home > interwju > Darko Herceg (Huševanje)

kontakt | search |

Darko Herceg (Huševanje)

Uskoro će treće Huševanje. Kako je došlo do ideje za realizacijom tog projekta?

Ideja je nastala u ljeto 2014. godine kad sam nakon brojnih glazbenih slušaonica te pokojeg koncerta, revoltiran višegodišnjom koncertnom sušom u Krapini, odlučio pokušati s organizacijom punokrvnog rock koncerta. Od više ponuđenih gradskih lokacija odabrana je ona na svjetski poznatom nalazištu krapinskog pračovjeka, a pri realizaciji su pomogli Grad Krapina i tadašnja Udruga SKA. Uvijek sam volio širiti dobru glazbu i otkrivati ljudima neke dobre bendove, a upravo to je i bio cilj prvog Huševanja na kojem su nastupila četiri demo benda i koje je, unatoč tome što se održavalo u srijedu, prošlo u veoma pozitivnom tonu i postalo kamen temeljac za buduća izdanja, ali i za neke druge koncerte i projekte. Ukratko - cilj Huševanja je oživiti rock kulturu u Krapini i okolici, vratiti rock koncerte u grad, otkriti svijetu mlade neafirmirane izvođače, ali i napraviti spektakl uz neke poznatije i veće bendove.

Prva dva su bila na lokaciji Hušnjakovo, pa vjerojatno s toga i naziv. Treće mijenja lokaciju. Zašto?

Tako je, naziv Huševanje odabran je upravo zbog lokacije održavanja, no ove godine zbog trenutne infrastrukturne situacije održavanje koncerta na Hušnjakovom nije moguće, ali i na novoj (nadam se privremenoj) lokaciji koncert će ispuniti svoje ciljeve.

Koji su još noviteti ovog Huševanja u odnosu na prva dva?

Novitet je uspostavljena suradnja s najdugovječnijim demo festivalom u Hrvatskoj, također zagorskim, HGF-om. Na ovogodišnjem Huševanju sviraju dva pobjednika HGF-a, oni su promovirali i promoviraju Huševanje, mi promoviramo HGF... to je u biti sve onak kak bi i trebalo biti - međusobna podrška srodnih festivala, a ne konkurencija. Drago mi je zbog te suradnje te pozivam i ostale organizatore da si međusobno pomažu i podržavaju se, samo na taj način možemo prosperirati.
Novitet je i organizirani autobusni prijevoz iz Zagreba na koncert, ali detaljnije o tome ćemo u jednom od sljedećih pitanja.

Krenuli ste s demo bendovima, koji su i ostali u programu, što je dobro za poticanje scene, no ove godine uzeli ste veliki zalogaj s PCVC? S obzirom da je ulaz slobodan, kako pokrivate troškove?

Na prvom izdanju Huševanja svirali su isključivo demo bendovi, na drugom su tu već bili i legendarni bendovi Erotic Biljan & His Heretic te Gužva u 16-ercu, a ove godine svojevrsni headliner je jedan od ponajboljih pop-rock bendova koje je Hrvatska imala prilike iznjedriti - Pips, Chips & Videoclips. Pipse osobno obožavam i velika mi je čast i neizmjerno veselje organizirati njihov koncert u svojoj Krapini.
Ulaz je slobodan od prvog izdanja Huševanja, a financijski se krpamo kako znamo i umijemo, puno je vremena i truda uloženo u organizaciju, pa čak i vlastite financije, ali većinski je taj financijski dio pokriven od prihoda dobivenih na natječajima za udruge. Ove godine ispraksirali smo se u pisanju projekata, no još uvijek nismo zadovoljni rezultatima, uvijek može bolje.. Tu opet vrijedi ona stara - kolko para, tolko muzike.
Budući da se Huševanje održava u sklopu manifestacije "Noć krapinskog pračovjeka", s logističkim stvarima poput razglasa, bine i redara pomaže Grad Krapina.
[  ]

Koji ostali bendovi sviraju ove godine?

Pipsi će na ovom koncertu imati čak 3 predgrupe, od kojih su dvije pažljivo odabrane s moje strane, a treća je naknadno ubačena nakon što je sklopljen dogovor s HGF-om.
Mlađahni Tight Grips iz Karlovca prije nekoliko tjedana pobjedili su na HGF-u i to zasluženo. Moram priznati da mi nije bilo svejedno iščekivati pobjednika, jer uvijek posebnu pažnju pridodajem line up-u koncerata koje organiziram, ali dečki su uistinu dobri i vidim velik potencijal u njima.
Thee Melomen se sastoji od prekaljenih glazbenika iz raznih bendova poznatih u garage punk rock miljeu i svojevrsni su nastavak na prošlogodišnju svirku Erotic Biljana i njegovih Heretika. Tko voli Iggy-ja i Stoogese, New York Dollse ili pak MC5, voljet će i njih. Melodično, pjevno, žestoko i brzo.
Mr. Albino pobjednici su prošlogodišnjeg HGF-a, jedno od najvećih mojih otkrića hrvatske glazbe u posljednjih nekoliko godina. Čak me se i nisu toliko dojmili kad sam preslušavao ono rijetko od materijala što imaju objavljeno na netu, ali uživo su me oduševili. Energija i svirka na vrlo visokom nivou, a ovakva karizmatičnost vokala već dugo nije viđena na ovim prostorima. Pjevač je inače sin našeg poznatog košarkaša Vladana Alanovića, a vokalno je kombinacija Nicka Cave-a i Tom Waitsa. Uskoro objavljuju svoj album prvijenac i mislim da će to biti jedna fantastična autorska snimka.

S obzirom da je koncert na otvorenom, da li ima neka backup lokacija u slučaju kiše, ili ?

Od samog početka tendencija je bila da Huševanje bude open air koncert, no prva dva izdanja bila su više Kiševanje nego Huševanje. Ako nas i ove godine zadesi ta elementarna nepogoda, opet imamo alternativu - famoznu krapinsku Festivalsku dvoranu. Pipsi su već svirali u Kerempuhu i sličnim prostorima pa vjerujem da im neće biti problem svirati i u "krapinskom hramu kulture", dapače, mislim da bi to mogao biti jedan zanimljiv i poseban koncert. No, nadam se da kiše neće biti i da će se sve održati, kako je i najavljeno, u dvorištu Festivalske dvorane.

Za kraj, navodno da ima organizirani autobusni prijevoz iz Zagreba, a bome i neki popusti na spavanje?

Dakle, jedan od noviteta ove godine je i organizirani autobusni prijevoz na Huševanje iz Zagreba. Pošto mnogi karakteriziraju Pipse kao "najzagrebačkiji bend", a i njihovi koncerti u Zagrebu su njihovi najbolji koncerti, na um mi je pala ideja da dašak te "zagrebancije" dovedemo i u Krapinu. Nadam se da ćemo napuniti bus, cijena povratne karte je samo 30 kuna što je jeftinije od cijene redovne karte u jednom smjeru, a uz to posjetitelji koncerta dobivaju i popust od 20% na noćenje u krapinskom hostelu Barrock. Ujedno je to i dobra prilika da se razgledaju krapinske i zagorske znamenitosti i ljepote. Pa eto ljudi, javite se na darkherc@gmail.com i osigurajte svoje mjesto u busu, Huševanje čeka na vas!

pedja // 13/06/2016

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*