home > koncert > Yann Tiersen @ Orpheum, Graz (A), 25/02/2015

kontakt | search |

Yann Tiersen @ Orpheum, Graz (A), 25/02/2015

Četiri dana nakon rasprodanog ljubljanskog koncerta Yanna Tiersena i njegovog benda, ovaj poznati francuski kompozitor i multi instrumentalist je u sklopu svoje europske turneje kojom promovira novi album naslovljen "∞ (Infinity)" posjetio i naš najdraži klub u Grazu - Orpheum. Kako zbog drugih obaveza spomenuti koncert u Kino Šiški dolje podpisani duo nije mogao posjetiti, pala je odluka da propušteno nadoknadimo eto u Austriji. Kako smo već čuli dojmove s ljubljanskog nastupa, Yann nas nije mogao iznenaditi, barem ne što se programa i playliste tiče.
[ Yann Tiersen @ Orpheum, Graz (A), 25/02/2015 ]

Yann Tiersen @ Orpheum, Graz (A), 25/02/2015   © Saša Huzjak

Veći dio seta predgrupe u obliku one girl banda imena Tiny Feet smo propustili tražeći parking oko ne rasprodanog, ali poprilično ispunjenog kluba - u zadnje dvije pjesme koje smo ulovili, smo izvukli zaključak da se radi o donekle zanimljivom nastupu i glazbenim idejama, koje ipak nisu uspjele do kraja uvjeriti publiku u isto (sjedeća publika koju Tiny Feet diže svojim loopanim semplovima na noge, baš kao i u Ljubljani). Možda previše jednostavni obrasci, jednolične ideje i "basic" fraziranje je obeshrabrilo našu pozornost, iako se u njenom glasu nazire puno veći potencijal. To nam je još jedan dokaz da je često manje zapravo više kod one man bendova, te da se isplati angažirati kakvog dodatnog glazbenika koji je majstor određenog instrumenta, umjesto da jedna osoba (pokušava) igra(ti) sve sama.
[ Yann Tiersen @ Orpheum, Graz (A), 25/02/2015 ]

Yann Tiersen @ Orpheum, Graz (A), 25/02/2015   © Saša Huzjak

Svi smo s nestrpljenjem očekivali nastup glavnih zvijezda večeri - Yanna Tiersena i njegove skupine - koji su dolaskom na pozornicu i paljenjem svaki svoje žarulje i simbolično dali na znanje da (prava) zabava počinje. Početak prvog dijela nastupa nas je sve skupa očarao, jer rijetko slušamo glazbu koja u nama budi tako pozitivne emocije, unatoč činjenici da neke od njih imaju žalosno značenje ili tekst (s "Happy song about the end of the world" je primjerice najavio Yann "A midsummer evening"). Ipak, ritam i raspored pjesama nekako nije želio (namjerno ili slučajno) "slijediti" nama slušateljima, na što nas je upozorio već kolega Pedja. Naime, nakon jedne "življe" pjesme, je vrlo često slijedila jedna "komornija" i obratno, što je dovelo da se do sredine koncerta već izgubila energija i žar koju smo osjetili na početku. Tek zadnji dio koncerta, u kojem je Yann na neki način spojio tri pjesme u jednu, s prefinjenim ritmičnim prelazima pomoću samplova i drugih efekata, je uspio prikazati njega u svojem pravom (ako želite, i rockerskom) izdanju, a publiku natjerati na veći mooving. U svakom slučaju, poprilično drugačiji koncert od onoga u Ljubljani 2010. godine, kada smo Tiersenna doživjeli u električnoj verziji. Ovo nije bilo akustično, u strogom smislu te riječi, ali je bilo komornije i eksperimentalnije. Ono što je bilo isto, je to da su vokalne sposobnosti, barem kao prateći vokali, pokazali svi članovi benda osim bubnjara Neila Turpina, a Ólavur Jákupsson se mikrofona primio više puta (da ne zaboravimo ni gostovanje Emelie Quinquist alias Tiny Feet na "Ar Maen Bihan"). Isto tako je i Yann pokazao svoje sviračko umijeće, mijenjajući instrument za skoro svaku skladbu (a bome nije bio jedini u tome), a violine se primio tek nakon cca 45 minuta.
[ Yann Tiersen @ Orpheum, Graz (A), 25/02/2015 ]

Yann Tiersen @ Orpheum, Graz (A), 25/02/2015   © Saša Huzjak

Na sreću, to još nije bio kraj - za bis je Yann odsvirao solo još klavirsku "The Long Road", a zatim i violinsku "The Wire", nakon čega je najavio projekt "Kosmischer Läufer" u kojem mu se je osim benda, pridružio i idejni vođa projekta, Drew McFadyen. Radi se o glazbi na tragu Kraftwerk ili Neu! koju je kompozitor Martin Zeichnete skladao prije 40tak godina, radeći za tajni program Istočne Njemačke, i koju su slušali olimpijci te države prilikom treninga, u nadi za što boljim rezultatom. Te pjesme nikada nisu bile emitirane bilo gdje drugdje, jer je bilo zabranjeno emitiranje "zapadnjačke" glazbe, a otkrivena i objavljena je zapravo relativno nedavno, dok se uživo svira prvi puta, upravo na Tiersenovoj turneji. Vrlo efektna upotreba reflektora i disko kugle, uz elektronsku glazbu i ponavljajuće ritme, je publiku ponijela u neke druge visine, a naše prve redove fino rasplesala i dala konačnu točku na i. Odličan završetak večeri koja je mogla ipak biti i malo bolja.
[ Yann Tiersen @ Orpheum, Graz (A), 25/02/2015 ]

Yann Tiersen @ Orpheum, Graz (A), 25/02/2015   © Saša Huzjak

Setlista:

Meteorites
Slippery Stones
Ar maen bihan
A Midsummer Evening
Palestine
Dark Stuff
La Dispute
La Crise
Steinn
In Our Minds
Chapter 19
Rue des cascades
Grønjørð
The Gutter
The Crossing
Vanishing Point
Lights
+
The Long Road
The Wire
+
Die Kapsel
Zeit zum Laufen 172
Sandtrommel
Tonband Laufspur

špela + sale // 27/02/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*