home > interwju > TOBOGAN

kontakt | search |

TOBOGAN

Iako Tobogan egzistira na sceni već skoro deset godina, tek u posljednje vrijeme dogodio se neki veći interes za bend. O popularnosti, svirci u KSET-u 21/04 i još nekim sitnicama o bendu saznajte u tekstu ispod.

Tko ili što je Tobogan?
Tobogan je glazbeni pokret 2000-ih, inspiriran vraćanjem plesne glazbe u ruke glazbenika, a iz ruku producenata i DJ-a. Pionir te scene u svijetu je Jojo Mayer, a kod nas Janko Novoselić. Tobogan je i dio Beat Busters zajednice, koja je pokrenula electro live scenu. Iz nje su proizašli mnogi bandovi koji njeguju taj izraz. Među njima su trenutno najveći ABOP i CHUI.

Spadate pod spomenuti kolektiv Beat Busters. Zašto uopće kolektiv, kako funkcionira i koja je njegova zadaća?
Na www.beat-busters.com su sve naše oficijelne stranice i vjerujemo u snagu udruživanja, međusobnom promoviranju i podršci.
[ Tobogan @ Soba, 18/09/2008 ]

Tobogan @ Soba, 18/09/2008   © horvi

Članovi grupe su aktivni na više polja. Možete li predstaviti bend?
Članovi banda žive od glazbe i srodnih aktivnosti - snimanja, miksanja, komponiranja. Da bi danas preživjeli u maloj i neinformiranoj zemlji, u kojoj se obožavaju mrtvi pjevači 80-ih, neophodno se baviti s više stvari odjednom. Neki od bandova, koji se vežu na Tobogan, su Elemental, Basewalks, Mixed Up Marry, Mangroove, Chui. Postoje i mnogi muzičari koji su prošli kroz Tobogan tijekom godina, a koji su ostavili svoj trag i školovali nas u raznim disciplinama glazbe.

Koliko glazbena šarolikost drugih bendova u kojima članovi sviraju, pomaže šaranju u zvuku Tobogana?
Zvuk Tobogana autentičan je jedino u live situacijama, jer je neposredno povezan sa atmosferom, ljudima, lokacijom. To je uvijek Livetronica, ali je živa i stalno se mijenja. Naša četiri zvuka u trenutnoj postavi daju zajednički ton, sastavljen od specifičnosti na kojima svatko od nas temeljito radi svakodnevno.

Grupa postoji od davne 2007. godine, skoro deset godina. Kad se zatvore oči što sve prolazi kroz glavu, iz bendovske perspektive?
Puno smijeha, lucidnih razgovora o glazbi i životu, ljudi koji plešu, žmire, puno krajolika i začudnih situacija, predivnih muzičara i doživotnih prijatelja. Ima i nešto nesporazuma, pucanja na živce, odlazaka, povrataka. Kada se sve zbroji, ostali smo tu zbog glazbe, a manje zbog nas samih.Obzirom na dugi vijek trajanja, kako stojite s popularnošću?
Nismo nikada računali s velikom popularnošću, obzirom na iskrenost i spontanost kojima pristupamo ovom bandu. Najveću popularnost pamtimo iz doba Medike i Beat Busters partyja. Vrti nas Radio Student i to je to. U zadnje vrijeme nas zabrinjava što na koncertima ne znamo poimence svu publiku. Izgleda da se događa neka vrsta popularnosti s kojom se više ne snalazimo :)

Želite li uopće biti popularni?
Ne za svakoga.

Nekome tko nikad nije čuo za Tobogan, kako biste s pet riječi objasnili što svira bend?
Šum, valove, beat, ono, ništa.

Koje bendovi u regiji bi mogli usporediti s onim što vi svirate?
Pa, iz današnje perspektive najbliži bi bila "Sila koja se odjednom pojavljuje i rešava stvar", iz Beograda.Vaš pravi debut album nikako da ugleda svjetlo dana. Gdje je zapelo?
Mi smo nastali u vremenu zamora izdavaštva i izgubili smo odnos prema cd-u kao nečem bitnom. Ovakvim bandovima teško je snimiti energiju koja nastaje na koncertu i u tome je najveći problem. Trenutno pokušavamo izići iz čahure, pa vas obavijestimo. Ovo je jedan live od prošle godine snimljen u Chakkinoj birtiji i Krčmi Polanović: https://app.box.com/s/zx83yz6miqq16iyxqxoec5ybcips76gj.

Svirate u KSET-u s Plastic Knives. Jeste li već dijelili pozornicu i kako vam se čini ta kombinacija?
Kombinacija ne može biti bolja. Veselimo se susretu i upoznavanju.

Hoće li se tulumariti u KSET-u, 21/04/2016?
Ugasit ćemo svjetla i zatvoriti oči, pa kamo krene, krene.

jura // 20/04/2016

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Željko Struški - Žac KÄMARADI: 'Ako objaviš album jednom u 12-15 godina, onda nemaš što za reći, samom sebi si cover band'

Željko Struški - Žac KÄMARADI: 'Ako objaviš album jednom u 12-15 godina, onda nemaš što za reći, samom sebi si cover band'

| 19/05/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: PETRALE: Petrale voli tajanstvenost

PETRALE: Petrale voli tajanstvenost

| 16/04/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Borna Mijolović (Paul The Walrus)

Borna Mijolović (Paul The Walrus)

| 08/04/2022 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DRAŽEN ĐORĐEVIĆ govori o svom labelu Splitting Sounds Records

DRAŽEN ĐORĐEVIĆ govori o svom labelu Splitting Sounds Records

| 03/02/2022 | terapija |

>> opširnije


cover: Intervju: Revirgin, Vostok i The Hahas and the Blablas

Intervju: Revirgin, Vostok i The Hahas and the Blablas

| 11/01/2022 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*