home > interwju > Aljoša Šerić (RAMIREZ)

kontakt | search |

Aljoša Šerić (RAMIREZ)

Hrvatski pop/rock bend RAMIREZ nakon i više nego uspjelog istoimenog debi albuma, sklonili su se u studijo, a sve što nama preostaje jest da čekamo....ili...

Oni koji su neprekidno pratili sve informacije vezane uz Ramirez, znaju da Aljoša uredno vodi svoj vlastit blog na www.dopmagazin.com , čime je ujedno i postao jedna od prvih hrvatskih mainstream zvijezda koja predstavlja svoju intimu na taj način...tamo su se mogli pratiti Aljoševi planovi, svakodnevna razmišljanja, vezano i nevezano uz samu njihovu glazbu...

Oni koji pak nisu bili u toj kategoriji a željni su saznati što je i kako je Aljoša, da ne bi bili zakinuti predstavljamo vam interview sa ALJOŠOM ŠERIČEM; frontmenom/skladateljem Ramireza, sa blagom namjerom da doznamo što se sa njim događalo od prošlog intervjua kojem ga je podvrgnula terapija, što se događa u studiju, što je s novim albumom, i ponajviše što se događa u toj ćelavoj blistavoj glavi jednog od najcjenjenijih hrvatskih, i šire, glazbenih skladatelja današnjice...
[ Ramirez @ Špancirfest, VŽ, 29/08/2005 ]

Ramirez @ Špancirfest, VŽ, 29/08/2005   © sale

Jako dobar dan. Hvala na oduzimanju vremena od, siguran sam, vrlo bizi svakodnevice da odgovoriš na nekoliko pitanja za populaciju. Proceduru znaš, bez laganja J. Pa, evo...

T: Od vrlo uspješnog debi albuma, odlično prihvaćenog i hvaljenog koliko od kritike toliko i od publike, prošle su dvije godine. Što se događalo sa tobom i članovima Ramireza, jeste li imali neke kraće/duže pauze od "posla" ili se sve sastojalo od koncerata i kontinuiranog stvaranja novih pjesama?

Nije bilo nikakve pauze, taman kad smo završili vlastitu klupsku turneju upali smo u turneju "Runda za sve" kao predgrupa Hladnom Pivu, sve ono prije, poslije i između bilo je popunjeno probama i radom na novim pjesmama.

T: Da riješimo ono što definitivno zanima fanove i, siguran sam, velik broj kritičara, što je sa novim albumom, informirani smo da ste u studiju i vrlo zauzeti, znači li to da bi mogli vrlo uskoro očekivati najavu o izlasku albuma?

Album je skoro pri finišu, trčimo zadnjih 400 metara, meni je ostalo još samo par pjesama za otpjevati, nakon toga je red na Denykenu da to ucifra kako treba. Izlazak se očekuje tijekom travnja, druga polovica vjerojatnije, single bi trebao biti vani sredinom ožujka.

T: O samom sadržaju novog albumu, tj. njegovu materijalu; koliko ste ostali vjerni brit-pop stilu s prvog albuma, jeste li možda odlučili pokušati unijeti neke znatnije promjene ili pak pažljivo njegovati stil sa kojim ste i krenuli?

Ja definitivno preferiram britansku produkciju, američka mi, uz dužne iznimke, ne leži, previše je toga nabildano na njihovim snimkama. Ovaj album u svakom slučaju donosi manje laganih pjesama, više od polovice prvog albuma su bile downtempo pjesme, ovaj put ih ima samo 3 i po. Malo smo se razžestili na probama, dosta pjesama je nastalo na osnovu rifa ili slučajnog bolesnog zvukića koji se iskotrljao iz Sašine gitare. Dakle, odgovor je da, bit će promjene i to poprilične. Živim da vidim izraz iznenađenja na licima nekih ljudi. Ja, kao autor ne volim ograničenja, mislim da mogu, ako se potrudim, napisati pjesmu u svakom žanru kako mi se prismrdi, pitanje je, naravno, koliko bih bio dobar u latino muzici npr. Inače, izrazito cijenim bendove koji su bili naklonjeni promjeni, tjera te dalje, a mi smo željni dokazivanja.

T: Da li je novi album opet pod pomnim nadzorom Denisa Mujadžića - Denykena koji se pokazao kao vrlo koristan mentor prvog albuma?

Denyken je opet za upravljačem, prije snimanja smo imali razgovore s još nekim producentima, sjajnim ljudima, međutim s Denisom je sve sjelo na mjesto. Ima vremena i za rad s drugima.

T: Još par podpitanja o samom novom albumu, koliko otprilike pjesama će ga sačinjavati, koliko si ti zadovoljan sa napretkom, što na njemu dominira (teme, motivi, korištenje raznolikih instrumenata...), čime si posebno ponosan i na kraju što uopće možemo očekivati?

