home > koncert > Urban&4 @ Tvornica kulture, Zagreb, 23/12/2011

kontakt | search |

Urban&4 @ Tvornica kulture, Zagreb, 23/12/2011

Petak navečer a u Tvornici se drugi dan za redom održavao koncert Urbana i četvorke. Bilo je to prvi put da nakon ''novog ruha'' Tvornice vidim Veliki pogon pun. Kaže mi kolegica Edi da je i na Fleet Foxesima bilo tako a bilo je tu između ostalog i rasprodanih programa no mi smo računali samo one kojima smo osobno svjedočili. Čak nedavno ni na Lambu nije bilo u pola ovoliko ljudi kao sad na Urbanu. U svakom slučaju mirisalo je na dobro.

Urbanov koncert sam zadnji put gledao na Rokaj festu i to poprilično udaljen od pozornice pa neki konkretniji sud o tom nastupu nisam ni imao a onaj prije osam godina u Kugli u Koprivnici pamtim još i sad pa rekoh sebi, što ne bi večeras vidio kako se to sve razvijalo kroz godine.

U međuvremenu tu su se pojavili i albumi od kojih jedan nisam nikad preslušao i iskreno nisam imao pojma kakve su pjesme na njemu. Nekako me prošla faza kad sam ga toliko često slušao (žena dijete, otrovna kiša) da kad sam prestao, gotovo sam i zaboravio kako genijalnih pjesama ima na njima. Kasnije sam preslušao i Retro koji mi je isto bio okej, no ne kao dva prije njega, a još kasnije na Urbana sam gotovo i zaboravio i njegovo mjesto zauzela je neka nova glazba, kako to konstantno i biva. No, na ovaj nastup sam baš radi svega navedenog krenuo pun elana. U biti više mi je bilo drago da vidim koncert izvođača uz čiju glazbu me vežu neka draga sjećanja.

Oko pola deset po bini se počela postavljati scenografija koja se sastojala od 6 ili 7 strateški raspoređenih crvenih stolnih svjetiljki i gramofonskog roga koji je bio montiran na jedan od mikrofona. Ne dugo nakon toga bend se pojavio na bini a u nastup su nas uveli gotovo neprimjetno. Lagano su nastavili melodiju za koju sam mislio kako je tu bila samo za testiranje instrumenata i opreme no očito je bilo da sam se prevario. Kako mi cijeli opus nije poznat a set listu na papiru nisam vidio, nisam znao koju pjesmu tad izvode.
[ Urban&4 @ Tvornica kulture 23/12/2011 ]

Urban&4 @ Tvornica kulture 23/12/2011   © Edi

To se uskoro promjenilo i na repertoaru su im se naše stvari sa meni dragih albuma i u trenu se moja ženska družina prepustila glazbi a Edi i fotkanju. Pomislio sam, gledajući ih kad sviraju meni nepoznate pjesme, kako izgledaju baš kao neki veliki i svijetski poznati indie band i u opće im to nije loše stajalo. Dapače, tad bi se u potpunosti složio s onim što je OKHRK Ivica rekao pogledavši njihov nastup na ovogodišnjem Špancirfestu ''Takav bi nastup a i bend štel imati. I tak moći svirati 2 vure.''
[ Urban&4 @ Tvornica kulture 23/12/2011 ]

Urban&4 @ Tvornica kulture 23/12/2011   © Edi

I svirali su oni, cik-cak preko svog opusa, dotakavši se i Laufera kad su odsvirali ''Moja Voda''. No ipak nije sve bilo tako bajno. Neke pjesme bile su u pomalo izmjenjenom aranžmanu a najgore po meni je prošla Black Tattoo. Sve ostale zvučale su sasvim solidno ali Black Tattoo koju sam na ovom na trenutke ipak melanholičnom nastupu sve više priželjkivao, zvučala je nekako usrano. Ovaj put Urban&4 jesu imali dobru svirku ali ne i željenu žestinu koju su se trudili izvući iz sebe. Dali je to bilo zbog koncerta kojeg su dan prije održali u Malom pogonu ili nečeg drugog, nemam pojma.
[ Urban&4 @ Tvornica kulture 23/12/2011 ]

Urban&4 @ Tvornica kulture 23/12/2011   © Edi

Možda im nije bila večer. Trajala je svirka dobrano preko sat vremena kad su odlučili da bi bilo vrijeme da ih se zove na bis. Kaže Edi da će bit dva, ja sam rekao jedan a oni su odsvirali tri s tim da je nakon drugog u Tvornici zavladao mrak. Nestalo je struje, sve se pogasilo i tek su lampe za emergency exit ostale svjetliti dok su u akustičnom tonu koncert priveli kraju.
[ Urban&4 @ Tvornica kulture 23/12/2011 ]

Urban&4 @ Tvornica kulture 23/12/2011   © mario m.

Dan nakon popričao sam o nekim nastupima s jednim prijateljem koji ima i vodi klub. Tema su bili koncerti poput Urbanovog i slični a on meni reče ''Koje su ovi svi face!? Sad su se sjetili svirati okolo i samo međusobno mjenjaju trgove. Mi smo jedini tu cijelu godinu šljakali. Svaki dan kad je Zagreb bio prazan i po ljeti i kad je kiša i kad pada sneg. Nek budu face pa nek dođu tu kad nema nikog, stanu na trg i počnu svirat...'' I moram priznati da tu ima istine. Nemojte misliti da je on to rekao zlonamjerno jer i oni rade program i ugošćuju domaće i strane glazbenike kojima je to posao kojeg rade s ljubavlju ali ovaj put od Urbana i četvorke nam se dlačice nisu nakostriješile i točne razloge tome nećemo saznati no bit svega jest da su Urban&4 bend sa respektabilnim stažem i njihov nastup neće nikad biti loš. Možete ga doživjeti isto kao ja ili potpuno oduševljeno, kao i većina te večeri. Nikako drugačije.

mario m. // 25/12/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*