home > koncert > Lisa Hannigan + Saint Sister - Tvornica Kulture, Mali pogon, 30.03.2017

kontakt | search |

Lisa Hannigan + Saint Sister - Tvornica Kulture, Mali pogon, 30.03.2017

Magična atmosfera uz milozvučje irskog folka

Irska kantauotirca se predstavila zagrebačkoj publici

Lisa Hannigan, irska kantautorica je u četvrtak održala premijerni nastup u Hrvatskoj s kojim je kako je i sama rekla vrlo zadovoljna te da ćemo imati priliku za ponovni susret uskoro. Lisa se javnosti prvi put predstavila kao suradnica i partnerica Damiena Ricea na njegovom odličnom prvijencu ''O'' te je s njim također surađivala i na drugom albumu ali se njihova profesionalna i privatna veza okončala. Nakon što je izašla iz Damienove sjene, iako se dvojac sjajno nadopunjavao u svom glazbenom izričaju, Lisa je započela solo karijeru u kojoj su se izrodila tri albuma. Debitanstski ''Sea Saw'' (2008.) kojim je probila led i pridobila obožavatelje svojim talentom te bila nominirana i osvojila mnoge prestižne nagrade u glazbenoj industriji dokazala se na brojnim važnim nastupima od kojih bi Glastonbury 2009. bio među najutjecajnijim.
[ Lisa Hannigan @ Tvornica ]

Lisa Hannigan @ Tvornica   © Edita Sentić

Na drugom albumu ''Passenger'' (2011.) producent je bio Joe Henry te je također osvojila nekoliko bitnih nominacija i popela se na vrhove radijskih top ljestvica. Nakon promocije tog albuma i promjena u njenom životu dolazi do jedne vrste kreativne blokade koja se srećom uspješno razbija te se uz suradnju s Aaronom Dessnerom iz The National kao producentom izrodio novi uradak koji je ugledao svjetlost dana prošle godine po nazivom ''At Swim''. Album je pokupio sjajne kritike i nakon turneje po Irskoj Lisa se uputila na proljetnu europsku turneju u sklope koje je i posjetila Zagreb, nakon nastupa u Beogradu i Novome Sadu.
[ Lisa Hannigan @ Tvornica ]

Lisa Hannigan @ Tvornica   © Edita Sentić

Interes za ovaj događaj se može mjeriti sa ispunjenim prostorom Malog pogona Tvornice kulture. Kao predgrupa su nastupili Saint Sister koje čine Morgan MacIntyre i Gemma Doherty. U kratkom nastupu su predstavile svoj album ''Madrid'' i glazba koju sviraju opisuju kao ''atmosfolk''. Uz harfu i klavijature od instrumenata atmosferu su pokušale začiniti svojim pjevačkim mogućnostima i kako je bilo još relativno rano i klub se punio bilo je dosta zahtjevno osvojiti koncentraciju publike. Što se tiče glazbenog izričaja Saint Sister se čine kao odličan izbor kao predgrupa za Lisu jer su jako bliski u načinu pjevanja i stvaranju sanjive atmosfere no svi prisutni su došli na koncert zbog Lise pa su tako Gemma i Morgan pale u drugi plan.
[ Saint Sister @ Tvornica ]

Saint Sister @ Tvornica   © Edita Sentić

Nakon malo duže pauze, kada je klub već bio krcat, u 22h na binu se popela i Lisa sa svojim pratećim bendom koji čine basist, bubnjar, klavijaturist i gitarist po potrebi. Nakon što je sveprisutne pozdravila na hrvatskom svirka je započela s pjesmom ''Ora'' sa posljednjeg albuma ''At Swim'', te je većinski dio koncerta bio baziran na predstavljanju materijala s istoga popunjavajući setlistu sa uspješnicama s predhodna dva uratka. Lisa je pozitivno iznenadila svojom elegancijom, jednostavnim pristupom te simpatičnom komunikacijom s publikom. Iako je na albumima postignuta željena atmosfera pjesama u čemu su svakako pripomogli sjajni, gore navedeni producenti, Lisa je uz pomoć pratećeg benda i odlično ozvučenje uspješno prenijela taj ambijent koji je ispunio prostor kluba.
[ Lisa Hannigan @ Tvornica ]

