home > koncert > NOVI ZVUK, 30.X 2007., SAX, Zagreb

kontakt | search |

NOVI ZVUK, 30.X 2007., SAX, Zagreb

Uz onako kišno jesensko vrijeme kada pljušti ko' iz kabla treba čestitati svim ljudima koji su se okupili u izuzetno velikom broju tog utorka u klubu Sax. Na rasporedu je bio program Novi zvuk koji predstavlja demo izvođače, a ovaj puta to su bili THE ROCK FLOCK (iz Pleternice), ORCA, IZOLIR BAND (oba iz Zagreb) i LARVA (Čakovec).

Organizatori Ivica Duspara (ex-Majke) i Neven Pongrac koji je ujedno i najavljivač, rade veoma dobar i hrabar potez dovođenjem u klub Sax svakog utorka neafirmirane domaće izvođače čime daju prostor i veliki kreativni naboj svima koji smatraju da imaju i mogu nešto reći, pokazati i pružiti u obliku rocka i svega oko njega. Izvođači koji žele nastupiti u sklopu programa Novi zvuk mogu slobodno dostaviti svoje podatke i materijale na e-mail novizvuk@kultivator.hr . Također, uz live nastupe koncerti će se emitirati i putem TV emisije "Novi zvuk" (TV Z1) koja će se snimati svakog utorka u klubu Sax. Početak svakog Novog zvuka je u 21 h, a ono što je također važno za publiku, to je da je ulaz BESPLATAN! Novi zvuk nije natjecateljskog karaktera, već je samo relevantni pokazatelj trenutne demo scene. Zato svi vi koji imate glazbu pripremljenu za prezentaciju uživo, ne okljevajte. Ovo vam je odlična prilika!

Prošli puta na Novom zvuku je bilo fantastično s Dankom iz Andrije i mnoštvom prijatelja i poznanika sa domaće rock scene, a ovaj puta unatoč pljusku i pasje vlažnom vremenu skoro još i bolje. Večeras je moj suputnik-borac za prava neafirmiranih izvođača bio Hadžo s glazbenog portala www.groupie.hr i sam organizator Neven, te smo se ugodno smjestili za jedini prazni stol pored pozornice (isti onaj gdje smo prije dva tjedna sjedili Danko i ja), te smo proveli sjajnu večer posmatrajući izvođače uz mnoštvo komentara i brdo rundi pića. (kad smo već kod stola, mogli bi ga i rezervirati za ubuduće, kaj ne?). Iznenađenjima nema kraja. Prošli puta ovdje su se okupili mnogi predstavnici mladih snaga rocka, ovaj puta su to bila neka druga lica, a među njima i Jurica Pađen, nepravedno degradirani rocker koji je svojevremeno s grupom Aerodrom napravio tri velika biserna albuma "Kad misli mi vrludaju", sjajni new-wave "Tango bango" i novoromantični dance-rock "Obične ljubavne pjesme".(sjećam se odlične recenzije "Tango bango" albuma u Džuboksu gdje su dobili sjajne epitete). Znači, osim prijatelja večerašnjih izvođača ima tu i glazbenika koje zaista zanima što se to kuha i priprema za budućnost. Izgleda da se vraća vrijeme kada publika ponovno dolazi na koncerte da sluša i vidi izvođače za koje nikada prije nisu čuli. Ima tu nešto, kako bi kazali moji dragi Krankenhausi - "misteriozno je to baš" (ustvari je "misteriozno to je baš!?", a bitan je poredak riječi - op. pedja). Treba tražiti. A tko traži, taj i nađe.
[ the flock rock ]

the flock rock   © horvi

Prvi sastav večeri bio je odličan trio THE FLOCK ROCK iz Pleternice pored Požege u kome sviraju dvije sestre i vrlo lijepe djevojke (obrijane glave Ana na basu i dugokosa Kristina Jelić na gitari), te jedan momak (Matej Čonka na bubnjevima). Postoje od šestog mjeseca 2005., a ono što su ove večeri izveli najkraće se može nazvati indie-rock. Djevojke imaju tekstove na engleskom jeziku, scenski su vrlo šarmantne i pokretljive, a glazba im ima elemente punk-rocka, alternative, new-wavea, laganijeg grunge prizvuka, čak i ska i h/c elemenata. Bubnjar je vrlo dobar (svira čak i 3/4 taktove!), a kroz odsvirani repertoar može se osjetiti natruha melodioznih Sonic Youth, minimalizma The White Strips, pop melodija Overflow, te mnogih utjecaja Cranberries, Pixies, Queens Of The Stone Age, P.J.Harvey... U jednoj skladbi su me čak podsjetili na Babies In Toyland. Nakon koncerta Ana mi je dala njihov demo cd, te sam nakon preslušavanja u mirnoći vlastitog doma zapamtio vrlo dobre skladbe "Althought" i "Teenage girl", dok je na ska/hc-punk-indie kompoziciji "Special fool" Kristina veoma dobro vokalno skinula preljepu Gwen Stefani iz No Doubt. The Flock Rock je jednostavno fantastičan mladi sastav na kojeg obavezno morate obratiti pažnju. Negdje na polovini njihovog nastupa rekao sam Hadži da je odličan band ispred nas, a on je rekao da ih je gledao prije nekih godinu dana kada su očajno zvučali, te da se nabrusio da ih ovaj puta sreže do daske, no i njega su izgleda debelo iznenadili. Moćan trio, nema šta!
[ orca ]

