home > koncert > Placebo @ The Hall, Zürich, 29.10.2022

kontakt | search |

Placebo @ The Hall, Zürich, 29.10.2022

Vidjevši da vikend uoči Svih svetih u Zürichu sviraju Afghan Whigs, nije bilo dvojbe - idealna prigoda za susret sa frendom, nakon nekoliko neveselih godina uslijed korona restrikcija.
Nažalost, reagiravši nekoliko sati prekrasno, ostali smo uskraćeni za planirani odlazak na Dullijev koncert, budući su, dobre svirke željni Švicarci, razgrabili tristotinjak karata za nastup u klubu Bogen.

Ipak na koncu možemo biti zadovoljni, jer su za prošlu subotu na koncertnoj karti Züricha bili upisani Placebo, pa smo, eto, imali neplanirani backup koji smo prigrlili i ubrzo dogovorili sve vezano uz prije navedeno.
[ placebo ]

placebo   © dario b

Placebo sam u drugi plan stavio nakon odličnog Sleeping with ghosts albuma, da bih ih u međuvremenu tek okrznuo nekom live svirkom na netu, a kako su tu uglavnom na domaćem terenu, zapravo sam se veselio susretu sa Molkom i Olsdalom.
Dok smo se na Glavnom kolodvoru susretali i mimoilazili sa mahom mlađahnim mnoštvom, često zamaskiranim pred skorašnju Noć vještica, pitao sam se hoće li takva publika prevladavati u nedalekoj koncertnoj dvorani The Hall.
Slučaj je ipak bio da dolaskom na odredište svjedočimo većinskoj 40+ gomili, prilično raspoloženoj, nenametljivoj i nerijetko simpatičnoj.
Placebo definitivno zaslužuje koncertni prostor kakav je The Hall, istovremeno moderan i decentan, jednostavan i minimalistički.

Turneja Never let me go promovira istoimeni studijski album, objavljen u ožujku tekuće godine. Mišljenja sam da im je to kvalitetom najobojenije djelo, još od davnog Sleeping with ghosts albuma iz 2003. godine. Sjajno produciran i odsviran, senzibilan i na trenutke monumentalan, svakako preporuka za preslušavanje.
Naziv turneje uveliko je popraćen sadržajem set liste koja u prve dvije trećine koncerta nudi tek tri numere koje se ne nalaze na recentnom albumu.
[ placebo ]

placebo   © dario b

Od početka koncerta, točno u 21,00 pa do samoga kraja, Brian i ekipa nisu propustili poentirati niz puta, što je zadovoljno mnoštvo u dvorani pozdravljalo dobrim vibracijama i naletima pozitivne energije. Scena je bila obogaćena sa pet gotovo čipkastih, prikladnih gothic pomičnih zaslona, koji su se svako toliko spuštali i uvećano prikazivali događanja na pozornici.

Molko je mijenjao gitare nakon gotovo svake pjesme, izmjenjujući se soliranjem sa Nickom i Olsdalom, koji je u nekoliko numera svirao i bas, dok je u Too many friends zasvirao klavir.
Često je animirao ionako već naelektriziranu publiku.
Emotivno sam buknuo na Slave to the wage pred kraj oficijelnog dijela koncerta, sjajno odsviranu sa upečatljivim aranžmanom na klavijaturama.
Osamnaesta odsvirana Infra-red značila je i povlačenje banda u backstage prije povratka na bis.
Iskreno, nadao sam se nekoj od pjesama sa najdražeg mi albuma Without You I'm nothing, međutim isto nisam dočekao.

Bis od tri pjesme sadržavao je obrade Shout grupe Tears for fears, zatim sjajnu Fix Yourself sa posljednjeg albuma, te Running up that hill Molkove ljubimice Kate Bush, nakon čega su u fade outu Molko i Olsdal ostavili uključene repetitivne efekte i time uz pozdrav publici, završili vrlo dobar koncert, otprilike u 22:45.
Pristojno bi bilo spomenuti da su kao predgrupa nastupili Deadletter, mlađahni post-punk Englezi, koji me se nisu posebno dojmili.

Zadovoljni i opušteni, krenuli smo u noćnu vožnju Zürichom, The Hall - vidimo se uskoro.

Bilo je to nekoliko divnih dana kod mojeg domaćina, supruge i dvoje dragih klinaca, nadam se da dijele moje utiske. Nesumnjivo, do skorog viđenja.

Rezimirati ću osvrt Molkovim citatom iz ponajbolje pjesme sa recentnog albuma, upućenog moćnicima koji ovaj svijet čine prilično bolesnim i nesigurnim mjestom : "Go fix yourself instead of someone else".

Zdravi i veseli bili!

Dario B,

terapija // 03/11/2022

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*