Lisa Hannigan @ Tvornica   © Edita Sentić

Možda ovo i nije bio najprikladniji prostor za ovakvu vrstu glazbe, kao ni pojedinci u publici koji su se vjerojatno našli igrom slučaja tu, te su se kroz cijeli koncert nadglašavali s ionako tihim izvedbama što je dodatno omelo koncentraciju na glazbu koja to itetkako zahtjeva da bi se mogla u potpunosti doživjeti. Kako god bilo, iako su malo omeli nisu uspjeli pokvariti stvaranju magičnog milozvučja od strane Lise i benda. Profinjena gospođica Hannigan osim što ima široku lepezu glasovnih mogućnosti koje bi možda još više došle do izražaja da je mjesto dešavanja bila neka dvorana sa vrhunskom akustikom, također je svoj multi talent pokazala svirajući različite instrumenate kroz repertoar.
[ Lisa Hannigan @ Tvornica ]

Lisa Hannigan @ Tvornica   © Edita Sentić

Smireno, nježnog izgleda simpatična Lisa je profesionalno dočarala tematiku svojih folk kompozicija koje na momente dobijaju formu finog art popa. Kroz cijeli repertoar koji se većinom sastoji od pjesama laganog tempa i smirujuće zvučne kulise atmosfera je uspješno održavana na granici sanjivog i magičnog momenta u koji je bilo lako uplivati nošen Lisinim pjevačkim sposobnostima koje su bile nerijetko popraćene gestikulacijama lica i tijela.
[ Lisa Hannigan @ Tvornica ]

Lisa Hannigan @ Tvornica   © Edita Sentić

Prateći bend je bio na nivou te se moglo primjetiti da imaju izvrstan osjećaj za momenat i da su iako još na samom početku turneje prilično dobro uigrani. Još jednu pozitivnu reakciju publike je izazvala posveta pjesme ''Lille'' nedavno preminulom Anti Perkoviću. Kroz cijeli nastup Lisa je imala problem sa vrućinom u klubu što joj izazvalo znojenje i korištenje ručnika te poigravanje s kosom da bi se moglo pomisliti da je to bilo prouzrokovano tremom ali profinjen način kojim se obraćala publici u tim trenutcima je dokaz da joj je ipak bilo samo vruće.
[ Lisa Hannigan @ Tvornica ]

Lisa Hannigan @ Tvornica   © Edita Sentić

Nakon posljednje pjesme oficijalnog dijela koncerta Lisa je izjavila kako je došao onaj trenutak kada bi ona sišla sa bine a mi bi je dozvali aplauzom nazad ali pošto nije bilo mogućnosti da napusti pozornicu osim da ode u muški toalet pozvala je Saint Sister da joj se pridruže na bisu te su u a capella i zbornom pjevanju i uz podršku benda priveli nastup kraju uz ''Anahorish'', ''Fall'' i ''At Sail''. Na samom kraju ove lagane plovidbe kroz čarobni repertoar irskog folka Lisa se potrudila kao i na početku pozdraviti publiku na hrvatskom jeziku uz vidimo se uskoro i doviđenja.
[ Lisa Hannigan @ Tvornica ]

Lisa Hannigan @ Tvornica   © Edita Sentić

Cijeli nastup je bio profesionalno i vrhunski odrađen tako da su sve pjesme izazvale oduševljenje i glasne ovacije publike što je vidno godilo Lisi i bendu na njihovom prvom koncertu u Zagrebu. Od vrhunaca večeri mogle bi se izdvojiti odlične izvedbe ''We, The Drowned'', ''Keep It All'' i ''Undertow'' nakon koje nas je karizmatična Lisa počastila sa pjevanjem iste unatrag što je pripremala za potrebe snimanja spota.
[ Lisa Hannigan @ Tvornica ]

Lisa Hannigan @ Tvornica   © Edita Sentić

Za kraj bi se moglo reći da smo imali priliku svjedočiti jednoj od najboljih kantautorica u svijetu u jednom kvalitetnom umjetničkom nastupu te da se nadamo ponovnom skorom susretu a Lisi i ostatku benda poželjeti uspješan ostatak turneje.

denis // 31/03/2017

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net
  • 21/04/2024 | zg, močvara
    rusko crno gvožđe
    -------------------
    grima (rus)
    ultar (rus)
  • 23/04/2024 | zg, tvornica
    godspeed you! black emperor
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*