home > koncert > PLASTIC KNIVES + TOBOGAN @ KSET, Zg, 21/04/2016

kontakt | search |

PLASTIC KNIVES + TOBOGAN @ KSET, Zg, 21/04/2016

Koncert koji me u startu iznenadio vrlo dobrim odzivom publike. Već pri ulasku u KSET, na terasi, vladala je poprilična gužva, te sam jedva našao slobodno mjesto za svog dvokotačnog ljubimca. To je samo moglo značiti da će KSET biti fino ispunjen, što i Plastic Knives i Tobogan svojom glazbom zaslužuju. Prvi su na sceni već desetak godina, a drugi su puno mlađi, iako ne i neiskusni.
[ Plastic Knives ]

Plastic Knives   © jura

Plastic Knives, imali su čast otvoriti svirku. Njihova dva ep-a, koje sam btw. smjestio u svoj odabir naj u prošloj godini, definitivno su u tom trenutku bili nešto što odstupa od nekakve "normalne" glazbene strukture. Što na vam na prvu upada u oči pri njihovom nastupu je pozadina, koja obiluje cijevima ispunjenim fluorescentno plavim lampicama, koje "plešu" u ritmu koji duo u postavi gitara i bubanj stvara na pozornici. Za razliku od indie duo varijacija, ovi dečki šaraju po elektronici, i to rade inovativno i moderno. U njihovom nastupu nije bilo puno priče, štoviše mislim da nisu rekli ni riječ, ali nikome, pa ni meni, to ni najmanje nije smetalo. Razmišljao sam, pri slušanju i recenziranju albuma, u koji ih žanr staviti, ali tek sinoć mi se ukazao idealan naziv za njihov glazbeni pravac - elektro grunge. Gitara kod njih više zvuči kao synth, zahvaljujući obilju efekata, a glazba je kohezivno složena i niti u jednom trenutku ne odlazi u bespotrebno silovanje instrumenata. Pjesme su za koncert složene da dižu tempo i pozitivnu atmosferu u publici. Koliko će uspjeti daleko dogurati, ostaje vidjeti, ali jedan dio publike im se već zakleo na vjernost. Elektronika koju proizvodi ovaj duo, koristeći samo gitaru (uz obilje pedala i efekata), i bubanj može se konkretno doživjeti tek pri dolasku na njihov koncert. Jer, u studiju svatko može napraviti od dreka pitu, ali uživo su neka druga pravila i tu se dokazuju pravi igrači. Plastic Knives su bez problema potvrdili da spadaju u tu kategoriju. I sad moram priznati žao što smo se koncertno mimolilazili bar tri puta. A, nije da me nisu zvali na svirku. Dečki, sorry!
[ Tobogan ]

Tobogan   © jura

Nakon pauze od petnaestak minuta uslijedilo je spuštanje niz Tobogan. U svoj koncert tobogandžije su krenule laganije, istraživački - ambijentalno, s dozom psihodelične elektronike. Iako je i kod njih plesni ritam prisutan, njihova glazbe je ipak kompleksnija od onog što rade Plastic Knives, a samim tim i teže prolazi do šire populacije. Istraživanje koje furaju u pjesmama vrlo brzo je poprimilo čvrsti ritam, koji je nerijetko nalikovao rave partijima, uz obilje improvizacije u kojoj je svaki član podjednako doprinosio. Zbog tih improvizacija, jedan dio publike nije uspio držati korak s bendom, te se malo - pomalo publika, u odnosu na prvi bend, osula. Moram priznati da sam se i sam, pred kraj koncerta, pomalo izgubio u njihovim improvizacijama, te su mi pjesme ritmički počele nalikovati jedna na drugu. Ono što narušava nihovu glazbenu kvalitetu, a rezultira i padom publike kako koncert odmiče, je statičnost na pozornici. Gitarist, koji je u prvom planu, koncert je odradio naslonjen na barsku stolicu, strogo fokusiran na svoju improvizaciju, a niti ostali nisu otišli puno dalje. Razumijem da godine rade svoje, bend je po godinama između četrdeset i pedeset, ali za glazbu koju sviraju ne bi bilo zgoreg da su malo aktivniji na pozornici. Svirački su se dali i više od sto posto (teoretski nemoguće, znam), ali scenski nastup jedva da je za prolaz. A duge kompozicije kojima bend obiluje, bez priča između, samo pojačava dojam statičnosti.
[ Plastic Knives ]

Plastic Knives   © jura

Pametan potez KSET-a da u večeri u kojoj je većina zagrebačke koncertne populacije odlutala na koncert Zorana Čalića, ponude kontra efekt kroz moderniji glazbeni izričaj. I svatko tko je bio u KSET-u vjerujem da se nije zapitao dal' je možda trebao te večeri ipak otići u Vintage.

jura // 23/04/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Zoster @ Sax, Zagreb, 28/01/2023

Zoster @ Sax, Zagreb, 28/01/2023

| 01/02/2023 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Haiku Garden i Hause Plants @ Močvara, Zagreb, 25/01/2023

Haiku Garden i Hause Plants @ Močvara, Zagreb, 25/01/2023

| 27/01/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: KUDIKAMO?, 21/01/2023, KC Mesnička, Zagreb

KUDIKAMO?, 21/01/2023, KC Mesnička, Zagreb

| 24/01/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Phoebe Bridgers @Tempodrom, Berlin, srpanj 2022.

Phoebe Bridgers @Tempodrom, Berlin, srpanj 2022.

| 30/12/2022 | terapija |

>> opširnije


cover: Mimika Orchestra @ Peti kupe, Zagreb, 23/12/2022

Mimika Orchestra @ Peti kupe, Zagreb, 23/12/2022

| 30/12/2022 | jan vržina |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*