home > koncert > SVINJE + KEVLAR BIKINI + PASI @ Depo ClubHouse, 25/04/2014

kontakt | search |

SVINJE + KEVLAR BIKINI + PASI @ Depo ClubHouse, 25/04/2014

Tri zanimljiva benda obećavala su dobar provod kroz noć. Makar je Zadruga svirala u Hard Place-u, niti u jednom trenutku nisam razmišljao gdje ću. Svinje, side projekt bubnjara Biciklića, Kevlar Bikini koji su čak popularniji van granica i headlineri Pasi, koji već dugo nose titulu najveće koncertne punk grupe.
[ Svinje, Depo ClubHouse ]

Svinje, Depo ClubHouse   © jura

Večer su otvorile Svinje, koje su me svojim pjesmama asocirale na opus grupe Biciklić, sa malo većim izletima prema metalu. Najlakše bih ih opisao kombinacijom Slayera i Dead Kennedysa. Pjevač Ranac bio je unutra sto posto, animiravši publiku, ali odziv za vrijeme njihovog nastupa bio je prilično loš.
[ Svinje, Depo ClubHouse ]

Svinje, Depo ClubHouse   © jura

Uz Ranca se isticao bubnjar Plajo. Cijeli njihov nastup pokazao je pravu crossover energiju između panka i metala. Ritam sekcija je tu imala elemente punka, dok je gitara bila na strani trash metala. Obzirom da je pjevač Svinja i bubnjar u Bicikliću, publika je u jednom trenutku tražila da sviraju i koju od Biciklića. Kako je njihov pjevač bio u prvim redovima, uspeo se na pozornicu i zajedno sa Svinjom izveo jedan od njihovih mnogobrojnih hitova. Slijedila je punk/hc obrada pjesme "Kad si sretan" koja je polako vodila njihov nastup ka koncu, a pjesma koja je ostavljena za kraj svojim malo mekšim prizvukom i puno popičnije melodije je stranica za koju navijam da će je Svinje češće posjetiti. Rancov vokal kroz sve pjesme bio je prilično mutan i uz grublji način pjevanja razumljivost tekstova nije dolazila do izražaja. Ali o tome koliko se dao, kao uostalom i cijeli bend, dovoljno govori njegova majica prilično natopljena znojem.
[ Kevlar Bikini, Depo ClubHouse ]

Kevlar Bikini, Depo ClubHouse   © jura

Nakon njih na scenu stupaju eksplozivni Kevlar Bikini, čiji je album Explodisiac pobrao vrlo pozitivne kritike po cijelom svijetu. Zvukovno kombiniraju rock, psychobily, punk i metal. U toj mješavini suzvučja mogao se čuti naramak različitih uzora, od Crampsa, Hivesa pa sve do nu metala Limp Bizkita.
[ Kevlar Bikini, Depo ClubHouse ]

Kevlar Bikini, Depo ClubHouse   © jura

Posebno je prednjačio pjevač Matija, koji je skakao po pozornici, divljao pa čak i točio rakiju publici. Howlin' Pelle Almqvist, pjevač švedske skupina The Hives, bio mi je prvi u mislima dok sam promatrao Matijin divlji ples po pozornici, jer je Matija svojim mahnitim nastupom imao jednaku ludost i ekspresivnost kao i puno poznatiji Šveđanin. Osobno su bili vrlo dobri, možda me zasmetao poneki izlaz u nu metal vode, a možda sam i htio da više zvuče kao The Hives. Primarno jer imaju velikog potencijala u tom smjeru.
[ Pasi, Depo ClubHouse ]

Pasi, Depo ClubHouse   © jura

Za kraj večerašnje svirke ostavljena je najveća domaća punk skupina, riječki Pasi. Zadnji put sam ih gledao u Preluku, gdje su djelili pozornicu s NOFX-ima i slobodno mogu reći da su već tada zaintrigirali. Još tada mi je bilo nestvarno da ova grupa nema veću prođu u domaćim medijima. U Zagrebu Pasi, po reakciji publike, definitivno uživaju kult. Nekako vjerujem da je to i po ostalim dijelovima Hrvatske, jer ako čitate recenzije s njihovih koncerata, uvijek su rasturili.Čim su se uspeli na pozornicu i grunuli prvi akord u pjesmi "Iz kuta kruga", tulum je mogao započeti.
[ Pasi, Depo ClubHouse ]

Pasi, Depo ClubHouse   © jura

Pjesme su se redale, stariji koncertni hitovi poput "Debeo", "Zuab ludi" bili su savršeni uvod u pjesme sa zadnjeg albuma kojim je koncert kulminirao. Na pjesmi "Kada umrem" na pozornicu je pozvan i Kemo iz Gužve u 16-ercu, koji je otpjevao pjesmu zajedno s Pasima. Uslijedile su "Istina" i "Odavno" grupe Mikrofonija. Lik i djelo nikad prežaljenog, prerano preminulog gitariste i pjevača Mikrofonije živi i danas. Dodo kao pjevač ima veliki potencijal i raspon glasa, a svojom vokalnom izvedbom zvuk grupe svrstava i u operu. Nikica na basu i Garcia na bubnjevima držali su furiozan ritam cijelo vrijeme. Rade i Luka savršeno su se nadopunjavali na gitarama, a cijela grupa je funkcionirala kao savršeno uštimani punk orkestar. Toliko snage i energije kod ovog kvinteta je nešto što većini domaćih punk grupa fali. Obzirom da je publika znala i pjevala zajedno s bendom uglas kroz kompletan koncert, čudim se da nemaju i puno veću grupu poklonika, ne samo pankerskih fanatika koji prate rad grupe.

Pasi su grupa za puno veće i više i nadam se da će svi koji čitaju ovaj tekst, a nisu se susreli s opusom grupe, skoknuti na njihovu web stranicu, besplatno skinuti i poslušati njihov zadnji album, "Reci mi dali te boli". Iskonsko remek djelo i jedan od najboljih domaćih punk albuma.

Da ne bi sve bilo savršeno, pobrinuo se klub i organizator. Koncert najavljivan za 22 h, debelo je kasnio počevši oko 23.30h. Problemi bendova na tonskoj, gdje vokal nikako nije mogao biti dovoljno istaknut , kulminirao je na koncertu, gdje niti jedan frontman nije imao dovoljnu glasnoću. To se možda najmanje osjetilo kod Pasa, ali samo iz razloga što je publika preuzela pjevanje. Cijene pića su također poprilično visoke za jedan novi alternativan klub. Ali zato su Svinje, Kevlar Bikini i Pasi, koji nisu mogli utjecati na ove stvari, dali sve od sebe i njima kapa dole.

jura // 28/04/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*