home > koncert > Špancirfest 2013 - dio I.

kontakt | search |

Špancirfest 2013 - dio I.

Istekom uvodnog vikenda ovogodišnjeg Špancirfesta stiže prvo javljanje za Terapiju. Objavom programa, unaprijed sam si odredio izvođače koje namjeravam čuti, a takvih kroz prva tri dana baš i nije bilo. No, u par riječi o onome što sam ipak stigao "pohvatati".

Petak: Na Korzu naletjeh na Tomislava Golubana i goste; ono što sam odslušao - ugodno, zanimljivo, baštinski. Da me se ne shvati krivo, ali ja bih takvu glazbu iskoristio kao odličnu pozadinu uživo za susrete na visokom nivou naših političara sa inozemnim kolegama i neslužbeno časkanje uz originalno zvukovlje s nacionalnim korijenjem. Prvi dan donio je neviđenu gužvu kod nastupa Massima na trgu Miljenka Stančića; čini mi se da još nijedan izvođač do sad nije sakupio toliko publike na ovom mjestu; nisam se zadržavao. Dan sam završio polusatnim slušanjem Elementala na pozornici Stari grad. Priznajem da me iznenadila poprilična žestina osovine bubanj-bas-gitara, koji mi uživo čak djeluju kao da su pod zadrškom. Remi i Shot raspjevani i rasplesani, kontakt s publikom prisan, stvari s novog albuma prihvaćene... Vrlo, vrlo korektan nastup urbanog, klupskog banda na velikoj pozornici pred urbanim obožavateljima. Da, opet premalo publike, da sam zaželio glumiti teškog obožavatelja, do prvog reda nije trebalo uložiti napora. "Malena" se svirala za vrijeme bisa i mojeg izlaska s ove, čini mi se, po mnogočemu "nespretne" pozornice. /ove godine za sada ništa od ekrana s bočnih strana stage-a, ograda oko Starog grada i gore na bedemima sprječava pogled prema izvođačima, reflektori na ulazu blješte prema ljudima koji stoje izvan pozornice, dva reda provjera kod ulaska, nepotrebno širok razmak između bine i ograde na travnjaku, redari koji se šeću na bedemima iznad publike (a gdje su psi?), nastupi koji započinju u nedjelju u 23,00 itd itd/

Subota: glazbena ponuda uključivala je sljedeća imena: Miro Ungar, Boban i Marko Marković, Opća opasnost, Zabranjeno Pušenje. Uz petminutno "druženje" sa svakim od nabrojanih, pojava Mire Ungara za sada predstavlja trash vrhunac ovogodišnjeg Špancirfesta.

Nedjelja: Pozornica Stari grad: od 20:00 nastupa VŽ band Sagan. Vrijeme: oblačno. Teren: travnat, mokar i malo blatnjav. (Kiša koja je padala 2/3 dana posustala je kasno popodne). Gledatelja: 40. Na ulazu moram ostaviti kišobran. Dugačak, zelen i opasan. Mali, otrovni sklopivi kišobran mora ostaviti i gospođa iza mene. Nema niti unosa pića. Na pozornicama bez naplaćivanja ulaznica nema takvih ograničenja. Kišobrani su tamo bezopasni. Ili su izvođači otporniji. Ruksaci su puni sokova.

Svaka čast Saganu, no, kome, čemu i zašto služe nastupi lokalnih grupa na ovoj ogromnoj pozornici?

Triggerfinger! Koji živopisni likovi… Pjevač/gitarist Ruben, sijedi mršavac koji se svako malo izvija oko mikrofona i gitare; dvostruko širi basista Paul s kožnatim, uskim šeširom na glavi i povećom trbušinom na kojoj nosi tutnjajući bas te nevjerojatan bubnjar Mario, sjajnih animatorskih sposobnosti (Are you ready? Are you ready? u stilu Mike Buffera). Već dugo nisam odslušao bubnjarski solo takve energije i atraktivnosti. Uf! Kojeg li iznenađenja! Trio fantastikus. Bučno, ne znam - nekakav najbliži opis bi bio alternativni hard rock. Završeci gotovo svih pjesama bili su u pravilu jednominutne razvaline… Prije kraja nastupa ponudili su malo smirenja u njihovoj obradi "I Follow Rivers" Lykke Li…( netko je ispod "spota" na Youtubeu naveo: "If it wasn't a great band, it wouldn't be a great cover") i onda je uslijedio zaključak, pjesma "Is It" na kojoj se Ruben popeo na zvučnike iznad bubnjara i "ubio" jednu od nekoliko gitara koje je mijenjao tijekom nastupa. Dva bisa. Sjajno.

Ne znam koliko su bili ozbiljni obećanjem da će u Hrvatsku doći ponovno. Vjerojatno je razlog odličan odaziv publike. Ili ih je možda slikovit broj nazočnih na njihovom varaždinskom nastupu emotivno pomladio i vratio u vrijeme kada su započinjali karijeru /fućkaš svirku ispred Rolling Stonesa u Hyde parku ili prije Kličkovog meča /. Zanimljiv razgovor pročitajte na: Muzika.hr. Fotke s ovih i drugih nastupa potražite na: www.cropix.hr.

by Boris

U subotu smo žena i ja "dobili izlazak" od djece pa smo prošpancirali svugdje pomalo. Malo smo prozujali kraj opće opasnosti koja je svoj nastup odradila profesionalno uz odličan zvuk i zajedničko pjevanje refrena svojih hitova. Nakon pozornice starog grada otišli smo do Trga Miljenka Stančića gdje su Boban i Marko Marković pružili veselu, glasnu i krajnje uigranu glazbenu poslasticu. Sastav od 12 glazbenika, u kojemu su uz šefove parade izvrsno uklopljeni bubanj, električna gitara, harmonika, saksofon i naravno pregršt truba zvuči svježe, pomalo odudarajući od naziva "trubački orkestar" što je vjerojatno njihova prednost na sceni "trubačkih orkestara". U nekim dijelovima svirke podsjetili su me raznolikošću I maštovitošću izvedbe pojedinih pjesama na Ramba Amadeusa koji s lakoćom prelazi iz jedne stvari u drugu, ubacujući u svoju pjesmu neke druge poznate melodije. A sve prožeto odličnim ritmom koji tjera na cupkanje ili ples. Afrika-paprika, ajmo cigani!, znali su uzviknuti! Bilo je zanimljivo vidjeti kako su posjetitelji različitih generacija a i glazbenih ukusa zadovoljno sa smješkom uživali u rasviranim kompozicijama i izvedbama oca i sina Markovića s njihovim orkestrom. Uslijedila je šetnja do starog grada gdje je već sviralo zabranjeno pušenje. Baš sam ženi rekel, slušaj sad kad budu svirali Yugo 45, Pišonju i Žugu i Zenica blues, i … točno sam pogodil redoslijed. Pušenje se drži provjerenih starih stvari, ljudima to odgovara. Još da mi je u pjesmi "s druge strane ulice stanuju djevojčice" bilo vidjeti i doživjeti Neleta Karajlića za mikrofonom, vjerujem da bi to bilo bolje. Ovak, … A u nedjelju su me doista oduševili Triggerfinger, na čiji sam nastup otišao bez prevelikih očekivanja, a dogodilo se upravo suprotno, uspjeli su mi izmamiti osmijeh zadovoljstva na lice, i s njima sam definitivno upoznao jedan "novi" dragi band za sebe, na čiji bih koncert uvijek rado od sad nadalje otišao. Kak mi je sin rekel koji ih je isto gledal "Dedeki su razvalili!".

by Ivica

okhrk // 27/08/2013

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*