home > koncert > Demo(n)strator no.5 - OLOVNI PLES + SOUTHERN ALIAS/ JEZ-VA, 23.II 2009., KSET, Zagreb

kontakt | search |

Demo(n)strator no.5 - OLOVNI PLES + SOUTHERN ALIAS/ JEZ-VA, 23.II 2009., KSET, Zagreb

Konačno i da Olovni ples iz Dugog Sela dobije svoju zasluženu čast nastupom u KSET-u. Kažem konačno, jer ova ekipa na čelu sa Stipe Perišom (gitara, vokal) i Marin Pavlovićem (vokal, gitara, usna harmonika) već 2-3 godine redovito i s intenzitetom nastupa neprekidno oplemenjujući svoj blues-rock izraz kojeg nitko na relevantan način da medijski podrži. O njima se piše, atraktivni su na nastupima uživo, imaju odlične pjesme s još boljim tekstovima na hrvatskom jeziku, no nikako da ih netko pogura na radio stanice. Gledao sam ih nekoliko puta i uvijek su iznenadili sa svojim pristupom bilo da se radi o kombinaciji rock banda s električnom gitarom i klasičnom postavom ili u unplugged varijanti. Večeras su se pojavili kao band s dvije akustične gitare, električnim basom i bubnjevima, te otprašili sjajan koncert. U početku su bili smireni izvodeći dobro znane pjesme u kojima su uglazbili tekstove A.G.Matoša, Tadijanovića, Šenoe... s Marinovim staloženim sentimentalnim vokalom i najavama u koje vrijeme je koji pjesnik napisao pjesmu ("Budi svoj", "Noć bez jablana", "Jesenje veče", uz autorsku "Iskren do boli"...), sve dok nije zakreštao Stipe sa svojim hrapavim blues glasom i krenuo u osvajanje ugodno popunjenog KSET-a. Prvo je startao s novom skladbom "Ljubice draga" koja je definitivno bila iznenađenje ne samo večeri, već i njihovog dosadašnjeg opusa. Skladba uz kajkavsku liriku ima fantastičan aranžman sa etno, reggae i blues primjesama, te su je obogatili sa snažnim glazbenim akcentom u kome prednjači naglašen ritam, te je Stipe nastavio sa čuvenom "Matošev blues" u plesnoj i dinamičnoj varijanti nakon čega je čitav KSET skoro pao u ekstazu. Moram spomenuti da su ovom prilikom bili moji prijatelji Cvrle sa portala muzika.hr i Danko Sale, pjevač livanjskog banda Andrija koji je ovih dana završio snimanje 3 albuma u Mostaru.
[ olovni ples ]

olovni ples   © horvi

Oni su ih prvi puta gledali uživo, te su ostali više nego prijatno iznenađeni. Sale je prokomentirao 'dobro ovi gruvaju, jebote, sviđa mi se'. Do kraja nastupa koji je trajao skoro sat i pol vremena ukupno su izveli 16 pjesama, što autorskih, što obrada već spomenutih književnika, a najupečatljivija autorska je bila, naravno "Isprat će kiša" sa znamenitim stihovima 'izmet pored puta, čađavi zidovi, Hrvatska u Nato, Balkan - kurac, eto što' izmamivši gromoglasni aplauz za dvije posljednje skladbe "Tuga vidika" i "Gospodarica duše". Svirka im je bila fantastična protezavši se od klasičnog Bob Dylan pristupa preko Billy Bragga iz najboljih dana sve do sjetnih podsjećanja na najbolje trenutke Half Man Half Biscuit. Ponešto countrya, psihodelije, laganih upliva u rockabilly i uobičajeni šansonjerski akustični plesni rock, no najviše bluesa koji je s jakim intenzitetom naglašen u mjeri da nikad ne postane dosadan, već energičan do eksplozije. Stipe je na gitari puno radio umješnih fingerpicking dionica, Marin je po običaju melodije naglašavao usnom harmonikom, a bubnjar je bio genijalan u izmjenama ritmičkih elemenata koristeći uz klasičan set povremeni naglasak na solo tambourin što je nekim izvedbama dodalo dodatni šarm. Svirka im je bila jednostavna, ali nevjerojatno dobro uvježbana i pripremljena, te su na vlastito iznenađenje doživjeli bis na kojem su odsvirali skladbu "Sloboda" koja će najvjerojatnije biti naslovna pjesma njihovog novog albuma. Još da otkrijemo samo planove Olovnog Plesa za 2009-tu godinu; u pripremi je album za Brlog Records i najvjerojatnije jedan posve drugačiji za Slušaj najglasnije. Sjajan koncert banda koji ima odlične pjesme i krupnim koracima grabi naprijed. Jedan od mojih favorit domaćih koncerata u 2009.
[ olovni ples ]

