home > koncert > LVMEN, Talason, Kadet, 04. IV. 2008., Kocka, Split

kontakt | search |

LVMEN, Talason, Kadet, 04. IV. 2008., Kocka, Split

Prošli vikend je nakon dugo vremena konačno donio zanimljiv koncert u Splitu, što se kao i inače dogodilo u sklopu (konačno revitaliziranog) "Guranja s Litice", ovog puta u svojoj 11. inkarnaciji. Zagrijavanje za glavne zvijezde večeri je počelo kada su kao prvi su na stage izašli Kadet, splitska post-rock petorka koja ni ovaj put nije oduševila.

Jednostavno, njihov zvuk je mojoj malenkosti sve ono što je ovaj žanr dovelo do ruba egzistencije, manjak ikakve konfliktnosti i nečega što bi vas moglo oboriti sa nogu, općenito jedan veliki nedostatak dinamičnosti. Kako danas svirati bar donekle zanimljiv i intrigantan post rock su nekoliko dana pokazali puno življi i energičniji hrvatsko-njemački Majmoon, na svojoj kratkoj turneji po Hrvatskoj.

Ipak, ako netko još nije čuo Kadet - napomenti ću da ih mozete gledati 25.04 u sklopu devetog Žednog uha, zajedno sa američkim Apse i engleskim Animals On Wheels.
[ talason ]

talason   © i_s

Nakon Kadeta Kocku su pošteno prodrmali Talason, takodjer splitski bend koji postoji od 2005. ali su prije nekoliko mjeseci promijenili basista jer je originalni otišao studirati u Zagreb. Ovo mi je bio drugi put da ih gledam uživo, i iako su me i u originalnoj postavi ugodno iznenadili - ovo je bilo još bolje. Njihov masan, agresivan metal/sludge/stoner zvuk dobro je razdrmao prisutne i općenito teško će ljubitelje istog ostaviti ravnodušnim. Na nama je čekati kakvo konkretno izdanje, pa bar i demo, a do tada pratiti koncertnu aktivnost. Sada već razbuđena publika je svakako postala mnogo spremnija za zvijezde večeri, češki Lvmen.

Split je bio posljednja Lvmenova destinacija u kratkoj hrvatskoj turneji, prije toga su posjetili Zagreb i Dubrovnik (!). Izašli su pred 70tak ljudi, a kako je Kocka je inače poznata po lošoj akustici (iako se konstantno radi na unaprijeđenju iste, sa više ili manje uspjeha) a slaba popunjenost je doprinjela nezadovoljavajućem zvuku. Standard za Kocku, ali jednostavno čovjek to više primjeti kad u tom prostoru konačno vidi bend koji mu je stvarno napet i uzbudljiv.
[ lvmen @ kocka ]

lvmen @ kocka   © i_s

Prilicno statični i samozatajni (komunikacija sa publikom je bila apsolutno nepostojeća) bili su maksimalno zamračeni valjda želeci da se pozornost usmjeri na (inače vrlo dobre) projekcije koje su većinu vremena bile jedini izvor osvijetljenja na stageu. Lvmen su odsvirali gotovo cijeli (još uvijek aktualni) album iz 2006. godine - odličan "Mondo". Kroz sat vremena svirke stvorili jedan hipnotički doživljaj pretapanja filmskih sampleova u melankolične teme te njihovo razvijanje u zidove buke te eksplozije vrištanja, pri čemu se najpametnijim pokazalo prepustiti se buljenju u projekcije ili jednostavno zatvoriti oči i pustiti da te nose. Ipak sve je prošlo prebrzo, i nakon nekih sat vremena u nevjerici sam promatrao kako se bend šutke povlači, još tiše nego što su se našli na stageu, u nevjerici nadajući se bisu ali istovremeno znajuči da tražim nemoguće. Pomalo tužan kraj, pri čemu je sve doprinjelo to da su malobrojni zapljeskali ovoj vrlo dobroj predstavi koju je inače gotovo nemoguće iskusiti u Splitu. Inače, nisam uspio razaznati dali su nam svirali što novog ili neobjavljenog materijala, ali Lvmen su najavili snimanje novog albuma nakon ove turneje, jesen 2008. bi trebala izroditi naslijednika zadnjeg izdanja te nam ostaje pričekati njegovo eventualno promoviranje u nasim krajevima, u nadi da će njihovo ukazivanje privući više publike jer su stvarno vrijedni toga.

[i_s] // 11/04/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: CODEINE + DAL:UM @ Močvara, Zagreb, 04/09/2023

CODEINE + DAL:UM @ Močvara, Zagreb, 04/09/2023

| 05/09/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: Let 3 @ Šalata, Zagreb, 02/09/2023

Let 3 @ Šalata, Zagreb, 02/09/2023

| 03/09/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: Drugačiji Punk Rock Holiday

Drugačiji Punk Rock Holiday

| 29/08/2023 | terapija |

>> opširnije


cover: Indie emo naočale gig: Kabelok, ČudNoReĐe, The Hahas and the Blablas @ Močvara, Zagreb, 24/08/2023

Indie emo naočale gig: Kabelok, ČudNoReĐe, The Hahas and the Blablas @ Močvara, Zagreb, 24/08/2023

| 25/08/2023 | terapija |

>> opširnije


cover: 9. Malomfesztival @ Orom, 10-12/08/2023

9. Malomfesztival @ Orom, 10-12/08/2023

| 14/08/2023 | jan vržina |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*