home > koncert > Folklorelektro @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 04/04/2019

kontakt | search |

Folklorelektro @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 04/04/2019

Već smo si, ako se sjećate, obznanili to da je etno gigova k'o pljeve ovih dana. Suludo puno. Dok nam mnogi donose sazvučja i ritmove sa bjelosvjetskih mora i planina, još nas mnogiji ovdje i sada podsjećaju na našu muzičku baštinu, najčešće u nekim koliko-toliko moderniziranim verzijama i aranžmanima. Korak dalje po tom pitanju je jednog sad već davnog dana odlučio uraditi Hrvoje Crnić Boxer, pa se prometnuo u pionira spajanja naše tradicijske glazbe s elektronikom, na albumu "Futura". Putem mu se pridružio član Lada Boris Harfman Hari, te su njih dvojica nastavili tim tragom, oformivši tandem groznog imena HR ELECTRO. Nakon što su isporučili projekt Lado Electro, nastavili su surađivati s još nekim novim muzičarima, zborovima i KUD-ovima, a sad je došao čas da te svoje kolaboracioniste izvedu pred nas znatiželjnike. Dogodilo se to u Vintageu sinoć, Folklorelektro se zvala cijela priredba.

Ovo "priredba" nije nimalo slučajno, jer je stvar definitivno puno više sličila onim osnovnoškolskim priredbama u holu nego regularnom koncertu. Prvo, stoga što je koncept bio takav da se izvodi po jedna točka, a nakon toga dostojanstveno silazi nazad u backstage i prepušta mjesto sljedećima. Drugo, stoga što je, logično zbog samog vrlo visokog broja performera, auditorij bio pun naroda za kojeg je bilo vrlo jasno da su dotičnima majke, očevi, sestre, braća, sinovi, kćerke, tetke i susjede. Ono, kad vidiš da je negdje jedna hrpica s ponositim osmijesima i visoko uzdignutim mobitelima, a drugdje druga šuška "Daj šuti, sad ide Ljiljana", povežeš stvari. Treće, stoga što smo imali i najavljivača, voditelja, i to u liku šjora pod imenom Stjepan Večković. On nije ništa konkretno zborio, ali je prije svake (ili gotovo svake?) stavke nabacio simpatičan preludij na tradicijskim puhaćim glazbalima od kojih bih osobno možda znao imenovati pola. Moj bend, degutantni "S kim ja radim", isto ima gajde, a svira nam ih lik kojega je to naučio otac, član ansambla Lado. Te činjenice mi nisu bile dovoljne da na licu mjesta osvijestim da upravo gledam frendovog oca, to shvaćam tek sad. Smatram prilično otužnim da se Viktor može okolo po Europi smucati po kojekakvim pankerisanjima i ići na Prti Bee Gee u KSET, a ne može ovdje doći malo podržati starog, ali o tom potom.
[ Folklorelektro ]

Folklorelektro   © Zoe Šarlija

[ narod ]

narod   © Zoe Šarlija

Prije nego što natuknem koju laičku o vokalisticama, ultimativnim zvijezdama priredbe, hajdemo još recimo o tome da je sound bio perfektan. Pretpostavka je da je nešto lakše ozvučiti prostor kad se, za razliku od inače, ne radi o cijelom bendu, već samo elektronici i vokalima, ali to ne umanjuje na stvari da je stvarno to bilo bajno obavljeno. Ona dvojica, zloglasni HR ELECTRO, su inače, unatoč tome što su tvorci cijele stvari, zauzeli uloge ništa prodornije od onih što ih DJ-i imaju na prosječnom hip-hop koncertu. Stajali su iza, čeprkali po svome, i svako toliko bi jedan opalio po bubnjevima obloženim ovčjom vunom. Nije im bilo ni na kraj pameti ni na sekundu krasti show onima koje su ga po prirodi stvari i trebale stvarati.
[ Folklorelektro ]

Folklorelektro   © Zoe Šarlija

[ Folklorelektro ]

