home > koncert > EX-YU ROCKS! , KRUPA NA VRBASU- BANJA LUKA, BiH, 27-28.07.2007.

kontakt | search |

EX-YU ROCKS! , KRUPA NA VRBASU- BANJA LUKA, BiH, 27-28.07.2007.

Drugog dana ovog in memoriama za Goran Kovačevića stigao sam uoči nastupa UNUTRAŠNJE EMIGRACIJE na maloj pozornici ispred same rijeke Vrbas. Eto, tako sam fino umjesto najavljenog puta u Italiju na koncert Steely Dan zbog loših željezničkih i autobusnih linija (ili bolje rečeno manjka informacija na netu), a i preskupih avionskih karata, završio vlastiti godišnji odmor na Vrbasu. Dok nema kruha, dobri su i kolači u mrvicama... Vrelina tog popodneva je bila više nego paklena, pa se fino moglo osvježiti za mene u vrlo hladnom Vrbasu u kome sam jedino uspio smočiti noge do koljena, no dublje brrrr...
[ hladovina ]

hladovina   © horvi

Unutrašnja emigracija je održala standardno solidan koncert isprepličući melodični punk-rock sa ska i reggae ritmovima, te su objelodanili vijest da im je to bio i posljednji koncert u ovoj postavi, a šta će se dalje s njima dešavati za sada nije poznato. Imali su zbog domaćeg terena vrlo dobru podršku publike, no paklena vrelina ipak nije uspjela izmamiti više stotina posjetitelja iz debelih hladovina pred samu pozornicu. Zbog toga su svi naredni izvođači na ovoj malenoj bini imali podršku publike koja se razmjestila po hladnijim i sjenovitijim mjestima. Nadalje su nastupali još ISPAD (Banja Luka), RGK (Banja Luka), te PUNKART (Tuzla), svi redom uobičajeni punk/hc-rock sastavi, no vražja vrućina nakon dva sata svirke je i mene odmamila na sjenovito mjesto na nekoliko stotina metara udaljeni nogometni stadiončić gdje se pred sam sumrak pripremao glavni stage, tako da sam nastupe još nekih punk sastava namjerno propustio.
[ unutrašnja emigracija ]

unutrašnja emigracija   © horvi

Na glavnoj pozornici su oko 19.45h prve izašle simpatične i vrlo dobre tri djevojčice VEMORS (Travnik) koje su u nekih 40 minuta izvele solidan nastup sastavljen od autorskih pjesama koje sabiru mnoga rock i indie strujanja svjetske scene unazad petnaestak godina.
[ vemors ]

vemors   © horvi

E, a onda ključni i najoriginalniji dio programa zbog kojeg mi je neodlazak na Steely Dan donekle kompenziran pripao je sastavu ANDRIJA (Livno). Samo na žalost, momci su imali nesreću da su počeli točno u sumrak, a završili već skoro u mrklom mraku, te ne razumijem zbog čega im nisu uključili light-show već samo nekoliko video projekcija na ekran. Tako je dobar dio njihovog nastupa bio gotovo u mraku, no band je doslovce pokazao svu svoju snagu, kreativnost i sviračku spremnost bez obzira na činjenicu da su nastupili sa zamjenskim bas gitaristom. Njihov zvuk je bio sjajan i tijekom 45 minuta odsvirali su skoro kompletan materijal s nedavno objavljenog "Zar i ti sine bildaš?" albuma za Slušaj najglasnije uz nekolicinu starijih kompozicija iz ranijeg perioda. Odsvirali su beskompromisan koncert, te su iznenađenoj publici koja se tek negdje oko polovice njihovog koncerta počela sakupljati u sve većem broju, pokazali da su trenutno jedan od koncertno najsnažnijih i najkvalitetnijih ovozemnih rock sastava. Pjevač je bio u potpunom elementu frontmana koji ne dozvoljava tijelu niti jedan trenutak predaha, a ostatak ekipe je svirkom samo još dodatno lio opake noise-rock-funk simetrije ovjekovječivši jedan zaista sjajan koncert koji je zasjenio sve ostale izvođače bez obzira na feedback.
[ andrija ]

andrija   © horvi

Gosti iz Francuske, NYMPHONIC ORCHESTRA (Paris) su predstavili jedan posve drugačiji glazbeni stil koji se po naški uvelike udomaćio u obliku limenih duhačkih orkestara koji sviraju romsku i world-music glazbu. Stoga ovaj mnogoljudni sastav nije nikakvo veliko otkriće, no činjenica da su u kvaliteti negdje s Youngblood Brass Band sasvim fino je oduševio auditorij koji se sada već okupio u brojci koja je prelazila preko 1000 posjetitelja.
[ nymphonic orchestra ]

nymphonic orchestra   © horvi

Naredna dva sastava, black sympho metalce DEKADENT (Ljubljana) i punkere SIX PACK (Smederevska Palanka) sam posmatrao posve nezainteresirano jer mi se s vremena na vrijeme otvorila sjetna duša s razmišljanjima "...a mogao sam biti na Steely Dan koncertu...", te sam tugu ubijao u razgovorima ugodnim sa ekipom koja je pristigla iz mnogih krajeva ex-Yu, te volonterima iz Nizozemske.
[ majke ]

majke   © horvi

I na kraju, nastupile su MAJKE (Zagreb) čiji je koncert ovdje dočekan sa posebnim poštovanjem. Premda je Bare bio indisponiran u toj mjeri da nije čak niti pravilno mogao izgovarati riječi koje su mu plele jezik, sastav je otprašio vrlo dobar koncert s uglavnom najznačajnijim hitovima. Bio je tu "Grešnik", "Fantastična vatra", "Lutak iskrivljenog lica", "1989", "Rođen u blatu", "Ja sam budućnost", "Vrijeme je da se krene", "Mene ne zanima"... Puna dva sata Majke su pokazale žednoj publici sav vlastiti šarm rocka & poroka koji im je donio kultni i legendarni status. Samo bi zlobnik u odnosu na ono što su Majke prošle kroz dvadesetak godina karijere mogao reći da je njihov nastup bio loš. S obzirom na sve činjenice, priznajem da već jako dugo nisam vidio Majke, a i Bareta u ovakvom izdanju. Svirka čvrsta i bez grešaka, feedback sjajan, te svi sretni i zadovoljni.

Završni after party održao se opet na maloj pozornici gdje su svoje techno-electro setove upriličili DJ FRAGLI (Herceg Novi), DJ MF POLICE i DJ CHO miksajući reggae, d'n'b i progressive techno.
Organizacija ovog open-aira je bila odlična (izuzev premračnog osvjetljenja na pozornici), ulaz besplatan, a cijena pive 1 km (4 kn!!!), tako da se točilo zadovoljstvo u hektolitrima.

horvi // 03/08/2007

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*