home > koncert > THE FOOL COOL ORCHESTRA & SIMON ZANCHINI & VLATKO STEFANOVSKI + ORTHODOX CELTS @ Festival Lent 2007, Maribor (SLO), 23/06/2007

kontakt | search |

THE FOOL COOL ORCHESTRA & SIMON ZANCHINI & VLATKO STEFANOVSKI + ORTHODOX CELTS @ Festival Lent 2007, Maribor (SLO), 23/06/2007

Druga večer festivala Lent je donijela odlične svirke dvaju bendova - slovenskih The Fool Cool Orchestra s pridruženim im gostima, te srpskih Iraca, Orthodox Celts - dva benda iz regije koji su oba fascinirani drugim kultura, naši zapadni susjedi balkanskim, a naši istočni irskim.

Fascinacija #1

[ The Fool Cool Orchestra ]

The Fool Cool Orchestra   © Saša Huzjak

The Fool Cool Orchestra je projekt znanog mladog slovenskog skladatelja i dirigenta, između ostalog čime se sve bavi, Izidora Leitingera koji se sa svojom opsežnom kompozicijom "Suita Quasi Balkanika" naslanja na "bogatu ritmiku i melodiju južnoga Balkana i Orijenta" i koja je posvećena samom Vlatku Stefanovskom. Prvotno izvedena u siječnju 2006. sa Big Bandom RTV Slovenije, kasnije je dobila svoj samostalni orkestar sa pridruženim solistima, znanim slovenskim glazbenim imenima: Bojan "TerraFolk" Cvetrežnik na violini, Nino Mureškič kao vođa sjajne grupe udaraljkaša, Dejan Lapanja na gitari, Primož Fleischman na saksofonu i Erik Marenče na klaviru. Uz njih je još i međunarodno priznati talijanski harmonikaš Simone Zanchini (koji, kao što već rekoh najavljujući tu večer, tom instrumentu stvarno daje novu dimenziju miljama daleko od one u narodnjačkoj glazbi), a na ovoj slovenskoj turneji kao posebni gost i legenda Vlatko Stefanovski.
[ Vlatko Stefanovski ]

Vlatko Stefanovski   © Saša Huzjak

Ako slučajno imate kakve bojazni od "balkanskog" zvuka prizivajući pritom pevaljke i turbo folk silikonuše, ne možete biti dalje od onoga što sjajni The Fool Cool Orchestra jesu. "Balkanika" je oko sat vremena duga kompozicija koja kroz činjenicu da je izvodi orkestar koji u sebi uključuje i električnu gitaru, i bas, i bubnjeve, daje balkanskom melosu jedan novi, potpuno moderni zvuk. Na momente džejmsbondovski, na momente jazzy, na momente neki drum&bassy meets narodne melodije fusion, "Suita Quasi Balkanika" je djelo sjajne kvalitete, a istovremeno i odlična zabava za publiku.
[ Simon Zanchini + Vlatko Stefanovski ]

Simon Zanchini + Vlatko Stefanovski   © Saša Huzjak

Moj problem sa sjedećim Glavnim odrom, koji sam primjetio prošle godine na koncertu Laibach je činjenica da se atmosfera koncerta malo zagubi u otvorenom prostoru obavijenom mirisom štandova-prečenjarnica i čestim dolascima / odlascima ljudi na tribinama, što naravno nema veze s kvalitetom izvedbe trenutnog benda na pozornici (koji su i tada, Laibach, i sinoć, bili na vrlo visokoj razini). The Fool Cool Orchestra sam imao prilike gledati prije nekog vremena u mariborskom Narodnom domu i tada su mi bili puno draži, a i povezanost s publikom, zbog samog prostora, je bila puno bolje. Nevertheless, The Fool Cool Orchestra su sjajno zamišljen projekt vrhunskih glazbenika kojeg preporučam svim otvorenim ljubiteljima kvalitetne glazbe.

Fascinacija #2

[ Orthodox Celts ]

Orthodox Celts   © Saša Huzjak

Na "Večerovom odru" su sinoć nastupali Orthodox Celts, sedmeročlana skupina koja izvodi obrade Irskih pjesama, nešto kako to kod nas rade Belfast food. Iz meni nepoznatog razloga, ispred te besplatne pozornice je bilo relativno malo publike, a još manje one aktivne koja bi svojim plesanjem i zabavom napravila feštu kakva se podrazumijeva kada se spomene irska glazba. No, večer je kasnije pokazala da je posvuda bilo nekako manje ljudi, što je bilo čudno obzirom da su vikendi na Lentu logično više posjećeniji nego večeri u tjednu. Ipak, to momke na pozornici nije ni najmanje omelo u izvođenju što balada što poskočnih svima nam znanih hitova koji često spominju whisky i tulumarenje. Bend zvuči vrlo dobro, a za pohvalu je i vokal Aleksandra Petrovića koji sa svojim engleskim ne zvuči kao neki tipiše balkaniše pjevač na koje smo već jako navikli u domaćim bendovima. Komunikacija s publikom između svake pjesme, i općenito zabava i uživancija na stejdžu i činjenicom da sviraju na Lentu, kako je i priznao sam Aleksandar predstavljajući bend.
[ Orthodox Celts ]

Orthodox Celts   © Saša Huzjak

Tko je bio u Mariboru ili u blizini, a nije bio na Lentu, sam si je kriv, mogao se jako dobro zabaviti sinoć. To da sam ja legao u pola 6 ujutro, nakon aftera u KGB-u i Minoritima, to je jedna sasvim druga priča od koje, vjerujte, danas imam itekakve posljedice...

sale // 24/06/2007

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*