće, Borna osim što je ovladao s aranžmanskim principima ima i daleko temeljitije pripremljen vokal i kontakt s publikom, tako da je ovaj mlađahni dvojac konačno počeo držati uzde u svojim rukama. Na momente su zvučali vraški žestoko, vidi se da su mnogo vježbali i razrađivali u tančine svoje bivše početničke greške, no još uvijek nije to ono što bi trebalo biti. Borna se i dalje kao pijan plota drži gitarske rock klasike na relaciji Hendrix-Alvin Lee (pjesma "Glup ko' kurac" sa klavijaturama je najbolje to dočarala), ali osobno još uvijek ne mogu da provarim njihov sirovi oldtimerski blues-rock zvuk s konca '60-tih. Nije da ne volim '60-te, kako bi netko mogao pomisliti, ali onaj tko se sijeća tog vremena nije niti proživio čar LSD-a, psihodelije, Hendrixa, Floyda, Beatlesa, Stonesa, Grateful Dead... Tu još uvijek manjka štošta, ali napredak je vidljiv. Hadžo s bratskog portala www.mikrofonija.net ih je nahvalio nakon nastupa sa tuzlanskim No Rules u Spunku, no na tom koncertu nisam bio, ali vjerujem riječima i napisu mojeg trezvenog coca-cola kolege da su bili bolji od svojih dvaput starijih ortaka po r'n'r-u, mada mi je to vrlo čudno. Međutim, večeras nisu ostavili dojam superiornosti. No, vrijeme je na njihovoj strani i nema sumnje da će se Revolts pretvoriti u vrstan band.
[ mika male ]

mika male   © horvi

Onda sam se nadebelo zapričao sa Sinišom o svemu i svačemu, pa sam krajičkom uha poslušao prve dvije stvari MIKA MALE, ali ono što sam čuo, jednostavno je bilo iznenađenje do daske. Čovječe, od onog prijatno letargičnog manje-više poluakustičnog banda pretvorili su se u razarački gothic/indie-rock band koji je podsjetio na najbolja izdanja Nick Cavea & The Bad Seeds i Crime And The City Solution. Brze i žestoke ritmove, pune naslaga distorziranih gitara novopridošlog Ivan Žige, nonšalantnosti vođe i pjevača Orlan Tusa kao solo frontmena i violinskih dionica Majde Bojić do sada nikako nisam mogao predvidjeti u njihovom zvuku, no večeras su sa prve dvije skladbe jednostavno razorili Sax. Kasnije je Orlan sjeo za klavijature, izveo nekoliko standardnih laganih elegija na hrvatskom jeziku koje i dalje rapidno napreduju u svojem scenskom i zvučnom performansu, a ono što mogu reći jest da su me više nego prijatno iznenadili, te su održali najbolji nastup otkako znam za njih. Bilo je ovo sjajnih 30 minuta, da sam drugi dan prilikom pisanja raporta poželio da se kao deja vu ponovno vrati ovaj fantastičan nastup. Ostavili su me bez riječi.
[ paravojni detektivi ]

paravojni detektivi   © horvi

Već prilično omamljen od piva i zadubljen u spiku sa Sinišom gdje smo raspredali kojekakve priče i iskustva, gotovo sam izgubio dodir sa stvarnošću kada su svirali
PARAVOJNI DETEKTIVI
iz Zagreba. Ovaj trojac u sastavu Edo (vokal, bas), Charuga (gitara) i Leteći (bubnjevi) me uveo u klasičnu bajkerijadu kada si na šanku zagrljen s pivom i ne obračaš pažnju na bend koji je tradicionalno priklonjen publici. Samo se sjećam da su svirali klasični rock sa riffovima, solažama, refrenima i standardnim rock ritmom od kojeg se piva slijeva u grlo s injekcijama obrada "Budi ponosan", "Zbunjen i ošamućen" (Majke), "Trese, lupa, udara", "Ono što pokušavam" (Partibrejkers), "Fire" (Jimi Hendrix). Imali su i nekoliko autorskih skladbi, ali da me razapinješ, malo toga se sijećam kako je to zvučalo. Uostalom, koliko sam shvatio, ovaj band je baš namijenjen za veselice i provode gdje se ne može biti trijezan. Pusti mozak na pašu i uživaj u onome što je čar r'n'r-a, a to je večeras uz njih bila najjednostavnija zadaća koju su s pravom ispunili. Ovaj, hoću reći, meni je bilo jako dobro na njihovom nastupu. Imaju i jedan demo materijal koji se besplatno može skinuti sa najdobronamjernijeg portala http://metalium.blog.hr, pa kada nađem vremena, u miru ću ga poslušati i napisati poneku riječ.

Eto, tako to ide kada dođeš u Sax na Novi Zvuk, popiješ gajbu piva i na kraju se probudiš u surovoj stvarnosti koja nalaže da se mora ići na posao. Kaže mi žena da sam zaspao s komadom jegera (kobasice) kojeg je kasnije pronašla ispod jastuka, te ga je moja kujica Folka popapala za doručak. A kad sam ujutro krenuo na posao i tražio bicikl po podrumu, to je bio show... Tja, to je samo r'n'r kojeg volim.

horvi // 20/10/2009

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*