home > interwju > Gorazd Čapovski - Mizar: Nietzscheov grad Šarena Krava

kontakt | search |

Gorazd Čapovski - Mizar: Nietzscheov grad Šarena Krava

Mizar je 16.IV 2015. nakon duljeg vremena ponovno održao koncert u Zagrebu. Imaju novu postavu sa Sašom Pavlovićem (bas, ex-Bernays Propaganda), Filipom Jezdićem (bubnjevi, Chromatic Point), pratećom vokalisticom Viktorijom Vanovskom i frontmenom Rubin Kantarom. Jedina prava osovina iz originalne postave danas je samo gitarist Gorazd Čapovski. On je bio vrlo ljubazan davši nam kraći interview u backstageu uoči samog izlaska na pozornicu prekrcanog Malog pogona Tvornice.

Uskoro objavljujete novi album "Šarena krava". Daj nam nekoliko riječi o njemu...

GORAZD: Da, "Šarena krava" je radni naziv, još nije završen. U suštini, to je 'peto otkrovenje' jer smo mi kao bend u ovih 30 godina stalno menjali zvuk, koncept, različit sound i u svakom slučaju moj idol je David Bowie, jedan od najvećih umetnika 20. veka koji je bio moj primer kako treba da se radi muziku s različiti koncepti. Evo, nakon "Deteto i Beloto more" koji je bio radikalni preokret s vizantski motivi, sad smo osetili potrebu za retro nostalgijom 81,82,83...
[ Mizar - Gorazd Capovski ]

Mizar - Gorazd Capovski   © horvi

Znači, mogao bi biti neki post-punk zvuk?

GORAZD: Pa post-punk style, znaš, moramo da se malo vratimo korenima kad smo bili u tom vremenu. Kad imaš 50 godina dobro je ako možeš bar malo da se vratiš nazad toj naivnosti idealizma iz mladih dana. Ako možemo, pitanje je...

Ima li novi album neki globalni koncept?

GORAZD: Nema. "Deteto i Beloto more" je imalo koncept, ovaj će biti klasična kolekcija pesama. Pop-rock stvari. Neće biti nešto mnogo povezano sa angažiranosti rock muzike.

Zašto?

GORAZD: Prethodni album je imao previše toga. Neki su mislili da je nacionalistički, drugi su mislili da je antiglobalistički, imao sam puno kritika, pogotovo u mojoj zemlji Makedoniji.

Što se dogodilo s tim albumom?

GORAZD: Dobro je prošao, evo, mi smo prvi put proširili prostore ex-Yugoslavije s publikom u Grčkoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Rusiji...

Da???

GORAZD: Da. Prvi put se desilo da imamo fanove iz tih zemalja jer je bio vizantski koncept, rekli bi antiamerički. Mi smo svirali na 8. septembar u centru Skopja za dvadesetu godišnjicu Makedonske države sa svim pevačicama, turbo-folk i mainstream izvođačima pred 150.000 ljudi!

Pa za to se u Hrvatskoj uopće ne zna...

GORAZD: Pa kod nas je bitno da se za to zna. Možeš otvoriti na youtube i pogledati baš taj naš nastup. Nego, sad nam dolazi jedna pop, dark-pop faza, videćemo. Ja sam za ideju uzeo od Nietzschea iz njegovog djela "Zaratustra" gde je Šarena Krava grad koji je, mislim, interesantan i podseća me na ove balkanske države.

Znači, novi album ipak ima neku sofisticiranu priču? Možda metaforičku?

GORAZD: Možda. Ali ne pokušavamo raditi striktno jer smo u fazi da više ne možemo funkcionirati kao klasičan rock bend, već kao umetnički projekt, ali ne kao kvazi intelektualna masturbacija. Ja to mrzim.

Da li album možda puca na neke mainstream pjesme?

GORAZD: Pa ako može, bilo bi dobro. Mislim da je to mnogo teško uradit. Dobru pop stvar je izvanredno mnogo teško uradit. Koliko zna ljudi reći da je "Thriller" od Michael Jacksona svašta, ali to je jedan od najboljih albuma svih vremena. To je remek-delo za mene. Pa, ako ćemo i King Crimson je remek-delo i "Ummagumma" Pink Floyda i Hendrixove ploče su remek-delo. Mi želimo napraviti neki balkanski, južnoistočnjački fazon u pop, tako, malo dark-pop fazonu. To bi bilo ok. Idemo u tom smeru.

Imate izdavača?

GORAZD: Imali smo do sada Dallas, a i ovaj će sigurno biti za njih objavljen. Imamo i novu postavu, jednog od najboljih bubnjara i basista Sašu Pavlovića i Filipa Jezdića. Obojica su iz undergrounda, a imamo i Viktoriju na ženskom vokalu, tako da je dobro da malo osvežimo zvuk i s njome.
[ Mizar - Gorazd Capovski ]

Mizar - Gorazd Capovski   © horvi

Kako si ti do sada zadovoljan s cijelim procesom rada na albumu?

GORAZD: Još je malo prerano kazati. Imamo u suštini dve gotove stvari "Nebo" i "Noć nad Jugoslavija", to je obrada Padot Na Vizantija, Saško Pavlović sada radi na tome, ali imamo stvari za album. Idemo lagano. U svakom slučaju biće dobrih stvari i završićemo album. Ali danas nemaš ništa bez youtube i sličnih socijalnih mreža, pa puštaš pesma po pesma. Medijski je malo drugačiji koncept nego što je to bilo prije. Može čak niti da ne uradiš album da bi svirao koncert, ali ja sam malo starinski tip i želim da se napravi album kao album.

Karijera, stvarateljstvo, privatan život... Možeš li da živiš od svoje glazbe?

GORAZD: Čovek je sazdan da kreira nešto. Nisam zaposlen, slobodan sam u tom pogledu, ali ne mogu živeti od svoje glazbe, mora da se radi i neke druge stvari. Pa pišem kolumne, političke kolumne, radio sam u Republika neke desničarske stvari, neke dve godine, pa radim neke projekte s ansamblima, Tanac sam radio, to je nacionalni folklorni ansambl. Tako, radim svašta ko' i svi drugi honorarci...

I tako, riječ po riječ, bližio se trenutak nastupa pa su nas požurivali, ali je Gorazd otkrio da je neko vrijeme radio i na baušteli i razne fizikalije, a kako je bend opstao ovako dugo uz jedan period hiatusa (1993-2002) i brojne promjene postava, nema druge nego očekivati jedan solidan nastavak plodnog stvarateljstva. Na koncertu su izveli nekoliko novih pjesama uključujući i obradu The Doors "Indian summer", a više o tome u raportu naše ekipe.

horvi // 20/04/2015

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*