home > najawa > LVMEN, TOMÁŠ PALUCHA, EMPHASIS @ Močvara, 13/09/2018

kontakt | search |

LVMEN, TOMÁŠ PALUCHA, EMPHASIS @ Močvara, 13/09/2018

LVMEN (Češka Republika)
Web: Bandcamp

U Močvaru se vraćaju post metal / post hardcore Česi Lvmen!

Početkom devedesetih, Neurosis su sa svojim zahtjevnim, katarzičnim zvukom postali važan izvor nadahnuća za mlade koji su nakon političkih promjena u Europi tražili novi smjer. Naravno, Neurosis su utjecali i na bendove u Češkoj, a jedan od tih bendova, kolektiv Lvmen se vrlo brzo istaknuo. Prva dva albuma su 1998. i 2000. objavili za Day After Records, a ta dva albuma su ubrzo postala obvezni dio svake poštene glazbene zbirke.

Koncerti su im bili legendarni i bez pretjerivanja možemo reći da su, barem u Europi, jednako inspirirali mlade glazbenika kao i njihovi američki idoli. Početkom 2000. Lvmen su utihnuli, no 2006. su ponovno oživjeli! Tada su objavili treći album, "Mondo", a dvije nakon njega i izvrsni "Heron". Iako je ovo djelovalo kao novi početak, život je imao drukčije planove za Lvmen - mnoge nelijepe stvari su ih prisilile da opet utihnu. Kao da nevolja nije bilo dosta, 2017. su tragično ostali bez još jednog člana, i to netom prije objave prvog albuma nakon 9 godina, "Mitgefangen Mitgehangen".

Kao i sve ostale albume, ovaj je također objavio Day After Records i ponovno dokazuje da, unatoč tragedijama koje prate bend, Lvmen nisu nimalo izgubili na snazi. Njihovi su koncerti zaista legendarni - zvuk, koji često opisuju kao miks Neurosisa, Swansa i Slinta dodatno pojačava grubi "orkestralni" instrumentarij. Trenutno nastupaju s dva bubnjara i drže se karakterističnih vizualizacija u pozadini. Lvmen su i dalje nevjerojatno iskustvo za sva osjetila i jedan od najvažnijih srednjoeuropskih bendova.

Iz najave koncerta u Močvari 2009. godine:
..."Bitno je napomenuti da su se današnji velikani doom/sludge/postmetal zvuka Isis, Pelican i Cult Of Luna u to vrijeme tek formirali i bili kilometrima od njihovog današnjeg zvuka, dok Lvmen su već imali svoj kultni odavno rasprodani Lvmen 12" i prošli Europu par puta."...



Kao lokalni support 2006. godine nastupili su sludge doom metalci Chang Ffos i noise rockeri Sizif. 2008. support su bili Analena, 2009. godine crust tamburaši True a ovog puta svirat će češki bend Tomáš Palucha uz lokalne post metal rockere Emphasis.



EMPHASIS (Čakovec)
Web: Bandcamp

Glazbeni sastav Emphasis izbrusio je svoj jedinstveni zvuk oslanjajući se na izražene rifove i mračnu atmosferu. Spoj metal i post rock glazbe koordinate su ovog projekta, spajajući žestoke elemente s melodičnim dijelovima te mnoštvom ambijentalnih prijelaza. Ovaj sastav, inače iz Hrvatske, premošćuje nekoliko glazbenih žanrova, a inspiraciju traži u velikanima kao što su Caspian, Russian Circles, This Will Destroy You, Enslaved i Isis.

Ovaj je kvartet osnovan u Čakovcu, malenom gradiću na sjeveru Hrvatske. Godine 2007. predstavili su svoj hvaljeni debitantski album Elements of Morrow, koji je uspješno sjedinio heavy metal, post rock i alternativne žanrove. Drugim albumom, Gliding Over All, dečki su dalje definirali temelje prepoznatljiva zvuka, uz moćne melodije, čvrste gitarske rifove, odzvanjajuće činele i druge elemente koji su na vrlo inovativan način dodatno zaokružili njihov bogat zvuk. Njihovo posljednje ostvarenje, Black.Mother.Earth, kolekcija je sporih i teških pjesama s naglaskom na monolitičnim gitarskim rifovima i bogatom ritmu.

Uzbudljivim novim idejama i suradnjama na albumu, Emphasis odvodi svoj prepoznatljiv zvuk korak dalje, dajući tako svoj doprinos lokalnoj alternativnoj metal sceni te ponovno potvrđujući svoj status istinskih predvodnika lokalnog pokreta koji naginje spajanju heavy metal i post rock glazbe uz naglašenu melodioznost. Ovim albumom kupujete kartu u sonični svijet koji upotpunjuje odličan cover umjetnice Ines Lala. Na njemu prevladavaju sive teksture koje samom zvuku daju dubinu i smisao, osiguravajući slušatelju sveobuhvatno glazbeno iskustvo. Naslov albuma Black.Mother.Earth engleski je prijevod naslova romana lokalnog pisca Kristiana Novaka, ili izvorno Črna mati zemla. To je ujedno i hommage članova sastava predjelu Hrvatske iz kojega dolaze, s obzirom da je i sam autor knjige rodom iz Međimurja.

promo girl // 05/09/2018


PS: upad: 40 KN
Share    

> najawa [last wanz]

cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: ČudNoReĐe, Fuzz Mihi @ Zagreb, KSFF, 15/03/2024

ČudNoReĐe, Fuzz Mihi @ Zagreb, KSFF, 15/03/2024

| 13/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

PALAYE ROYALE @ Tvornica kulture, Zagreb, 03/06/2024

| 11/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*