home > interwju > DAMIR MARTINOVIĆ - MRLE

kontakt | search |

DAMIR MARTINOVIĆ - MRLE

Moram priznati da sam ostao više doli ugodno iznenađen konkretnim odgovorima koje mi je servirao Mrle. Naravno, glavna tema razgovora bio je koncert Antivalentinovo 2, a bilo je i još nekoliko sitnica o kojima smo pospikali...

Pozdrav! Povod razgovora je Antivalentinovo 2. Koliko je bend kod prvog Antivalentinova razmišljao o njegovom nastavku u 2017?
Razmišljao sam nakon što smo održali koncert. Shvatio sam da ima jako puno publike koja voli još određenu vrstu glazbu i mislim da je ta publika u većini. Stvar je u tome da ne postoje slične manifestacije pa se dobiva dojam da je publika u opadanju. To je jedan od razloga zašto to i ove godine radimo. Mislim da već zaista polako prerasta u festival. Postoji potreba za festivalom tog tipa. Upravo zato smo ove godine i napravili pjesmu ''Karmen'' koja govori o strasti, snažnoj i velikoj ljubavi prema određenoj vrsti glazbe, a to je rock'n'roll.
[ Let 3 - Antivalentinovo @ Dom sportova 2016 ]

Let 3 - Antivalentinovo @ Dom sportova 2016   © Edita Sentić

Ovogodišnji je dobio u naslovu dodatak TURBO. Kako objasniti taj mali, ali značajan dodatak?
Prošle godine smo malo karali, onako za probu, a ove godine smo shvatili da karanje jako dobro prolazi pa idemo na veliko, pa je turbo. Ušli smo na mala vrata, a sad su mala vrata narasla.

Nekako mi se čini da je ovogodišnji koncert puno lakše organizirati. Oko prošlogodišnjeg mi se čini da je bend bio puno više razapet na sto strana?
Mi smo uvijek razapeti na sto strana. Mi smo kao jedna mala vojska, da nema velike discipline unutar benda to sve ništa ne bi bilo moguće, tako da je razapetost prisutna od 0-24 sata. Ne znam o kojoj se vrsti razapetosti ovdje misli. Mislim da je ta razapetost u smislu razjapljene noge radi lakšeg snošaja.

Hoćemo li ove godine negdje moći probati legendarni Mrletov grah?
Ove godine graha neće biti zato jer se to nije pokazalo dobrim. Sva publika koja se najela tog graha toliko je prđela poslije u klubu da je bilo jako teško izdržati koncert do kraja, a koncert je bio fenomenalan. Našli smo se tamo radi koncerta, a bilo je teško disati i onda smo odlučili da ove godine, da bi olakšali disanje, da bi trebali još iskoristiti čista pluća, prostor i vrijeme, odlučili smo u četvrtak 9. veljače napraviti drugi warm up party bez graha, a to će biti LET 3 DISCO. To smo nas trojica iz benda koji puštamo glazbu koja je i elektronička, i kombinacija elektronike i rock, i sam rock'n'roll.

Koliko je teško ponoviti prošlogodišnji uspjeh? Kako uopće Let 3 gleda na prošlogodišnji happening?
To gledamo kao jednu jako uspješnu manifestaciju zbog koje je nastala potreba da se takva i nastavi održavati. Naravno, i ovaj put smo zvali goste. To su Psihomodo Pop, Stampedo i S3ngsi. To se već pretvara u jedan ozbiljni festival.

S vama će ove godine nastupiti Psihomodo Pop. Otkud oni u jednadžbi?
Psihomodo Pop = rock'n'roll. Rock'n'roll je uvijek dobrodošao na naš festival iako nismo ograničeni. Bitan je rock'n'roll stav.



Posljednji album "Angela Merker sere" uskoro je godinu dana vani. Koliko ste zadovoljni s albumom, jeste zadovoljni kako ga je narod prihvatio?
Mislim da je album jako dobar i puno drugačiji od ''Bombardiranja''. Malo se tu Let 3 vratio svojim korijenima s nekakvim novim dodacima, inspiriran vremenom u kojem smo živjeli, koristeći tehnologije koje nas okružuju.

Od HGU ste se nedavno okitili nagradom Hrvatske glazbene unije za izniman doprinos hrvatskoj glazbenoj sceni. Koliko takva nagrada i priznanje znači ono nešto Letovcima?
Uvijek su priznanja lijepa i dobrodošla. Rekao bih da ako takva priznanja kao što je Porin, Nagrada hrvatskog glumišta ne postoje, onda svi skupa dajemo mali značaj našem umjetničkom radu. Ovako naš rad stvarno postaje umjetnički i priznat od strane strukovnih udruga i, drugim riječima, priznat od same države u kojoj živimo. Da takvih nagrada nema, vjerojatno bi bili tretirani kao neki cirkusanti što u biti nije ništa loše, ali cirkusanti s nagradom, to je već nešto.

Svirali ste prošle godine u Vintage-u u sklopu programa "Sviraj stare". Kakav je bio feeling izvoditi neke od pjesama koje godinama nisu na repertoaru grupe?
Jako je lijepo iskustvo. Jako to dobro radimo. Stvar je tome što moraš staviti u određeno stanje da bi takve pjesme izveo. Probat ću to objasniti kroz jedan primjer. Ne mogu se sjetiti dionica koje sviram u određenim pjesmama. Uopće ih ne znam. Da mi sada daš gitaru, ne bih znao. Jednostavno se moram s cijelim bendom u tom jednom odnosu dovesti u stanje iz tog vremena da bih to odsvirao sam od sebe. Jednostavno se poveže mozak i tijelo. Meni je u biti to jako drago, znači da tu stvarno nema puno foliranja.

Bili ste jedni od glasnijih, bar što se tiče rokerske strane, boraca protiv bivšeg ministra kulture Hasanbegovića. Kako vam se čini nova ministrica?
Pitao sam je da mi da neke pare. Tek ako mi da lovu onda ću imati neko mišljenje o njoj. O onom koji da lovu uvijek imam dobro mišljenje, a o onom koji ne da, nemam.
[ Let 3 - Antivalentinovo @ Dom sportova 2016 ]

Let 3 - Antivalentinovo @ Dom sportova 2016   © Edita Sentić

Zanima me pred kraj našeg pričanja, što se novog događa na riječkoj rock sceni, ima li nekih klinaca koje treba spomenuti? Nekako mi se čini da se već dugo nije dogodio neki veći boom, neko ime koje nosi iole veće mase, kao da se sve svodi na Urbana i Letovce.
Možda to i je tako, ali meni to nije drago. Tih bendova ima. Problem je što u Rijeci nema mjesta kao što je bio Palach. Taj Palach i dalje postoji, ali u on funkcionira u nekom čudnom formatu. Nema nekog pravog kluba pa je teško stvoriti nekakvu scenu, nema pravih novina, nema pravog radija. Možda neka scena i postoji, ali jednostavno nije vidljiva. Nema se gdje skupljati i pokazivati, gdje se može razvijati dalje. To je ta takozvana subkultura koja je problem u cijeloj državi, a ne samo u Rijeci. Rijeka je nekad davno, za razliku od nekih drugih gradova, to imala stvarno razvijeno, a danas gotovo i ne postoji više.

Hajdemo na kraju pozvati one koje se još nećkaju...
Dođite! Tko ne dođe - pička!

jura // 09/02/2017

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*