home > koncert > IGRA STAKLENIH PERLI, 28.III 2012., Močvara, Zagreb

kontakt | search |

IGRA STAKLENIH PERLI, 28.III 2012., Močvara, Zagreb

Ne volim kasniti na koncerte, a to mi se večeras desilo djelomično zahvaljujući čekanju na listu akreditacija, pa sam tako nastup predgrupe ŠUMOVI PROTIV VALOVA morao propustiti. Čuo sam samo odjek zvukova njihove posljednje stvari i veliki aplauz koji se prolomio klubom dok sam čekao ispred ulaza u dvorište i fućkaj ga. Nemam pojma šta je to Nikša sa svojim najnovijim bendom izmislio i jako žalim zbog toga...

Inače, tog popodneva sam očajnički tražio po vlastitoj kolekciji ploča album "Vrt svetlosti" koju sam kupio kao klinac od 14 godina daleke 1981. sa željom da obnovim sjećanje na Igru Staklenih Perli, ali je nisam našao. Negdje mi se zagubila u svim onim selidbama, promjenama adresa i razmještanjima stvari u posljednjih desetak godina, a nisam je slušao, pa biti će k tome najmanje dvadesetak ljeta. Sjećam se da je na njemu gostovala Bebi Dol za koju sam tada prvi puta čuo i da je imala 4 ili 5 pjesama. Ostala mi je na svu sreću jedina alternativna opcija u obliku stare presnimljene audio-kasete njihovog istoimenog debi albuma iz 1978., te sam, pripremajući se za ovaj večernji izlazak grozničavo strepio da će me zateći ona otužna slika puste Močvare sa šačicom starih psihodeličara koji se još jedini sjećaju ovog beogradskog benda u kome su između ostalih jedno vrijeme svirali i neki eminentni rock kritičari i poznati beogradski glazbenici.
[ igra staklenih perli ]

igra staklenih perli   © horvi

Ali vidi, vidi... Močvara je bila krcata! Ma nisam mogao vjerovati kad sam uz sve one stare face koje su dolazile na koncerte Damo Suzukija, Embria, Acid Mother Temple i Fausta vidio mnogo mladih lica koja su se viđavala po nekim posve drugačijim žanrovskim dešavanjima od primjerice noise/math/post-rocka, metala, elektronike do gothica, avangarde, industriala i eksperimentalne glazbe. A to već dovoljno govori o širokom opsegu zanimanja za ovaj bend koji s pravom može zadovoljiti različite ukuse.

Bend od stare postave danas samo čine ćelavi basist i pjevač Draško Nikodijević - Drak i stari prosjedi hippy na djembama Predrag Vuković - Wolff, dok je ostatak ekipe upola mlađi od njih dajući kompletnom bendu mladoliki image. Umjesto očekivanih starih psycho-freakova kako sam ih zamišljao, dobio se jedan vrlo mlađahan profil ekipe koja po ničemu nije odavala utisak da je bend svoj najznačajniji period života ostavio još u 70-im godinama prošlog stoljeća. Dugokosi kovrčavi gitarist Ivan Stanković, klavijaturist sa flower-power ofarbanim synthom Filip Gazdić i bubnjar Sinister Borg su u postavu došli povodom reuniona (mada je bilo najavljeno da će im se pridružiti originalni klavijaturist Zoran Lakić i gitarist Vojkan Rakić).
[ igra staklenih perli ]

igra staklenih perli   © horvi

Premda većinu odsviranog repertoara nisam nikada do sada čuo (tek kasnije sam saznao da osim ona dva albuma imaju još nekoliko reizdanja i živih zapisa na kojima se nalazi podosta nerealiziranih skladbi), dokazali su i pokazali ovim koncertom koliko su bili ispred vremena i koliko je njihov stil koncem 70-ih bio gotovo nerazumljiva avangarda za ondašnje prilike jugoslavenskog rocka u kome je vladalo Bijelo dugme, Čorba, Vatreni poljubac, Time, Smak, Yu grupa, Leb i sol, Generacija 5, Atomsko sklonište i tek poneki nadolazeći new-wave/punk bend. Čak su se tada i Srebrna krila smatrala rock bendom. Sjećam se da su 78-79 bili po glasovima čitatelja magazina Džuboks proglašeni najvećom rock nadom.

Koliko sam se uopće mogao sjetiti onog drugog albuma "Vrt svetlosti" iz 1980., čini mi se da sa njega nisu izveli niti jednu stvar, no uspio sam prepoznati teme s debija. Na početku koncerta to je bila "Lyzzard square (gušterov trg)", zatim na samom kraju "Putovanje u plavo" i ona čudnovata hipnotički mirna obrada "Mushroom" njemačkih Can koju su nazvali "Pečurka". Od Can-ovaca su na kraju izveli još i "You doo right" u znatno skraćenoj verziji (original traje 20-tak minuta), dok ostatak skladbi, a bilo ih je ukupno s bisom 14, kažem, nikad nisam čuo, no bile su fantastične i sve odreda pjevane na engleskom jeziku.

Osnova njihove glazbe u principu se svodi na čisti Can-ovski minimalistički kraut-rock s nekim supstancama hard/space-rocka i progressive/sympho etike u naglašenom plesnom tempu koji dovodi u hipnotički trans, a ako ćemo pravo, to je bio jedan od kamena temeljaca techna i trancea. O tome što su Kraftwerk izrasli iz kraut-rocka napravili po tom pitanju, ne treba posebno govoriti. U nekim djelovima svirke osjećalo se to rockersko prisustvo techno/trancea sa psihodeličnim filovima organski podebljanih struktura, katkad su to bili post-rock i funk elementi, pa blueserski šlihovi gitare koji su znali zarokati u hard riffove, pa i neku smjesu punk/new-wavea, ali kako god, bilo je fascinantno to sve skupa za čuti. Poslije sam saznao da je predgrupa imala i video streaming, ali, ruku na srce, barem meni to u svirci i doživljaju kompletne Igre Staklenih Perli uopće nije trebalo.
[ igra staklenih perli ]

igra staklenih perli   © horvi

Evo, trebalo je proći 3 decenije da se stvori kritična masa publike koja će u potpunosti skontati i prihvatiti njihovu glazbu kao svoj omiljeni teritorij. Jest, danas kad se spomenu navedeni žanrovi i stilovi, praktički sve kreće od ove točke u kojoj su nekada bile Perle. A to su i ostale što je uistinu fascinantna spoznaja jer jednostavno, zub vremena njihovu glazbu nije niti malo nagrizao. Štoviše, tek sada je ona itekako moderna i suvremena.

horvi // 01/04/2012

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*