home > koncert > SVIRAJ STARE: MARČELO @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 24/11/2017

kontakt | search |

SVIRAJ STARE: MARČELO @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 24/11/2017

Otkada pratim Marčela, ovo mu je peto gostovanje u Zagrebu. Prvi put se u Ksetu pojavio s Kizom i grupom Iskaz, uslijedila je promocija albuma "Napet šou" s Filterima u Vintageu, potom je uz Napeti Quintet supportao Elemental na njihovom koncertu karijere, pa sedam mjeseci kasnije s istim bendom svratio ponovo do Kseta na samostalni nastup. Ovoga puta se pojavio u sklopu programa "Sviraj stare!". Od materijala s pet dugosvirajućih uradaka za stare stvari se proglasilo one s albuma "De Facto" (2003.) i "Puzzle Shock" (2005.). Marčelo je tako u sklopu ovoga programa postao do sada najmlađi izvođač starih pjesama. Kako se došlo do zaključka da su baš njegove pjesme najbrže ostarile? Možda po onoj logici iz pjesme "Baba" gdje Marčelo kaže: "ja sam svake godine 10 godina stariji"?

Ne, ali sada za stvarno. Neovisno o duljini trajanja karijere i količini izdanih albuma, obično podjela stvari na stare i nove postane relevantna kada između njih nastane bitna razlika. Kada često čujete među fanovima: "prva tri Hladna Piva su pravi pank, ovo dalje je komercijala", "Edo je na prva dva sve rekao, kasnije se samo ponavlja", "XY je prije bio vaki-naki, kasnije više nije to to" itd. onda više mnogima nije važno samo tko će na koncertu nastupati, nego i iz koje će faze izvoditi pjesme. U tom slučaju, izvođači ponekad imaju potrebu koncertno poručiti starim fanovima da ih nisu zaboravili, što u "nostalgičnom" dijelu publike pobuđuje veliki interes. E sada, ne znam kako je u Srbiji, ali ovdje u pogledu Marčela nisam primjetio da postoji neka značajna polarizacija fanova na temelju starosti repertoara. Jedina prekretnica po kojoj bi se stari repertoar mogao konceptualno odvojiti od novoga je svojevrsni manifest na "Trećoj strani medalje" (2008.) sadržan u uvodnoj pjesmi "Testament". Tu je Marčelo proglasio svoju nezavisnost ogradivši se od rap scene koje se očigledno s prva dva albuma osjećao pripadnikom. Ali nakon toga nije odustao od repanja niti smekšao liriku. Nije se ni dogodilo da prema stihu "upali baklju i noćas biraj stranu" hip-hop supkultura ostane brijati na pjesme prije "Testamenta", a da šira narodna baza prigrli one poslije. Štoviše, svih onih supkulturnih lica viđanih na Tiboru, ONI-ma, Generalu Woou, Rap Skillz betlovima ili pak u prvim redovima Bolesne Braće, Bad Copy-ja ili Tram 11 na ovom Marčelovom evociranju pjesama iz faze "pravog hip-hopa" i nije bilo tako puno. Nisu se pred klubom bacali fristajlovi uz beatove na mobitelu, niti smo unutar istog njušili mirise biljke s preko stotinu imena. Čak bih rekao da fanovi Marčela više vole čuti presjek karijere nego stare stvari, jer se njihov broj na ovom eventu kretao između 150 i 200, što je do sada najmanja posjećenost Marčelovog headlining koncerta u nas. Iako je moguće da je dio ljudi odustao zbog cijene karte od nemalih 65/85kn.
[  ]

Nego, što se točno zbivalo na tom koncertu valjalo bi napokon kazati. Ako ste čitali moja prethodna tri uratka s Marčelovih koncerata, jasno vam je da gotivim njegov lik i djelo. Ne bih se, stoga, ponavljao govoreći kako ima sjajne tekstove, flow, skill, delivery itd. jer teško je po treći put naći drugačije riječi za reći istu stvar. Ono što bih ovaj put istaknuo je da čovjek ima nevjerojatnu sposobnost pričanja između pjesama. Ali naravno, ne na način da poput Šemse ili Vuce koristi publiku kao vreću za tragikomično istresanje svoje ogorčenosti. Ne čini to ni tako da nam objašnjava koje parole moramo vikati da se svijet popravi ili kojim receptom ćemo doseći "unutrašnji mir" i spojiti se na "izvorište univerzalne, sveprožimajuće energije ljubavi", niti prodaje bilo kakvu drugu nemuštu, napornu ili cringe spiku. Marčelo spontano melje što mu prvo padne na pamet, a sve s glavom i repom. I što god kazao, uvijek na kraju nekako spoji sa smislom pjesme koja slijedi. Pritom je duhovit bez forsanja, inteligentan bez pretencioznosti i simpatičan bez žarke želje da se dopadne svakome. Da nisam anarhist u duši, onda bih ga poželio za premijera.
[  ]

[  ]

Iako je po intervjuima spominjao kako bi mogli zeznuti tekstove, jer neke stvari nisu dugo izvodili, nisam primjetio da se to dogodilo. U ovoj varijanti s DJ matricama tekstovi su se jasnije razumijeli nego u kombinacijama s bendom gdje bi ga ponekad instrumenti progutali. Jedino mi violinist nije bio skroz jasan. Imao je neki procesor na podu kao da će pomoću njega izvoditi bog-zna-kakve zvučne modulacije, a čuli smo tek jedan zvuk provučen kroz ambijentalno-minimalističke dionice nikakve do slabe nametljivosti.
[  ]

[  ]

Narodno raspoloženje u podjednakom omjeru estrogena i testosterona je bilo opušteno i raspjevano, srdačno se skandiralo te nisu detektirane nikakve mrtvopuhalačke, snobovske ili smarajuće tendencije. Izostanku publične nervoze je pridonijela i činjenica da gužve zaista nije bilo, pa je svako imao dovoljno prostora za svoj komfor. Nisu se događale one "sori, ali ovo je moje mjesto" situacije gdje padobrancima koji se spuste na koncert jednom godišnje ne možeš objasniti da im na karti ne piše "1 red, stajaće mjesto 6" i da ne mogu otići do šanka, vratiti se s pivom i očekivati da se makneš s mjesta kojeg su napustili. Najviše ovacija je izazavalo gostovanje Ede i Frenkiea, a koncertna snimka pjesme "Creme de la creme" je na YouTube kanalu u kratko vrijeme skupila pozavidan broj pregleda i komentara:



Iako se nitko nije derao "sviraj nove!", bis je bio rezerviran za nekoliko uspješnica s posljednjih uradaka, koje su bile u prosjeku i energičnije ispraćene od starih. Mislio sam da ću zaključiti report time kako nas je Marčelo nasukao na sprud tobožnje legendarnosti starog reportoara da skrene pažnju s činjenice da novog albuma nema u planu već skoro četiri godine. Ali onda naiđoh na informaciju kako nakon novogodišnjih praznika kreće rad na šestom albumu, pa me preplavio bezgranični talas radosti. Očekujemo koncertnu promociju istoga iduće godine i u Zagrebu.
[  ]

ognjen bašić // 26/11/2017

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*