home > koncert > SHE BROUGHT ME GASOLINE, 02/07/2022, Grof Melin, Zagreb

kontakt | search |

SHE BROUGHT ME GASOLINE, 02/07/2022, Grof Melin, Zagreb

SBMG-ovci su i predugo odgađali promociju drugog im albuma "There Were Times" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=31121 objavljenog s prvim danima tekuće 2022. godine. Tada je još uvijek bio djelomičan lockdown za koncerte s ograničenim kapacitetom, pa je uskočio interni plan napraviti intimni kružok na tajnom mjestu za dvadesetak-tridesetak uzvanika, ali je propao zbog loše vremenske prognoze i tja... Vrijeme se otegnulo na više od pola godine bez ikakve javne svirke, da bi konačno došla odluka promocije u ove vrele ljetne srpanjske večeri, umjesto one hladne, a priznajem, meni i ugodnije zimske klime.

Za one koji bend nisu pozornije pratili u proteklih 7 godina otkako postoje i djeluju, sada su prošireni s još dva člana - starom momčinom na slide i pedal steel gitari, te daleko mlađim klavijaturistom, tako da su večeras ovdje u Melinu po prvi puta nastupili kao sekstet. A to se odrazilo i na sam zvučni performans: upravo ta dva elementa su ono što je i manjkalo na prethodna dva albuma, okej, ne toliko u produkcijskom aspektu gdje su Žac (dobro gitara) i Krike nadopunjavali praznine nadosnimljenim dionicama, ali svakako u živom nastupu koji i nije mogao doslovno prenijeti sve ono što je na albumima realizirano.
[ She Brought Me Gasoline 02/07/2022, Grof Melin, Zagreb ]

She Brought Me Gasoline 02/07/2022, Grof Melin, Zagreb   © Ramona

Sada to zvuči i funkcionira u vrlo visokom štimungu, doduše, neki od posjetitelja su mogli zamijetiti da su prilično spori i još uvijek 'pretihi', ali s druge strane vjerojatno im nije poznato da su ranije, u vrijeme prije prvog albuma "On values and trash" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=29959 objavljenog početkom 2020. za talijansku izdavačku kuću Go Country Records bili potpuno akustičan sastav s još tromijim i tišim aditivima, koji puta odbijajući da nastupaju 'uštekani' na razglas jer ionako prezentiraju glazbu i štimung ruralnog američkog podneblja prije upotrebe električne struje.

Elem, ovo je urbani napredak njihovog roots blues/country izričaja, pa jbga, u klubovima se i ne može drugačije funkcionirati, a osim toga, Krike je po prvi puta uveo u postavu električnu gitaru, upravo na ovome nastupu pred sam kraj svirke specijalno i najavivši da je to premijera 'gitarskih žica ukopčanih u struju'. Što se tiče promocije albuma, izvedeno je 8 komada s njega. Izostale su "Heartbreaking", "Rose petals" i možda najočekivanija, "The road", ali s razlogom jer nju u originalu izvodi Maja Posavec koja se nažalost nije pojavila. Krenulo se ležernije s bendžo instrumentalom "Rabotny" i velikim hitom "Sometimes trouble comes" koji je 2018. bio no.1 hit Radio 101, te se nastavilo s veselom rudarskom "Vare valium" i čisto akustičarskom "If you want me in your heart".
[ She Brought Me Gasoline 02/07/2022, Grof Melin, Zagreb ]

She Brought Me Gasoline 02/07/2022, Grof Melin, Zagreb   © Ramona

Konceptualno gledajući, set-lista je bila mišung laganih, akustičarskih i onih, nešto bržih tempova, mada takvi u principu ne postoje, odnosno, pratila je neprekidnu amplitudu 'up & down" izmjena koja baš i nije najspretnije osmišljena jer se s vremenom osjetio atmosferski klišej. Stekao sam dojam da bi puno bolji pogodak bio odraditi set od 2-3-4 brže stvari, pokušati dići publiku na noge jer se i cupkalo očekivajući neki usporedni 'šus' poput duplog whiskeya za kojim slijedi još jedan, pa još jedan... No, Krike & co. su takvu ideju sasjekli jer očito jest da nisu bend takvog tipa, barem za sada. Središnji dio koncerta su bile pjesme s prvog albuma i ranih singlova/EP-ijeva; to je bilo zanimljivo pogledati i poslušati. Jer, ova dva nova člana su baš tim pjesmama udahnuli novi život, posebice temama "Soul made in China", "Febo" i "Town of lost souls", a dobar skok na ovakav raspojasano prošireni aranžman se osjetio u novim "Till the dawn" i "Last night I had a dream". Krike je stalno mijenjao bendžo s akustarom gitarom, u intervalima pristojno i nenapadljivo animirao publiku ostajući vjeran ugodno našpananoj personi od karaktera kakav i jeste ništa ne glumatajući i ne potencirajući izvještačenu galantnost. Dakako, uvijek je glavna zvijezda bubnjar Markan koji diže palice u zrak iščekivajući gromki aplauz, a bome, zna točno i gdje mu stoji okrepljujuća piva. Valjda znate da je slijep, ok, bilo je i onih koji su večeras prvi puta gledali SBMG, pa im dosta toga i nije bilo jasno.
[ She Brought Me Gasoline 02/07/2022, Grof Melin, Zagreb ]

She Brought Me Gasoline 02/07/2022, Grof Melin, Zagreb   © Ramona

Udarni, friški hit "Above the regular crowd" je došao u zadnjem dijelu nastupa ponovno se vrativši na set pjesama s prvog albuma koji je, evo očito, pokazalo se nešto moćniji i izvedbeno malčice masivniji, osobito prilikom izvedbe "Ten beers after", a malo teže za povjerovati jest da već sada imaju materijala za odvaliti sat i pol koncerta s probranim repertoarom u kome se može svašta dorađivati i nadograđivati. Letargično spore i umjerene tenzije im nikako ne manjka, no na energičnijim izbojcima bi valjalo poraditi i na nekim preinakama. Markan ima smisla za odvaliti čvrsti plesnjak, pa zašto onda ne pokušati jer čisto sumnjam da Krike može napraviti neku lošu inverziju vlastite pjesme koja u principu na ovakvom živom nastupu i ne mora točno prenositi izvorni studijski duh. Čisto zbog auditorija koji bi koji puta i zaplesao, zašto ne? Jasno, nema potrebe diskreditirati ovaj nastup jer je ionako prvi pred publikom nakon više od godine dana s novom postavom. Sve se može jako dobro uskladiti, te vjerujem da im se iz nastupa u nastup otvaraju široki horizonti.

horvi // 05/07/2022

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Set-lista:
1.Rabotny
2.Sometimes trouble comes
3.Vare valium
4.If you want me in your heart
5.Soul made in China
6.Febo
7.Little girl
8.Town of lost souls
9.One day
10.Till the down
11.When you go
12.Ride on
13.Last night I had a dream
14.Above the regular crowd
15.Teen beers after
16.Santorini
17.Pathway
18.Hole in the soul
19.I can't travel fast
20.Let me move on
21.There were times
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*