home > interwju > Mile Kekin (HLADNO PIVO)

kontakt | search |

Mile Kekin (HLADNO PIVO)

Dugogodišnja hrvatska punk-institucija, zagrebački band Hladno pivo odnedavno je ponosni vlasnik novog studijskog albuma "Šamar" (Dancing Bear). Dovoljan razlog za kraći razgovor s pjevačem Miletom, kojeg smo telefonom "ulovili" baš usred ocjenjivanja kvalitete jedne vrste osvježavajućeg napitka. Nije teško pogoditi kojeg…

Pretpostavljamo odgovor, ali za početak ipak nam reci, čime se radije krijepiš ovih vrućih dana, gemištom ili hladnim pivom?
Definitivno hladnim pivom za sada, dok nisu počele one još nepodnošljivije vrućine. Evo upravo je sada cijeli band na ocjenjivanju domaćih piva pod pokroviteljstvom jednog domaćeg internet providera, i stigli smo do osme vrste piva…

Onda brzo na preostala pitanja, prije petnaeste vrste. Novi album "Šamar" dobio je odlične kritike, izvrsno se prodaje, nakon izlaska uslijedilo je puno nastupa za grupu, imate i veliku podršku izdvačke kuće. Iza svega toga, što za tebe osobno znači album i kako bi ga ti predstavio svojim riječima?
"Šamar" je rezultat višegodišnjeg truda, naime zadnji smo album, "Pobjedu" izdali 99-te godine, a on je također bio jako dobro prihvaćen i od kritike i od publike i nakon njega smo odsvirali puno koncerata. Onda sam ja odlučio malo stati sa Hladnim pivom i napraviti solo-album što je usporilo matični mi band, no konačno nakon četiri godine uspjeli smo napraviti 14 vjerujem kvalitetnih pjesama. Rezultat je po meni izvrstan, reakcije i kritike i publike su kao što ste rekli odlične, a najveća potvrda svemu tome su ovi brojni koncerti koje imamo. Vrlo smo sretni zbog razvoja situacije, a i ja i cijeli bend mislimo da nam se dogodio možda čak i najbolji album u karijeri.

Česta je pojava da band što bolje svira ima lošije pjesme, no kod Hladnog je piva obrnuti slučaj. Kako ti to tumačiš?
Mi smo po svojoj početnoj ideologiji uvijek bili punk band tako da se i nadalje trudimo da ne sviramo previše u jednoj pjesmi. Ja pjesmu obično donesem na probu onako na akustičnoj gitari, znači tu je melodija i tu je tekst i onda band koji je pametan tome svemu doda samo onoliko začina koliko treba, ne previše i ne premalo. Dogodilo se ponekad da sam donio koju pjesmu koja bandu uopće nije odgovarala, nije u njoj nigdje bilo uloge banda, pa je to na kraju završilo kao recimo sa pjesmom "Roštilj" - jednostavno smo uzeli akustičnu gitaru i cijelu pjesmu odsvirali samo s njom. Tako da tu treba pametno raditi. A što se tiče tehnike, sviranje dolazi sa godinama i to je nešto prirodno, treba jednostavno pokušati što manje forsirati sviranje. I u tom slučaju mislim da r'n'roll band ne može "fulati".

Imaš li u ovom trenutku viziju koliko će još Hladno pivo snimiti albuma u budućnosti?
Ne, ne, nakon svakog albuma Hladog piva mi smo totalno prazni, bez bilo kakve ideje za neku novu pjesmu. Mi smo band koji se totalno daje na svakom albumu i poslije toga smo totalno onako …"možemo napraviti MOŽDA još jedan album…". No, zanimljivo za Hladno pivo je da mi nikada nismo potpisali sa izdavačem na više izdanja što često bandovi rade, jer mi stvarni nikada ne znamo hoće li sljedećeg albuma uopće biti! Mi radimo onako iz albuma u album i o nekoj budućnosti stvarno ne mogu. A to je i zbog toga što mi, na primjer, ne možemo napraviti loš album. A zašto? Zato jer se loša pjesma jednostavno ne može naći na albumu! Tako da može biti ili da albuma uopće neće biti ili da će biti dobar. Ne može biti da ćemo izdati nešto loše zato što bi to značilo da su se naši ukusi i ukusi publike razmimoišli što teško da se može dogoditi.

Kako je prošla nogometna utakmica koju ste odigrali s Kawasaki 3P?
Pa bila je to teška utakmica na teškom terenu gdje su oni zasluženo pobijedili 6:3, to je ako matematičiki podijelimo isti omjer kao 2:1 - tako smo se mi se tješili jedno vrijeme. Međutim, u zadnjim trenucima kad je njihov basist Viduka izveo jednu elegantnu fintu i dao završni gol, pao je a da ga nitko nije taknuo, jer rekoh da je teren bio jako vlažan, i slomio je ruku. Pa mu ovim putem želim što brži oporavak, da K3P počnu opet čim prije svirati i da im se možemo revanširati za poraz.

Možemo li doznati par podataka o tvom privatnom životu osim da tu i tamo između albuma Hladnog piva radiš i solo-albume?
Ja vodim jedan jako normalni, dosadni život i nikad nisam imao potrebu da o tome nešto na veliko razglabam. Ja sam neoženjeni muškarac, po zanimanju sam profesor engleskog i njemačkog jezika, živim u Zagrebu, imam auto starije proizvodnje i vrlo sam sretan svojim životom.

Nedavno ste nastupili, između ostalih, na moto-susretima u Varaždinu, a kada možemo očekivati solo-koncert Piva?
Pa ja vjerujem da nakon ljeta, sad imamo jako puno nastupa i po moru, ali mislim da ćemo negdje na jesen doći i u Varaždinu napraviti jedan pravi rock-koncert.

Mile, hvala ti na razgovoru, do viđenja i uživaj u nastavku ocjenjivanja.
Nadam se da čitatelji neće ništa primjetiti…

okhrk // 02/07/2003

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*