Folklorelektro   © Zoe Šarlija

Tri su to bila različita entiteta, svaki sastavljen isključivo od žena. Jedan se zvao Čipkice, drugi KUD Mladost Odra, a treća bješe Vlatka Hlišć. Ova prva dva navedena kolektiva će se možda uvrijediti što ja to tako deklariram, ali već sam sad pomalo zaboravio koje su točno bile koje. Odjevene u slične odore (moderniji i ponešto senzualniji homage narodnim nošnjama, dizajnirao Damir Begović), previše su se puta gore izrotirale i otpjevale previše sličnih pjesama uz previše slične koreografije da bi ih bilo moguće ne trpati podsvjesno u isti koš. Da, to bi recimo bila jedina zamjerka vrijedna spomena ovom događaju, činjenica da je u drugoj polovici od pustih izmjena i pretumbavanja stvari koje same po sebi u biti nisu puno različite došlo do laganog zamora materijala, za što je dobar dokaz i prorijeđen parter. Spomenuta Vlatka je tu dolazila kao lakmus-papir, isprva (na najdražoj "Vuprem oči") smo bili praktički osupnuti njenim dostojanstvenim i profinjenim stavom ("Ovo im je matica", veli Zoe) te prodornim vokalom, da bi ju pri četvrtom izlasku već doživljavali tek jednim uhom.
[ Folklorelektro ]

Folklorelektro   © Zoe Šarlija

[ Folklorelektro ]

Folklorelektro   © Zoe Šarlija

Pjesme koje su bile izvedene su jednim dijelom kanonizirani klasici, a drugim nešto opskurnije, ali sve su se doimale kao da bi komotno mogle biti sastavnim dijelom Ladovog repertoara, iako to vjerojatno nisu. Zanimljivo mi je bilo primijetiti kako se u ovim elektronskim obradama, koliko god one neupitno bile sjajan način da se stvar održi živom (iako, definitivno je živa i bez ovoga, hvala Bogu) i približi nekoj "drugoj" publici, ipak malo gube prepoznatljive karakteristike zvukova određenih regija. Hoću reći, sigurno bi mi za izvedene numere lakše bilo pretpostaviti jesu li iz Istre ili Međimurja kad bi bile praćene instrumentima na koje sam u tom kontekstu navikao, a ne zvukovima koji više bacaju na Kraftwerk ili Laibach. Da, takav vam je to tip elektronike bio. Onako oldskul, skoro pa rudimentaran, korijenski. Većinom prikladan za kimanje glavicama, ali nije da se u teoriji nije moglo i zaplesati katkad, iako su to radili samo najuživljeniji od nas. No, zato su plesale one gore, a mi smo ih sa zadovoljstvom posmatrali. Da, to mi je bio nekako najsimpatičniji dio, te njihove otkačene koreografijice. Uspravnog i ponositog stava sve odreda, pogleda strogo fiksiranog u neku imaginarnu točku u daljini, ali ne plešu kolo, nego idu jedno rame dolje, pa druga ruka u krug, pa malo bočno, rotacije, jedna stop, druga kreni, sad sve odjednom, pa uvis, pa zatresi, pa puni krug, lakat, dodirni drugom rukom, vrati, aha, čekaj, prebaci, nagni, e dobro. Mislim, dosta je to decentnije i nenametljivije bilo nego što vam se tu sad može učiniti, ali svakako vrlo zgodno. Kasnije je ta auto-sprega popuštala, pa su se i smješkale, i provizorno treskale i pljeskale, i tako dalje.
[ Folklorelektro ]

Folklorelektro   © Zoe Šarlija

[ Folklorelektro ]

Folklorelektro   © Zoe Šarlija

Ne bi bilo u redu od mene da ne spomenem još jednog momka koji se ukazao na stejdžu, ali ja sam taman tad bio otišao na WC i po pivo, pa ne znam što je točno tamo radio, osim da je bilo kratko i da je bio dosta lijep. Kasnije je opet došao pripomoći curama pjevanjem na brojalici "Jedna pura dva pandura", na kraju koje su one efektno odglumile svoju smrtnu vuru, a potom oživjele kako bi se naklonile nama čiji je postupak izlaska iz kluba bio ubrzan činjenicom da je došlo vrijeme kad se okolo može bez jakne.

Cijela galerija na FB

ujak stanley // 05/04/2019

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*