olovni ples   © horvi

Za SOUTHERN ALIAS koji su promijenili ime u JEZ-VA ne bih mogao reći da mi spadaju u vrh domaćih koncerata 2009. jer razloga za to ima više. Kao prvo, tekstovi su im na engleskom jeziku koje uglavnom i u najvećoj mjeri pjeva originalni Amerikanac Dichie Pattitici koji je fantastičan, ali barem za mene ponekad dosadan gitarist, te uživo pjeva tekstove koji su prebrzi, predramatični i daleko ljepše ih je slušati u nepovredivosti kućnog mira. Kao drugo, band još uvijek traži svoju liniju izraza boreći se sa mnogobrojnim stilovima koji variraju od bluesa, soula, popa, new-wavea, alternative do klasičnog opuštenog jazz-rock sessiona za lokale u kojima svira restoranski band po narudžbama. A treće, imaju fenomenalan demo materijal (uskoro će biti riječi o njemu) koji je po svemu sudeći prošlost banda. Ovaj sastav ima stilsku boljku težnje ka univerzalnosti ležernijih rock stilova s perfekcijom Patittucijeve svirke gitare; on u svakoj skladbi naglašava svoj veliki kreativan rock-jazz/blues potencijal i s time ponekad malčice pretjera. Ako ste ikad prisustvovali nekom klavirskom koncertu, onda znate o čemu je riječ. Ovo je nadareni glazbenik, u to nema nikakve sumnje, ali osobno večeras mi je na momente bio dosadan kao da slušam Maxim Mrvicu ili posljednji album Laibach. Solaža i improvizacija kolko' hoćeš...
[ southern alias ]

southern alias   © horvi

Prateća sekcija je zaista prateća sekcija (bubnjar Marko Gregoraš i basist Zvonimir Čaić), no kuda dalje s perfekcijom? Nedavno mi je to priznao i Michael Bele iz Peach Pit koji su dosegli perfekciju zapetljanosti izraza s kojom više ni sami ne znaju kuda bi. Band svira odlično, no oni nisu u rangu demo-banda, oni su sjajni muzičari koji nisu uspjeli objaviti nikakav album jer su zaslužili barem djelićak ranga Leb i Sol i Stefanovskog, ali su u tome debelo zakasnili. Sviraju odlično i perfektno, spajaju mnogo žanrova u kojima naglašavaju svoju superiornost, no kad zasviraju obradu "Brand new cadillac" od The Clash s legendarnog albuma "London Calling", to je preletargično. Nema onih žestokih eksplozivnih gitarskih punk dionica Joe Strummera, već samo solaža Patitucija koje su lijepe za čuti, ali nema agresivne punk-rockabilly svirke kao u originalu što pjesmi daje skoro restoranski nivo izvedbe. U novoj varijanti sa pjevačicom Aline koja im se pridružila od sredine nastupa, ovaj band hvata popističniji priključak ka stilu bandova poput Spina ili Bastardz s nekim novijim varijantama jednostavnijeg obrasca. Čak im to polazi za rukom u nekim plesnim kompozicijama, no samu večer su upropastili jednom nesavjesnom skladbom u stilu 'sretan rođendan' za jednu njihovu prijateljicu kojoj je čak i bilo neugodno da je gleda već prorijeđena publika u KSET-u. Još su svirali tko zna koliko dugo (već su se svjetla u KSET-u upalila), ja sam pokupio svoju 'munduru' i otišao doma. Usput, Marko, bubnjar Southern Alias/Jez-va mi je rekao da znaju svirati po nekoliko sati bez prestanka (u klubu Time su navodno svirali nekih 5 sati).... Vjerojatno ovo nije bio taj trenutak 'inspiracije' uživo. Demo materijal im je daleko bolji jer je sirov i stilski ujednačeniji, dok su skladbe koje izvodi Aline daleko ležernije, popističnije i odudaraju od eksplozivnog demo materijala. A da ne zaboravim, band se pojavio na pozornici u potpunom mraku sa rudarskim svjetiljkama na glavi što je djelovalo vrlo efektno. Ponavljam, sviraju odlično, tu nema dileme, prvi dio nastupa je bio odličan i mahom se svodio na materijale s dema "Incidental Demonstrations" (pjesme "Strange sounds from the shed", "Waltz on my head", "Pinata"), dok je drugi pripao repertoaru s Aline gdje je energični naboj blago opao i pokazao drugo lice banda koji traži nove načine vlastitog izraza jedino izvevši s dema snažnu skladbu "Power".
[ southern alias ]

southern alias   © horvi

horvi // 28/02/2009

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*