home > koncert > YOUNGBLOOD BRASS BAND, 5.VIII 2008, KSET, Zagreb

kontakt | search |

YOUNGBLOOD BRASS BAND, 5.VIII 2008, KSET, Zagreb

'Koncert će biti održan u dvorištu, a u slučaju kiše premjestiti će se u klub' - stajalo je u najavi nastupa. I naravno, od svih desetak proteklih sušnih i vrelih dana, baš te večeri je moralo 'zamirisati' na kišu koja je kasnije i padala.

I onda se zna. U KSET-u je bio pravi pakao. Ventilacija ne radi kako treba, a u klubu takoreći čovjek na čovjeku. Prekrcano i pretovareno mnoštvo stiskalo se u ovom malenom prostoru tako da se pozicija koju si zauzeo na samom početku koncerta više nije mogla mijenjati. Da dođeš do šanka ili toaleta bila je nemoguća misija jer ovi limeni crossover bandisti imaju strahovito mnoštvo publike koja je čak prekinula i svoje ljetovanje na moru samo da bi ih ponovno vidjeli i čuli uživo. Pakao, pravi pakao od saune...
[ youngblood brass band ]

youngblood brass band   © horvi

Svirku su malo zadocnili zbog tko zna kakvog povoda u kome su udaraljkaši negdje 'zaružili' na šanku obližnje birtije, pa je nestrpljiva raja u nekoliko navrata skandirala i zviždala pozivajući sastav da počnu svirku bez njih. No, kada su počeli, oduševljenju u toj masovnoj ludnici nije bilo kraja. Ipak, na pozornici se nije pojavila cijela postava od 11 članova jer se nisu imali gdje smjestiti, pa su izašli u svojem 'standardnom' formatu kao nonet - dvije trube (Charley Wagner i Mike Boman), dva trombona (Jerome Harper i Matt Hanzelka), ogromni sousaphone (dvijestotinjak kila teški Kenny Arian Macklin), dva udaraljkaša (Tom Reschke i Moses Patrou), saksofon (Zach Lukas) i frontmen na dobošu (D.H.Skogen). Prošarali su fini plesni repertoar sa svoja četiri studijska albuma stalno se izmjenjujući u vodećim solo dionicama, a povremeno je brass sekcija koja je bila na čelu pozornice mijenjala pozicije ispod ona dva ventilacijska otvorčića na plafonu odakle je koliko-toliko dopirao komadić friškog zraka. Naravno, bila je tu nezaobilazna obrada Steve Wondera "Pastime paradise" (znana kao sample velikog hita "Gangsters paradise" Coolia), hitovi "Bloodshot", "Camouflage" i "Brooklyn", nekoliko skladbi s izletom u stari New Orleans zvuk, povremeno se D.H.Skogen latio mikrofona i odrepao 5-6 skladbi (a i Harperu, Manzelki, Wagneru i Bomanu vokali dobro idu kad ih se prihvate), no totalno ludilo je nastalo na razarajućoj "Headbangers" kada su valjda svi u KSET-u skakali kao da je riječ o nu-metal/punk koncertu. Kennyu je tom prilikom pao doboš sa čvrstim metalnim stalkom na nogu pa je ostatak koncerta proveo mahom oslonjen na zid ispod DJ kabine.
[ youngblood brass band ]

youngblood brass band   © horvi

U skoro dva sata programa po četvrti puta u Zagrebu su ozarili lica publike svojom vještom kombinacijom hip-hopa, jazza, punka, funka i još mnogih žanrova u koje pojedini članovi znaju uletjeti svojim improvizacijama, tako da niti oni sami nisu skrivali oduševljenje ponovno rasprodanim, bolje rečeno pretovarenim KSET-om. Izašli su na bis sa "Fly away" i uzeli posljednji atom snage rasplesanoj masi, zahvalili se i rekli da im je ovo bilo dosta za večeras jer osim toga Lucas slavi rođendan i žele ga svi skupa proslaviti u miru. Ali onda se iz publike prolomila gromoglasna arija 'happy birthday to you', Skogen se vraća na binu i kaže da do ponoći kada svirka mora biti završena ima još nekoliko minuta, te čitav band izlazi po drugi puta na bis i izvodi "Chinatown", klasičnu jazz-dance skladbu s izletom u starinski dixieland New Orleans zvuk samo što Skogen nije pjevao, već su vokalne dionice nadomjestili virtuoznim improvizacijama. Pošteno, nema šta. A onda ovacije i vrištanja cijelog KSET-a kakve su nekada u '60-tim dobivali The Beatles, pa ponovno traženje bisa do kojeg nije došlo jer se prekoračila ponoć... Nakon koncerta se naravno s njima moglo počavrljati, kupiti iz njihovog asortimana ploča, cd-ova i majica, no velika većina je 'pohitala' sporim koracima centimetar po centimetar do izlaza jer se više nikome nije htjelo kuhati u ovoj paklenoj sauni. A vani je fino padala ugodna kišica, no u toj gužvi koja je nastala prilikom izlaska nastradala je jedna djevojka koja je ležala pored samog ulaza u klub. Oko nje se skupilo mnoštvo redara koji su je štitili svojim tijelima u očekivanju kola hitne pomoći i šteta što je ovako ugodan plesni koncert sastava koji apsolutno ne izaziva incidente već ima otmjeni urbani šlih završio na ovako nesretan način.
[ youngblood brass band ]

youngblood brass band   © horvi

Youngblood Brass Band su ovu priliku gostovanja Zagrebu dobro iskoristili uzevši dva dana pauze prije i poslije koncerta za svoj prvi posjet Jadranu, te nakon toga slijedi nastavak EU turneje. Sasvim sigurno, vratiti će nam se oni ponovno možda već iduće godine kada najavljuju novi album i nova iznenađenja.

horvi // 09/08/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*