home > koncert > OPEN YOUR LEGS 2 @ KSET & MEDIKA

kontakt | search |

OPEN YOUR LEGS 2 @ KSET & MEDIKA

OPEN YOUR LEGS @ KSET, 03.12.20210.

Prva večer drugog po redu psychobilly festivala OPEN YOUR LEGS održana je u Ksetu gdje su nastupili zagrebački bend Mojo man from the Mars, Generation Mongoloid iz Italije i sjeverno-istočni susjedi Ati edge and the Shadowbirds iz Mađarske. Pa krenimo redom.

Mojo man from the Mars izgledaju i zvuče kao četri lika koja se znaju iz kvarta i žele svirati dobri stari garage punk i pritom se dobro zajebavati. Takav im je nastup i bio. Njihov set od nekih 45 minuta prošao je u razmjeni dobre energije između benda i malobrojne publike. Najodvažniji rockabilly frikovi su pogali u prvim redovima dok je ostatak publike stidljivo klimao glavom u znak odobravanja.
Za razliku od prethodna dva benda izgledaju i zvuče poprilično amaterski ali to Mojo-vcima izgleda previše ne smeta jer po onome što su nam pokazali onI su tu da praše garage-punk i dobro se provedu i to je to. Poštujem.
Drugi bend te večeri Generation Mongoloid bio je već sasvim druga priča. Talijani puno mlađi od svojih psychobilly kolega iz Zagreba sa obveznim frizurama i prepoznatljivim dress codom započeli su svirku negdje iza deset. Za vrijeme njihova nastupa Kset je popunjen taman onako kako treba biti da se normalno uživa u koncertu a da se do šanka ne trebaš probijati uz laktarenje i salve psovki. Što reči o Generation Mongoloid? Bend je osnovan 2005. godine u jednom pubu blizu Bolognae a trojac je spojila ljubav prema rockabilly i psychobilly glazbi i naravno trash horor filmovima. Tako i zvuće. Plesna i stimulirajuča glazba uz tekstove koji kao da su izvučeni iz nekog scenarija za trash hororac, a njihov moto dobro opisuje samu filozofiju benda "Have Sex...Stay Mongoloid". Eto.
Mađari Ati edge and the Shadowbirds nastupili su posljednji i dobili na pladnju već poprilično napaljenu publiku od strane Talijana, tako da se nisu trebali previše truditi kako bi nastavili kaotični dernek kojeg su započeli Generation Mongoloid. Što ne znači da nisu odsvirali odličan koncert, dapače. Ono što je interesantno kod ovog benda je to što imaju jako krhko djevojče na kontrabasu koje se cijeli koncert simpatično smiješkalo publici slepajući po onom jadnom kontrabasu sa crveno crnim nijansama u maniri gromade od nekih sto i nešto kila. Iskreno opus benda ne znam uopće pa sam se maknuo u stranu od masakra koji se događao u prvim redovima , lagano cupkao i uživao u glazbi, ali kad su u prvoj polovici svojeg nastupa krenuli sa psychobilly verzijom pjesme "Mongoloid" od grupe Devo i meni su kočnice popustile i svjesno sam ušao među prve redove gdje se, bit ću blag pa upotrijebiti termin "pogalo". Tu sam do kraja koncerta i ostao svjestan razornih posljedica sljedečeg jutra, ali u atmoferi koju su napravili Shadowbirdsi bilo je ne moguće ostati na mjestu.
Psychobilly djevojka je na kraju njihovog nastupa pozvala sve prisutne na after party u Mediku ali ja za to nisam imao snage ionako me Medika i još pomaknutih bendova čekalo sutra.
Prva večer je nadmašila sva očekivanja jednog iskrenog nepoznavatelja ovog glazbenog pravca. Sa zadovoljstvom sam čekao Mediku i drugi dan festivala .

OPEN YOUR LEGS @ AKC Medika, 4.12.2010.

AKC Medika je imala čast ugosti otkačene psychobilly frikove drugu večer. U subotu nastupili su Hola Ghost (Danska), The Nuclears (Italija), Eight Bomb (Slovenija) i Nightshift Crew (BiH).

Poznavajući kako u Medici funkcionira organizacija nisam se žurio na koncert. Stigavši u skvot negdje oko pola 11 "veseli Bosanci" iz "Nightshift Crew" su se taman penjali na stage. Dečki izgledaju više nego "Mojo Men from Mars" kao ekipa iz kvarta koji bi eto kao malo svirala i dok Mojo Men from Mars žanrovski i idejno imaju veze sa festivalom moram priznati da mi Nightshift Crew nije bio jasan. Blijedi hard rock rifovi, popračeni jednoličnim bubnjanjem ostavili su me poprilično zbunjenim. Nije mi bila jasna njihova uloga na ovom festivalu. Opći nesretni dojam ovog benda upotpunio je vokal koji je u adidas trenerci i blijedo crnoj majici mumljao navodno neke riječi u mikrofon. Već na Nightshift Crew je prostor bio solidno popunjen a prvi redovi vidno razulareni od cuge su dali stopostotnu podršku bend, ja nisam imao živaca i otišao sam si po pivo.
Nakon poduže stanke na stage se penju Eight Bombs bend iz Slovenije i razlika između prethodnog benda vidljiva je na svim razinama, od imagea, pristupa i odnosa prema glazbi, glazbene slojevitosti i profesionalizma u onome čemu se bave. Uz obvezne kokotice i kontrabas bend je započeo žestoku mješavinu rockabilly-a i punka, a svjetlosno brzinom prostor se ispunio psychobilly frikovima i cijela Medika je plesala. Njihov nastup koji je trajao sat i kusur varirao je u kvaliteti od početnog oduševljenja, do lagane monotonije da bi na kraju završili u furioznom ritmu.
Bend koji je nadolio ulje na vatru kod već usijane atmosfere bio je The Nuclears iz Italije. Bend čine trojica čudaka ( da napomenem članovi ovog benda su cijelo vrijeme pogali u prvim redovima za vrijeme nastupa Nightshift Crew-a i Eight Bomb i jednostavno nisam mogao a da se ne opalim smijati kad sam ih vido kako vidno pijani uzimaju instrumente i naštimavaju se) koji zvuče kao da su Bambi Molestersi povukli pozamašnu količinu speeda i odvrnuli distorziju, reverb, delay i šta ti ja znam sve . Urlanje "Zagreb, Zagreb" ogromnog Talijana za kontrabasom i egzibicije vokala i gitariste obučenog u uske kožne hlaće i pripijenu košulju natjerali su cijelu Mediku da vrišti i pleše do iznemoglosti. Zapravo The Nuclears su storili atmosferu koja je ličila na neki diabolični i postapokaliptični plesnjak iz 60-ih. Scena koja kao da je izrezana iz nekog Jarmushevog ili Tarantinovog filma o rockabilly serijskim ubojicama s periferije.
Užasno mi je žao što sam propustio nastup Hola Ghosta iz Danske, koji samim imageom prizivaju Tarantina jer iskreno više nisam imao snage. The Nuklears su završili svoju nastup iza dva, prethodna večer je učinila svoje a još me čekala koncertna nedjelja. Uz obvezno lamentiranje o glazbi frend i ja smo napustili Mediku i zaputili se svako svojoj kući.
Vikend proveden sa psychobilly frikovima bio je pun pogodak. Čekamo slijedeće izdanje Openyourlegs festivala.

vedran ž. // 08/12/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*