Za sada je u planu 14 pjesama, ja sam sretan kako sve zvuči. Ovaj put smo primjenili "guitars only" pristup, nema stringova, harmonike, trube... Ponosan sam na činjenicu što album zvuči raznoliko, a opet odaje dojam cjeline. Kao što rekoh, možete očekivati malo drugačiji bend od onog koji ste slušali na prvom albumu. Tekstualno pak, opet se vrtim u začaranom krugu pisanja o vezama u raspadu, ne znam otkud moja opsjednutost prekidima i disfunkcionalnim vezama.

T: Jesu li ti ikada proletjele glavom pomisli da se prebaciš na pisanje tekstova na engleskom jeziku, naročito na ovom novom albumu, s namjerom da se pokušaš približiti "univerzalnim" jezikom glazbe daljnjeeuropskoj/američkoj publici?

Engleski, naravno, međutim muku mučim i s tekstovima na materinjem, nemam vremena za engleski i ne želim slagat stihove u rangu desetogodišnjaka. Kad završim s albumom, planira se snimiti i nekolicina pjesama na engleskom.

T: Koncerti; prilično ste se nasvirali po Hrvatskoj, jeste li dobivali neke ponude izvana, je li bilo ikakvih kontakata iz nama bližih ili dalekih zemalja?

Ništa iz inozemstva, ja pod inozemstvo ne računam Bosnu, tamo ćemo zasvirat sigurno. Iluzorno je razmišljati kako ćemo ostvarit internacionalnu karijeru kraj toliko sjajnih bendova koji egzistiraju vani, probati hoćemo, ali mislim da će to više biti upereno ka tome da nam guza malo vidi puta.

T: Poslije izlaska debija, kako je utjecalo na tebe što su vas uspoređivali, neki zloglasnici i malo previše, sa Radioheadom i Coldplayom, neki vas čak i prozivali hrvatskim Radioheadom. Je li ti to bila neka vrsta pohvale za rad ili pak si bio na neki način razočaran jer na kraju krajeva, svaki umjetnik teži da mu je stil što je moguće više unikatan i originalan, koliko je to uopće danas i moguće?

Da nas se mora usporedit s nekim, ja bih s liste odmah izabrao bendove koje si spomenuo, drugi par opanaka je to što naša muzika zaista nema veze s njima. Isto tako, sasvim je logično da ti muzika koju uredno slušaš doma uklizi i u ono što ti radiš. Tko može poreći da se Coldplay nisu naslušali U2-a, ili Franz Ferdinand Talking Headsa ili Gang Of Four?

P. Onaj posve normalan strah koji većina bendova osjeća kad radi "nastavak" albuma koji je bio odlično prihvaćen; hoćemo li opravdati očekivanja publike i kritičara, možemo li se nadmašiti. Brineš li se kad o tome?

Znaš što me najviše brine? Brinem se ponekad radi ovih naših fanova koje smo upoznali svirajući okolo, neki od njih su zaljubljeni u "Iste cipele" ili "Otjeraj me", a s ovim albumom ćemo ih odvest negdje drugdje. Jedino se brinem hoće li biti spremni na to, očekivanja kritičara je ionako teško ispunit. Ne smijemo se, naravno, ni zamarati očekivanjima fanova, ovaj album smo napravili onako kako smo mi naumili, možda dobijemo nove fanove, izgubimo kojeg starog, možda apsolutno krahiramo i promašimo "ceo fudbal"!

T: Tko ti se u posljednje vrijeme najviše svidio te te se dojmio na hrvatskoj, a tko na svjetskoj sceni?

Dosadno je spominjat "Natalie", ali cura ima stvarno slatki album, čuo sam neki dan novi bend "Quasarr" koji će izdat svoj prvi album za naš "label", Dop records, zvuči jako dobro. Od stranih "Death Cab For Cutie", "Clearlake", jedan novi američki bend "We Are Scientists" i apsolutno me još uvijek oduševljava "Funeral" od "Arcade Fire".

T: Što te navelo da pokreneš svoj blog? Je li ono što si očekivao i priželjkivao kada si počeo?

Činjenica da sam htio prostor da dokumentiram nastanak novog albuma, ovaj moj blog i nije zapravo blog jer nisam htio komentare, a mogućnost komentara je upravo ono što čini blog u punom smislu njegovog značenja. Ne da mi se prepucavat s ljudima, nisam svađalački tip iako bi, vjerujem, bilo zanimljivije za čitat.

T: Misliš li da te snimanje prvog, kao i snimanje ovog drugog albuma na neki način promijenilo kao osobu?

