home > koncert > Održan Vocal Marathon u Rijeci @ 03/04/05/rujan 2011., Rijeka

kontakt | search |

Održan Vocal Marathon u Rijeci @ 03/04/05/rujan 2011., Rijeka

U sklopu programa 'Ljeto na gradini' u raspjevanoj nam i toploj Rijeci - ove se godine u periodu od četvrtka 3. rujna do subote 5. rujna održalo internacionalno takmičenje vokalnih a cappella skupina pod nazivom 'Vocal Marathon'. Organizator spomenutog događanja je Studio Maraton, a sam cilj cijelog zbivanja i organizacije je okupljanje ljubitelja a cappella glazbe iz svih zemalja i prezentacija njihovih glazbenih uradaka i kreativnosti publici koja voli i cijeni ovakav način glazbenog izražavanja.
U četvrtak, 3. rujna, Trsatsku gradinu posjetio je popriličan broj uživaoca a cappella glazbe, što s razlogom besplatnog upada na svečano otvaranje međunarodnih a cappella susreta, a što s razlogom uživanja u glazbenoj prezentaciji dva izvrsna zbora koji nam dolaze iz Hrvatske i iz Velike Britanije. Prvi pjevački zbor nosi naziv 'Josip Kaplan' i dolazi iz Rijeke, okuplja mladiće i djevojke starosti od 14 do 20 godina, a nositelji su brojnih nagrada od kojih je možda najznačajnija srebrna plaketa osvojena na najvećem natjecanju svjetske kategorije u natjecanju zborova Svjetske zborske lige 2008. godine u Grazu. Drugi zbor koji nam se predstavio dolazi iz Velike Britanije, nosi naziv The Imperial College Chamber Choir i vrlo su vješti u različitim muzičkim obradama od madrigala pa sve do Beatlesa.
[ The Imperial College Chamber Choir ]

The Imperial College Chamber Choir   © Katja

Sljedeći dan, 2. rujna, petak, bio je rezerviran za takmičarsko predstavljanje 10 skupina i to u tri kategorije pop/comedy/freestyle, jazz/soul/gospel te beatbox , a svaka od skupina nam je otpjevala po pet pjesama. Na našu, a i njihovu veliku žalost, takmičenje se održalo u predivnom ali i vrlo sparnom, prostoru Narodne čitaonice na Trsatu, jer - kako čusmo - organizatori su se prepali nagovještaja kišnog vremena (a kiše niotkuda), pa su uz predivne vokalne performanse nadarenih vokalista uvelike taj petak do izražaja dolazila i razna improvizirana sredstva za hlađenje, najčešće - katalozi o programu ovogodišnjeg Vocal Marathona.
Kako bilo, to nas nije spriječilo da u periodu od 18:00 do 22:30 h zaposjednemo mekane tapecirane stolice Narodne čitaonice i uživamo u odličnoj prezentaciji glasovnih mogućnosti i simpatičnosti mladih glazbenika.
Sudionici ovogodišnjeg Vocal Marathona koji su nam se predstavili u pop/comedy/free style kategoriji su LubriCanti iz Osijeka koju čine petorica 'mladih' zaljubljenika u a cappella pjevanje, a svoje muzičko izražavanje najbolje su nam izrazili uz pjesme: Purple Rain, A Young Man is Gone, Donne, It's Allright te pjesmom Only You. Sljedeće u istoj kategoriji poslušali smo Octachord koji također dolaze iz Hrvatske, mješovita su skupina, a 2008. g. osvojili su 2. mjesto na međunarodnom natjecanju a cappella glazbenog izražavanja u Veroni. Predstavili su nam se pjesmama: Somebody to Love, You Raise Me Up, Jedina, 365 te Paparazzi.
Iz Njemačke su nam stigle četiri djevojke naziva Aquabella, a jedno od najvećih priznanja koje su dobile je osvojeno zlato u world music kategoriji na međunarodnom natjecanju Vocal Total, 2009. g. u Grazu, srebro u pop kategoriji te nagradu publike u jazz kategoriji. Simpatične djevojke osupnule su nas svojim izvođenjem nekih tradicionalnih skladbi: Baba yetu, Con el vito, Vanner och franner te skladbama Aicha i Sonho meu. Jedna od najupečatljivih skupina ovogodišnjeg takmičenja je svakako The Techtonics iz Velike Britanije, muška skupina čiji su članovi studenti ili diplomanti Imperial Collega znanosti, tehnologije i medicine u Londonu.
[ The Techtonics ]

The Techtonics   © Katja

Rasplesani i raspjevani riječkoj publici su se predstavili uz skladbe: This Love, Dreadlock Hollyday, House of the Raising Sun, Dock of the Bay te Go Your Own Way. Sljedeći sastav u pop/comedy/free style kategoriji su Die Zuckerröhren, kvartet sačinjen od četiri vrlo zabavne djevojke iz Berlina koje su nam otpjevale: Muddy, Thank You for the Music, Then I'll Drink You Handsome te Stier.
Pored LubriCanata, iz Osijeka nam je stigla još jedna vokalna supina, a riječ je o Akvarelu, mješovitoj skupini i ovo im je prvo natjecanje na a cappella susretima. Predstavili su nam se pjesmama: Faith, I'll be There, Valerie, Odjednom ti te Apokalipso.
Skupina koja je sudjelovala u dvije kategorije je talijanski The Slash.
[ The Slash ]

