home > najawa > Mizar @ MSU, 04/06/22

kontakt | search |

Mizar @ MSU, 04/06/22

MIZAR

4. 6. 2022. U 21 SAT / MSU, PLATO KOD TOBOGANA

Mizar je kultna makedonska gothic rock grupa nastala 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima. Ime nose po zvijezdi Mizar iz sazvježđa Velikog medvjeda, zvijezdi vodilji mnogim putnicima.
[ Mizar ]

Mizar

Jedinstveni po pjevanju na materinjem jeziku, u svoj zvuk su na jedinstveni način provukli prizvuke makedonskog etna i vizantijskih tradicija, upakirane u prilično mračnu atmosferu kojoj posebno doprinose duboki vokali zasnovani na crkvenom slavenskom pjevanju.

Zbog avangardnog zvuka i imidža, njihovih pravoslavnih kršćanskih sklonosti i podrške makedonskom samoodređenju, bivši komunistički režim njih je gledao s određenim stupnjem sumnje. Ipak, grupa je dobila veliku medijsku pozornost uključujući i brojna gostovanja na nacionalnoj televiziji.

Status kultnog benda postigli su ponajviše zahvljajujući istoimenom albumu prvijencu iz 1988. godine, prvom takvom na makedonskom jeziku. Na albumu je, sad već nezaboravan hit "Devojka od bronza", a uz autorske pjesme objavili su i zapaženu pjesmu "Zlatno sonce", obradu makedonske narodne pjesme "Zajdi zajdi". Album je iste godine proglašen najboljim u bivšoj Jugoslaviji, a grupa Mizar je postala koncertna senzacija i odgovor na svjetski gothic rock trend koji je u to vrijeme bio aktualni glazbeni pravac.

Svoje drugo ukazanje imali su 1991. godine kada objavljuju drugi studijski album "Svjat Dreams 1761 - 1991" skraćeno "Svjat Dreams". Naslovna pjesma zanimljiva je obrada hita grupe Eurythmics "Sweet Dreams", vokalno interpretirana staroslavenskim crkvenim izričajem, uz tradicionalnu slavensku glazbenu podlogu. S albuma se izdvajaju i pjesme "1762", obrada narodne makedonske pjesme "Dom" te pjesma "Dumanje".
Tijekom 2000-ih, Mizar je imao još tri ukazanja (referenca na objave aluma): 2004. - "Kobna ubavina", 2007. - "Pogled kon cvetnata gradina" i 2010. - Deteto i beloto more" u izvedbi Mizara i Harmosina - višečlanog bizantskog crkvenog zbora koji je preuzeo ulogu glavnog vokala na cijelom albumu. Potonje i peto ukazanje karakterizira glazba prilično drukčija od prethodnih albuma. Više je sakralna, ambijentalna i još više priklonjena makedonskom etno zvuku.
Najnovije šesto ukazanje, najavljeno je 2020. pjesmom "Galeb". To je bio i početak suradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cijenjenog makedonskog pjesnika i književnka. Jančovski potpisuje tekstove novih materijala koje je Mizar objavio tijekom 2021.: "A Day Is Coming / Доаѓа Ден" , "Luzna / Scar", "Messengers Of The Downfall" (Glasnici na padot) i "1903", pjesma o slobodi pjevana po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog napisanom prije gotovo 50 godina. Tema slobode nažalost je vrlo aktualna, a Mizarova interpretacija izrazito moćna.
"Izgoren od ova sonce" (Burned By This Sun) nova je pjesma objavljena početkom 2022. kojom Mizar u ozbiljna glazbena djela pretače ljudsku pojavnost na ovoj planeti, teška osjećanja s kojima se bore mnogi među nama.
Od osnutka pa sve do danas, jedina konstanta Mizara je kompozitor, gitarist i ideološki lider grupe, Gorazd Čapovski, a od ove godine Mizar će uživo nastupati u novo formiranoj, šesteročlanoj postavi.
U ožujku 2022. u Skoplju je predstavljena monografija "Mizar - Otkrivenja 1981-2021", glazbenog novinara Toše Filipovskog.

+ PERFORMANS - Nina Kamenjarin



+FILM
Mizar - zvezda nade

Film "Mizar - zvezda nade" obuhvaća period od stvaranja grupe krajem 1981. godine, do 1986. godine, dio stvaralaštva benda koji je najmanje poznat.
Autor filma je Marko Džambazoski, inače i sam muzičar u grupi Vizija.

Film prikazuje period benda u jednom burnom vremenu na muzičkom planu u nekadašnjoj Jugoslaviji, vremenu novog vala i bujanja progresivnih snaga u rok muzici u tadašnjim centrima - Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. U Skopju nije bilo tako, ali grad je počeo buditi disharmonični, ljutiti sastav Mizar, čiji su tada veoma mladi i buntovni članovi željeli promjene. Promjene i na muzičkoj sceni i u društvu uopće.

U filmu su korišteni uglavnom do sada neobjavljeni audio i video zapisi benda, jednim dijelom demo snimci, a jednim dijelom materijali koji su već dva i pol desetljeća zaboravljeni duboko u arhivi Makedonske Radio Televizije. Radnja filma zasniva se na sjećanjima članova Mizara iz tog perioda - Gorazda Čapovskog, Pante Džambazoskog, Ilije Stojanovskog, Gorana Tanevskog i Slobodana Stojkova. Kroz film se prožima i odnos Mizara prema tadašnjem političkom sistemu u Jugoslaviji i tvrdoglavom željom članova da se stvari mijenjaju ka većoj slobodi mišljenja i izražavanja, ne samo u kulturi već i općenito.

Film je bio prikazan na nekoliko međunarodnih festivala među kojima i: Starigrad Paklenica Film Festival (Hrvatska), DORF (Hrvatska), DokuMa (Hrvatska), Skopje Film Festival (Makedonija), MakeDox (Makedonija), KRAF (Srbija), Zajecarska Gitarijada (Srbija), Dok 'n' ritam (Srbija), Rokumentarni dani (Crna Gora), BBB (Grcka), Origo (Srbija) i drugi.

+ IZLOŽBA
Gorki Žuvela: Retrospektiva
Gorki Žuvela je svojim gotovo pedesetogodišnjim umjetničkim radom, predanim pedagoškim i neumornim kulturnim angažmanom trajno obilježio umjetničku i kulturnu scenu Splita i Hrvatske.
Kroz izbor od preko dvije stotine instalacija, objekata, slika, crteža, grafika i plakata prikupljenih iz muzejskih i privatnih zbirki izložba obuhvaća cjelokupno razdoblje Žuvelina stvaralaštva - od 1970-ih godina pa sve do umjetnikove smrti 2017. godine.
Njegov opus svjedoči o autentičnom, neumornom, beskompromisnom istraživačkom nervu koji ga nikada nije napuštao.

Više o izložbi: http://www.msu.hr/dogadanja/gorki-zuvela-retrospektiva/917/hr.html

Autor i urednik programa: mr. sc. Branko Kostelnik
Kustosica programa performansa: Ana Škegro
Kustosica izložbe "Isto nebo" Katarine Ivanišin Kardum: dr. sc. Snježana Pintarić
Urednik filmskog programa: Zlatko Vidačković
Izvršna produkcija: Miranda Herceg
Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 79 kuna na prodajnim mjestima Eventim.hr i recepciji MSU.
Požurite, broj ulaznica je ograničen.

promo guy // 02/06/2022

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*