home > koncert > Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009

kontakt | search |

Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009

[ Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009 ]

Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009   © Saša Huzjak

Neobičan je bio sinoćnji koncert po mnogo stvari. Od predstavljanja članova benda odmah na početku koncerta (već nakon prve pjesme, čini mi se), pratećih pjevačica koje su puno više od samo pratećih pjevačica (što zbog svojih sposobnosti građenja showa, što zbog izuzetnih vokalnih mogućnosti što se vidjelo kada je Macy par puta sjela na binu pri bubnjaru, a cure preuzele pjesmu u svoje ruke), vrlo brzog uspostavljanja kontakta s publikom koji se onda s zavidnom lakoćom održavao slijedećih sat i pol svirke (nema tu "ajmo ruke" fora nakon svakog refrena, Macy ili netko od benda samo digne ruke i pljesne jednom, a publika zdušno prihvati poziv), preko maltene klupske atmosfere, barem se u prvim redovima se činilo tako (recimo scena: tip pored mene joj mahne, ona ga skonta i mahne mu nazad, a on još uvijek ne vjeruje da je to istina (jer se prije par minuta opustio uz jedu američku cigaru pa je malo, jelte, na easy) pa ponovi radnju, na što se Macy lagano nasmiješi i opet mu mahne! mislim, koja zvijezda na velikoj bini to još radi?!) i što disko plesnih što emotivnih vrhunaca, do raznih drugih sitnica i većih stvari o kojima čitajte u nastavku. Jer nema baš smisla da u jednoj rečenici opišemo cijelu večer, zar ne? :)
[ Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009 ]

Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009   © Saša Huzjak

A počelo je odmah u glavu, bez predgrupe - "Ghetto Love", meni jedna od najboljih stvari na inače odličnom, još uvijek posljednjem u njenoj diskografiji, albumu "Big" (2007). Zaredali su već znani komadi ove tekstopiske, producentke, modne dizajnerke, glumice, učiteljice pjevanja u svojoj glazbenoj školi, priznate humanitarke i pjevačice specifičnoga glasa, kao što su "Sweet baby", "Boo", "Related To A Psychopath", "Why Didn't You Call Me", "Do Something", "Still", "Sexual Revolution", "Treat Me Like Your Money" i "I've Commited Murder", da nabrojim odmah pa skoro većinu pjesama :)

Vidjelo se i da je Macy i DJ, pa joj ubacivanje tuđih stvari u svoje (svojevrsni live mega mix da to tako nazovemo) nije strano - tako smo imali prilike čuti i recimo "Groove Is in the Heart" od Dee-Lite, "Do Ya Think I'm Sexy" Roda Stewarta te malo Boba Marleya, unutar njenih pjesama. Bilo je tu i akustičnih, unplugged izvedbi, u kojima je njen jedinstveni glas uz pratnju klavira došao do pravog izražaja.

A bilo je tu i smijeha, a bome i suza (posebno su dirljive bile suze radosnice male djevojčice koja je nakon završetka koncerta dobila buket koji je par minuta prije uručen Macy od strane organizatora), bilo je i kričanja u nebo "da nas Bog čuje", bilo je muvanja guzica lijevo desno, a imali smo i vulgaris karaoke tijekom pjesme "Oblivion" (tip sa napisanim tekstom pjesme na kartonima - kakva tehnika, ovo je show!).
[ Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009 ]

Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009   © Saša Huzjak

No, da ne bi ispalo da je sve bilo samo šljokice, "dijamantima" posut mikrofonski stalak i disko muvanje, imali smo i par momenata od kojih su se ježile dlake na rukama. Indie vrhunac večeri, da ga tako nazovem, je bio (u jebote, još ne mogu vjerovati da smo to vidjeli uživo!) kada je Macy otpjevala "Creep" od Radiohead. Pjesma, koja je prečestom upotrebom toliko izlizala da ju ja više ne mogu čuti više od jednom godišnje, ako ne i rjeđe, je u njenoj izvedbi i obzirom da njenu biografiju u kojoj nisu tekli samo med i mlijeko, djelovala toliko moćno, da bi se vjerujem s tom tvrdnjom složio i sam Thom Yorke.
[ Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009 ]

Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009   © Saša Huzjak

Na drugi, posljednji, bis Macy izlazi u trećoj haljini, ovoga puta đavolje crvenoj. Prekrasni ljubavni uvod kojeg je ne da ponoviti, nas uvodi u emotivni klimaks večeri - apsulutno prekrasnu "I Try", jedan od inače najvećih hitova u njenoj karijeri. Iako mi se činilo prije da bi već prije izvedena "Glad You're Here" bila sjajna stvar za završetak koncerta, tek tada shvaćam kakav adut Macy drži u rukavu. "I Try" je sa svojim refrenom kojeg kao da je pjevala upravo i samo publici, a ne određenom muškarcu u svojem životu

I try to say goodbye and I choke
I try to walk away and I stumble
Though I try to hide it it's clear
My world crumbles when you are not near


bio pogodak u centar centara, što je i te večeri naprosto sjajna publika pošteno nagradila.
[ Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009 ]

Macy Gray @ Križanke, Ljubljana (SLO), 27/05/2009   © Saša Huzjak

Stvarno netipičan koncert, ali u najboljem značenju te riječi - show kakav ne može napraviti bilo tko i koji se ne zaboravlja tako brzo! Križanke su i dalje jedan od najboljih koncertnih prostora ovog dijela Europe, a Macy je definitivno zvijezda, ali ne u onom istrošenom smislu riječi kakvog ga upotrebljavaju današnji mediji željni tračeva, već puno više od toga. Nadamo se samo da će se obistiniti Macyine riječi kad je komentirala izrazito toplu i bučnu reakciju publike riječima "Hm, looks like we should come here more often". You got it right, girl!

sale // 28/05/2009

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*