The Slash   © Katja

Ova zanimljiva sedmorka predstavila nam se u pop/comedy/free style kategoriji te u jazz/gospel/soul kategoriji, tako da smo od njih poslušali čak 10 pjesama, no to nam nimalo nije smetalo, jer svakako smo uživali u: Bluesin for the Count, Triste, But not for Me, Beautiful That Way, My Romance, Father Figure, I Gotta Feeling, Seasons of Love, Run Run Run, Kiss the Rain.
Nakon dojmljivih The Slasha imali smo prilike čuti i vidjeti Cappella'A koji su nam došli iz Litve, a predstavili su svoj rad u jazz/gospel/soul kategoriji. Ova izuzetna skupina pravi su osvajatelji brojnih nagrada od kojih moram spomenuti 3. nagradu iz 2006. g. te 2. nagradu iz 2009. g. na Vocal Total takmičenju u Grazu, 3. nagrada na Tampereen Savel u Finskoj iz 2001. g. te nagrada za najbolju grupu na natjecanju u Italiji, Salevoci iz 2011. g. Izvrsna Cappella'A otpjevala nam je: Spending Sunday with You, People on a String, Clinology, You Don't Know Nothing, Wonderful World.
Sljedeća kategorija u natjecanju koju smo imali prilike doživjeti i poprilično se zabaviti uz nju, nosi naziv beatbox, a predstavili su nam se Ante Prgin Surka (ili jednostavno-Surka) i Michael Krappel, umjetničkog naziva Fii. Surka dolazi iz Primoštena i multitalentirani je glazbenik koji svira trubu, bubnjeve, a posebna specijalnost mu je elektronska glazba. Na natjecanju je bilo predviđeno čuti sljedeće obrade pjesama u beatbox verziji: Love Generation, Turn on Tune in Cop Out Freak Power, Blue Monday, The Rockafeller Skank, Voodoo People. Na žalost, neke od skladbi nisu izvedene poradi preopterećene satnice održavanja takmičenja. Publika se konačno malo razveselila i dolično prihvatila Surku, a ono što je on započeo svakako je do vrhunca doveo Fii iz Austrije, također multitalentirani i svjetski poznati glazbenik koji je do sada odradio preko tisuću koncerata i osvajao brojne nagrade u Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, SAD-u.
[ Fii ]

Fii   © Katja

U svojoj žestokoj, ali i vrlo zabavnoj maniri (kojom je doista oslobodio publiku), Fii nam se predstavio skladbama: Humuss, Old Men, Rock Across the Nations, Power to the People. Publika je razdragano pljeskala u ritmu njegove glazbe, osmijeh nam se nikako nije skida s lica, a simpatični momci iz ranije spomenutog Techtonicsa su okupirali podij ispred pozornice te svojim plesom i skandiranjem davali podršku ovom izuzetno opuštenom i zabavnom glazbeniku.
[ Fii ]

Fii   © Katja

Sljedeći dan, subota 3. rujna, bio je predviđen za nagrađivanje najboljih natjecatelja, pa je stručni žiri u sastavu - Tomaž Kozlevčar, vokalni aranžer i pedagog iz Slovenije; Željan Klašterka, urednik Glazbenog programa HRT-a te Olja Dešić, organizator i voditelj festivala Vocal Marathon - izabrao i nagradio najbolje natjecatelje ovogodišnjeg festivala.
Riječke Riversice otvorile su tu svečanu subotu na Trsatskoj Gradini, a publika je imala pravu privilegiju uživati u pogledu na svečane haljine, leptir mašne, besprijekorni image sudionika Vocal Marathona.
Srca žirija svojim talentom su svakako osvojili talijanski The Slash, jer su ima dodijelili glavno priznanje ovogodišnjeg natjecanja za najbolju a cappella skupinu, a osvojili su i nagrade za najbolju skupinu u pop/comedy/free style kategoriji kao i Silver Marathon u jazz/gospel/soul kategoriji. Sponzori iz turističke agencije Katarina Line dodijelili su im i krstarenje po Jadranu.
U kategoriji nagrada Best Applause apsolutni pobjednik je zasluženo beatbox performer Fii, a ujedno ga je žiri proglasio i najboljim beatbox izvođačem na ovogodišnjem festivalu. Fii nam je opet pri preuzimanju nagrade nesebično izveo par svojih 'na ples pozivajućih' skladbi što je opet publiku vidno oduševilo i podiglo na noge. Golden Marathon nagrada pripala je litvancima Cappella A.
The Slash je svoju Silver Marathon nagradu podijelio s njemačkom skupinom Aquabella, a brončana nagrada pripala je osječanima naziva LubriCanti i ženskom kvartetu Die Zuckerröhren. Ovogodišnje nagrade festivala izradili su Studio Artefakt i mladi dizajneri Škole za primjenjenu umjetnost iz Rijeke.

sandra vučetić // 09/09/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*