orca   © horvi

Za razliku od nekih klubova koji između dva izvođača imaju skoro i po sat vremena dugačku pauzu u kojoj većina publike doslovce pošandrca ili ode kući, ovdje u Saxu je taj vremenski period prošao u video projekciji novog i sjajno preporođenog Bruce Springsteena uživo, te se nakon 10-tak minuta na sceni pojavio meni potpuno nepoznati četveročlani sastav ORCA iz zagrebačke Dubrave (vokal, gitara, bubanj i bas). Taj dan sam tražio njihovu web stranicu u želji da saznam što sviraju, no bezuspješno. Hadžo mi je pripomenuo da mu se čini da su izgleda heavy metal sastav, no prevario se. Ima u njihovoj glazbi elemenata metala, ali više s predznakom 'nu', te su u cjelokupnom dojmu kombinacija alternative, rocka, hard-rocka, metala, hip-hopa, popa i funka. Vrlo su melodični i osobno me podsjećaju na varijantu Linkin Park i splitsko-zagrebačkog St!llness s elementima RHCP. Po navedenome, ovakvi sastavi u principu koriste engleski jezik s puno 'motherfucker' uzvika, no Orca sve svoje skladbe izvodi isključivo na hrvatskom jeziku što im je veliki plus. Gitarist je veoma dobar dio njihovog sistema (pogotovo sa wah-wah elementima u skladbi "Pusti me"), a skladba "Stranac" uvelike podsjeća na stil moderne hard/heavy rock grupe Skaut s albuma "Nož za dvoje". Odlični su!
[ izolir band ]

izolir band   © horvi

Onda je ponovno usljedila pauza sa emitiranjem Bruce Springsteena nakon čega izlazi meni najveća enigma večeri - IZOLIR BAND iz Zagreba. Nemam podataka o njihovim imenima, nisam uspio ništa pronaći na internetu o njima, ali ono što je ova šesteročlana muško-ženska ekipa pružila te večeri bilo je veoma ugodno vizualno i zvučno osvježenje. Tri dugokose mlađahne djevojke na vokalima i tri dugokosa momka na svetom rock trojstvu (bas, bubanj i gitara) podsjetiti će na trenutno aktualne Tričke, a u glazbenoj sferi koju su prikazali bio je to spoj Blondie, The B-52's (naslov "My band"), Belly i Alanis Morissette (skladba "Rain"). Vrckavi su, veseli, poletni, plesni i zabavni pop-rock, samo ne znam zašto kombiniraju tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku. Ta konfuzija je poprilično šašavo djelovala ne samo na mene, već i na dobar dio audijencije koja se unatoč njihovog vrlo upečatljivog nastupa počela razilaziti. Zadnja stvar bila je vrlo dobra obrada Urbanove "Mala truba" gdje se moglo veoma pristupačno uočiti da su sastav koji diše punim plućima i živi sa svojim plesnim pop-rock stilom.
[ larva ]

larva   © horvi

Posljednji sastav večeri bili su kvintet LARVA iz Čakovca u postavi Bojan (vokal), Adrijano i Teo (gitare), Marko (bubnjevi) i Zoran (bas), te su pred gotovo polupraznim Saxom izveli svoj koloplet pop-rock glazbe koja se izgleda debelo drži za dva osnovna glazbena uzora - U2 i Maroon 5. Izveli su, kako sam uspio primjetiti samo dvije autorske skladbe kojima zaista ne znam nazive, dok su ostatak repertoara činile obrade. Bile su tu izvedene "One" (U2) i "Harder to breathe" (Maroon 5), te neke meni manje poznate pop-rock skladbe (komercijalnu scenu, onu s Otvorenog radija primjerice ipak ne pratim dovoljno jer mi je smrtno dosadna). U njihovoj glazbi ima svega i svačega, ali na pop način - od EKV, Vatre, Urbana, Adastre, Indiga, The White Strips, R.E.M, Gretta..., a vokal Bojan je odličan pjevač koji uz svoje strasne i grčevite gigove pomalo podsjeća na faze Jim Kerra (Simple Minds), Tony Hadleya (Spandau Ballet) i Igor Jovanovića (Jakarta) iz ranih '80-tih. Muzički, bili su najmekši od svih izvođača na večerašnjem Novom zvuku, no po prezentiranoj predstavi od ovih momaka tek treba očekivati nešto puno bolje i kvalitetnije. Vrlo dobro zvuče, a oni koji ne vole mekani i sladunjavi romantični stil rocka sigurno ih neće voljeti niti ubuduće. (momci, nisam mislio ništa loše, samo se opredjelite - engleski, s kojim nećete puno postići ili hrvatski s kojim će vas rado poslušati i domačice).

Poštovani posjetitelji ove web stranice, Novi zvuk u klubu Sax je najbolji primjer kako se na najjednostavniji način može ostvariti nova scena. Neven Pongrac radi na tome i držimo mu fige da nastavi ovakvu sjajnu seriju. Za idući utorak priprema četiri nova iznenađenja - REVOLT, REPLICA, NO S3NGS (nastupali na ovogodišnjem VIP In Music Festu) i WHITE. Naravno, biti ćemo tamo 6. XI 2007. Dođite i vi! Ugodno će te se iznenaditi!

horvi // 01/11/2007

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*