Na bolje, svakako, dobro se osjećam kao "ja", počeo sam se ostvarivati i na tom planu, trebalo mi je dosta, ja sam prvi album izdao s 27, što je prilično kasno.
[  ]

T: Koliki postotak sebe daješ na koncertima, pokušavaš li koncert učiniti što savršeniji zbog sebe i benda ili zbog publike?

Nama je problem što smo nagledani stranih dvd-ova s koncertima i što stalno stremimo da naši izgledaju i zvuče što bolje, što je skroz nemoguće u ovakvim uvjetima. To je najčešće izvor frustracija i pucanja. Mi nemamo svoje "roadie-je", svoj "light", nemamo čak ni svog tonca! Problem je u tome što prosječan slušatelj ne razlikuje kad bend zvuči loše zbog razglasa, a kad zato što jednostavno loše svira. Često zbog katastrofalnog razglasa popušimo i loše komentare.

T: Je li u izradi ili barem u planu www.ramirez.hr/com? Znam da ima mnogo fanova koji bi željeli da mogu posjetiti službeni sajt svog omiljenog benda, čak i malo prošvrljati forumom sa istomišljenicima.

Bit će, bit će, Saša (gitarista) je zadužen za taj dio, nadam se skorašnjem druženju na webu.

T: Odnosi unutar benda, ima li kakvih umjetnički nastrojenih nesuglasica ili ste svi u istom filmu?

Uvijek ima nesuglasica, to je normalno, ono što ne bi bilo normalno je da iste prevladaju osjećaj zadovoljstva sviranja u bendu. Mi, doduše, imamo sreću (ili možda nesreću?) što svi slično glazbeno razmišljamo, na kraju krajeva i slušamo prilično sličnu muziku.

T: Kakav je tvoj stav prema ilegalnom downloadanju mp3-ca s neta? Kako bi reagirao da novi album procuri na net, bi li promijenio stav o fanovima?

Ja sam prvi pokupio s neta zadnji album U2-a, kad je ovaj procurio, međutim ja sam taj isti album poslije i kupio u dućanu. Mislim da se nazire kraj cd-u kao mediju, uskoro će se i kod nas kompletan album skidati s neta uz nešto kuna naknade. Kod mene je problem što sam "sucker" za one mirišljave, sjajne knjižice koje dobiješ s cd-om. Ilegalan download se ne može spriječiti, jedino se trebaš potruditi da osiguraš dovoljno prihoda od legalnog, pa da te onda za ilegalan zabole.

T: Koji su ti planovi poslije izdavanja novog albuma, strogo poslovni; održavanje koncerata, mnogo live sviranja, promocija novog materijala ili imaš neke veće zamisli i ideje?

Pribavit dovoljno love da možemo snimit i koji spotić, odvirat ovih desetak gradova u Hrvatskoj i možda, ako bude sreće, jedan veći koncert u Zagrebu krajem godine.

T: Mene osobno, a mislim da i mnoge druge, zanima ime albuma? Jesi li u poziciji da nam otkriješ koja su imena ušla u uži izbor ili koje je možda već i odabrano?

Mislim da je "Copy/paste" prilično siguran izbor, ali svašta nešto se još može promijeniti..

T: Možeš li dati članovima i čitateljima terapije.net neke filmske, glazbene ili književne preporuke, nešto što si u posljednje vrijeme vidio, slušao, čitao i toliko je dobro da jednostavno ne možeš izdržati nego moraš podijeliti s ostalima :-) i koliko isto utječe na tvoje glazbeno stvaranje, da li te inspirira? Možda da ubaciš neku vlastitu top 5 listu najboljih albumova, filmova, knjiga 2005.?

A. Niffenegger: "Žena vremenskog putnika", jedna od najboljih knjiga koju sam možda ikad pročitao, trenutno čitam S. Clarke: "Jonathan Strange & Mr. Norrell". Od filmova u zadnje vrijeme nisam gledao ništa vrijedno spomena, a za glazbu vidi gore. Knjigama punim baterije, knjige su tampon zona između usranog dana i nedolazećeg sna, a koji opet neizbježno i ekspresno dovede do još jednog, isto takvog dana. Inspiriraju me vjerojatno na podsvjesnom nivou, ali ne mogu eskplicitno reći da crpim inspiraciju iz njih,

T: Jedno osobno pitanje, da li briješ glavu ili te zalomila takva sudbina?

Genetika, prijatelju, genetika je kučka!

T: Za kraj, još jednom hvala na interviewu, puno sreće i zadovoljstva u životu i mnogo uspjeha sa novim albumom. Pozdrav ostalim članovima benda. Do nekog sljedećeg razgovora.

Hvala tebi!

vidman // 17/02/2006

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*