home > koncert > Kamasi Washington & Massive Attack @ Arena, Pula, 24/08/2016

kontakt | search |

Kamasi Washington & Massive Attack @ Arena, Pula, 24/08/2016

Opterećen kojekakvim stvarima i još pod laganim dojmom prošlog tjedna kojem je hajlajt svakako bio koncert Massive Attack-a, ovo je izvještaj uglavnom o bendu prije. Radi se o jazz sastavu Kamasi Washington. Inače predvođen saksofonistom koji nosi isto ime, a u svojoj glazbenoj karijeri uz razne suradnje, druge bendove i solo, Kamasi iza sebe ima već 20 ili više izdanja. Meni do ovog nastupa potpuna nepoznanica, no već i kroz sam nastup nije tako teško zaključiti volite li njegovu glazbu ili ne. Tokom puta u Pulu jedan kolega spomenuo mi je kako album ''The Epic'' koji je izdao prošle godine završio na puno ''best of 2015'' glazbenih ljestvica, i samim time promoviran je i na ovom koncertu. Btw. radi se o tripl izdanju u sveukupnom trajanju od čak 173:36min.

Kad su Kamasi Washington krenuli sa svirkom, impresivan stage i razglas zatresli su Arenu toliko jako da kad sam stajao nekih 10-15 metara ispred, od vibracija su me škakljale čak i dlake na nogama. Tolko moćan sound da sam pomislio kako možda za vrijeme MA neću biti u stanju izdržati cijeli koncert zbog siline zvuka. No kako sam se samo prevario.. ali neću o tom nastupu, osim da sam već sad skoro siguran da mi je to no.1 od onog što sam vidio, ili ću vidjeti ove godine. Usred tako nekih mojih brija u glavi, Kamasi i njegov prateći sastav koji je koliko se sjećam bio sastavljen od 9, a možda čak i 10 glazbenika, dočaravali su nam moć svojih improvizacija.
[ Kamasi Washington ]

Kamasi Washington   © mario m.

Postepeno kroz nastup svatko iz benda ulovio je svojih 5 minuta što je bilo manje/više uspješno izvedeno, no za uho mi je generalno zapao groove koji su u stanju proizvesti. Na nekim komadima, taj neprestani groove za koji je ponajviše bio zaslužan kontrabas i dva seta bubnjeva, doslovce je tjerao na ples. I tako bi to trajalo nekih 10 minuta dok na red ne bi došla neka kompozicija koja bi na trenutke zvučala kao neka odjavna špica neke emisije. Možda to zvuči onako, kao bez respekta prema glazbenicima, no djelovi albuma kojeg sam naknadno preslušao također na trenutke zvuče pomalo zamarajuće, dok na nekim komadima doslovce frljite pojačalo ne bi li vas zvuk što bolje opičio. Tokom svirke činilo mi se da su upravo ta neka koketiranja svega sa jazzom dovela do ovakvog zvuka. Pomalo soula, funka, bee-bopa, čak i hip-hopa, i puno puno jazza. Kad bi kontrabas vrtio jedan te isti pumpajući ritam prekriven raznim efektima, a ponekad i distorzijama, noge su ga same pratile. Kad bi pak upilili sa puhajućim instrumentima, i zabrazdili u nekim ne baš zanimljivim melodijama, postali bi pomalo dosadni. I u tom tonu prošao je njihov nastup. Red izvanrednosti, red zurkanja uokolo i tako nekih sat i pola, no mimo toga, ne mogu reći da imam ikakvih primjedbi na prateći mu sastav.
[ Kamasi Washington ]

Kamasi Washington   © mario m.

Nakon njih izašao je neki britanac, nešto je pričao kako smo mi super i kako je amfiteatar super i kako će za točno sat vremena Massive Attack biti super i onda je otišao.
[ Massive Attack ]

Massive Attack   © mario m.

Sat vremena je prošlo, Massive Attack su imali super nastup, a sat i pol nakon njih, gledajući svu tu ludu ekipu, sav euforičan zamišljao sam kak bi bilo super probuditi se sutra u Štinjanju i njegovoj tvrđavi i ostati na ostatku festivala koji je otpočeo ovim fenomenalnim koncertom.

Tako sam počeo smišljati razne šeme a i ekipa terapije pobjegla je u Zagreb odmah nakon MA, dok je moj prvi korak ka festivalu bio da izvadim ruksak iz auta i ostanem u Puli. To sam i napravio, ali na festivalu ipak nisam bio jer bi spizdio svu lovu, plus što sam od ''opreme'' u ruksaku imao samo japanke i kupaće za nedobog kupanje. Isto je bilo i prije dvije godine kad sam nakon Portico Quarteta i Bonobo-a iz Arene planirao kako da se uguram u prvi party brod za Štinjan unatoč tome što nisam imao niti festivalsku ulaznicu. Te organizatorske fore s ovakvim koncertnim spektaklima koje te odmah natjeraju da si počneš zamišljati idilične plaže s kokama koje čagaju uz zalazak sunca, nastupe u tvrđavi, i sve to kako će tek dobro biti na festivalu, umalo su me dva puta upecale. Kasnije sam zaključio da se na treći mamac bacam sam.

mario m. // 30/08/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*