home > koncert > 7.VUM festival, 12.VII 2008, AKC Garaže, Vrbovec

kontakt | search |

7.VUM festival, 12.VII 2008, AKC Garaže, Vrbovec

Vikend subotom odveo nas je na drugi dan VUM festivala u Vrbovec na kome su nastupili ANDRIJA (Livno), DUM DUM TUDUM (Vrbovec), BITAN TON (Šibenik-Zagreb), FIZZCUZ (Francuska) i BRKOVI (Zagreb).
[  ]

  © Horvi

Sedmi po redu VUM festival održan kao open-air djelo je šačice sposobnih ljudi iz lokalne udruge koja već dugi niz godina drži klub AKC Garaže u Vrbovcu. Glavna zbivanja održana su na malenoj natkrivenoj pozornici u dvorištu kluba, dio programa u samom klubu, a bilo je i dvadesetak šatora koje su podigli kamperi skroz u dnu dvorišta, odnosno livade. Festival je trajao tri dana (petak, subota i nedjelja), te je interesantno da je prvog dana nekolicina entuzijasta stigla iz Bjelovara propješačivši 45 km.

Tamo sam bio prisutan samo u subotu, nakratko porazgovarao s organizatorima i pogledao uvodni dio festivala koji je pripao radionicama (Patchwork pod Gljivom i recikliranje redizajna), te predavanje na temu permakultura koje je održao Marko Strpić iz Zagreba, član udruge ZMAG (www.zmag.hr). Oni imaju reciklirano imanje u Vukomeričkim goricama gdje rade eko kuće i bedeme od recikliranog i prirodnog materijala (drvo, slama, glina), a i od otpada (automobilske gume), te održavaju eko vrt u kojem sade povrće i biljke za vlastitu potrošnju. Prikazali su i interesantan kraći film o svojem radu, te se poslije održala i otvorena rasprava o njihovom radu u kojem su sudjelovali zainteresirani posjetitelji.
[ predavanje ZMAG ]

predavanje ZMAG   © Horvi

Nakon toga prikazan je nezavisni crno-bijeli dugometražni film "Ajde, dan... prođi" mladog zagrebačkog redatelja Matije Klukovića u produkciji Focus Media. Film je dobio vrlo visoke ocijene i pozitivne kritike filmskih kritičara, te je osvojio nagradu na Zagreb Film Festivalu, ali zbog nezadovoljavajućih uvjeta nije mogao dobiti niti klasičnu kinodistribuciju. Ekipa koja je snimala film ostvarila ga je vlastitim sredstvima bez državne pomoći i uspjela obići mnoge svjetske festivale. Sama radnja filma smještena je na lokaciju Zagreb - Velika Gorica i sastavljena je od mozaičnih struktura nekoliko paralelnih radnji dvadesetak likova koje između ostalih glume Filip Šuster, Petra Težak, Antonija Stanišić, Marija Kohn, Mia Oremović, a svoje kratke uloge imaju Stjepan Jimmy Stanić, Borivoj Radaković i Predrag Raos.

Kako je film poprilično dugačak, s tonskim probama se startalo tek nakon projekcije, pa su neobavezno za početak startali ispred pozornice veseli francuski FIZZCUZ u svojoj unpluged gypsy folk varijanti pozvavši publiku na malo obredno slavlje, dok je nastup ANDRIJE iz Livna krenuo debelo iza 22h. Pred ugodno popunjenom audijencijom (150-200 posjetitelja), Andrija je doslovce sve pomeo i ostavio upečatljiv i snažan indie-rock utisak. Ovo je bio jedan od njihovih najjačih nastupa kojima sam prisustvovao, te je u njemu ovaj kvartet energično prošarao kroz svoj višegodišnji opus odsviravši i nekoliko novijih, barem meni nepoznatih kompozicija. Momentalno su zauzeti studijskim poslovima i u skoro vrijeme treba očekivati njihov novi diskografski rad.
[ Andrija ]

Andrija   © Horvi

Nakon njihovih sat vremena adrenalinskog rocka na pozornicu izlazi vrbovečki DUM DUM TUDUM, pop-punk kvintet predvođen pjevačicom koji je vrlo dobro prihvaćen zahvaljujući setu obrada. Bile su tu "Song 2" (Blur), "Swallow" i "Una morbida muchacha" (Overflov), kao i još nekolicina obrada Hladnog piva i Offspring. Momci sviraju koncizno i bilo ih je zanimljivo gledati i slušati.
[ Bitan Ton ]

Bitan Ton   © Horvi

Pola sata iza ponoći nastupili su BITAN TON, sekstet sastavljen od glazbenika iz Šibenika i Zagreba, te kao i Dum Dum Tudum na glavnom vokalu imaju djevojku. Uz standarnu pratnju (dvije gitare, bas, bubnjevi) imaju i trubača, te sviraju veseli, ali i poprilično beskrvni ska/punk. Relacija Hladnog piva, Valungara i Kamo Sutra je ono čemu teže, no još će morati proći dosta vremena da usklade svoja nezgrapna kompozitorska i aranžmanska rješenja.

Francuski FIZZCUZ su bili pravo iznenađenje jer su mnogoljudni sastav o kome se praktički ništa nezna, a otprašili su fantastičnu smjesu ska, rocka, folka, funka i punka s dobrom dozom sympho aranžmana. Na pozornici su energični i veoma zabavni, te su digli pravu prašinu u prvim redovima kao da je riječ o koncertu Manu Chao ili Gogol Bordelo.
[ Fizzcuz ]

Fizzcuz   © Horvi

Kao posljednji, već negdje oko 3h izjutra nastupili su otkačeni zafrkanti BRKOVI iz Zagreba čiji je vokal Vedran, nekadašnji gitarist garažnih punk-rockera Hitchcock. On se nesmiljeno zezao i zajebavao s turbo-folk napjevima o svemu i svačemu, dok je klasična postava od dvije gitare, basa i bubnjeva jedna nova inačica Nervoznog poštara u rock varijanti. Inače, o njima sam čuo veliki broj kontradiktornih mišljenja od superiornih do očajnih, a prema ovome što sam prvi puta vidio i čuo mogu reći da su prije svega zabavan sastav koji se okreće prema širokoj publici od Severine do Gustafa, Hladnog piva i Zadruge. Kada objave album mnogo toga će biti jasnije. Za sada su dobri zafrkanti, a kamo će taj njihov otkačeni turbo-folk/rock mentalitet otići vidjeti će se uskoro.
[ Brkovi ]

Brkovi   © Horvi

Sve skupa, bila je ovo zanimljiva večer s alternativnim programom i ako dogodine doguraju do 8.VUM festivala (a ne vidim zašto ne bi) vrijedilo bi ga pogledati i doživjeti u kompletu. Po riječima organizatora, iz godine u godinu dolazi im sve veći broj publike, a nije na odmet ne spomenuti simboličnu cijenu festivalske ulaznice koja je iznosila samo 50 kuna.

horvi // 15/07/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*