home > interwju > SEVDAH TAKHT DAMIRA IMAMOVIĆA

kontakt | search |

SEVDAH TAKHT DAMIRA IMAMOVIĆA

[ Sevdah Takht Damira Imamovića ]

Sevdah Takht Damira Imamovića   © Amer Kapetanović

Nakon vrlo uspješnog solo projekta i vlastitog Trija, Damir Imamović pravi značajan iskorak s novim bendom koji se zove Sevdah Takht Damira Imamovića.
"Takht" je nekada bilo ime za male, komorne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu muziku cijelog podneblja. Naziv "takht" perzijskog je porijekla i označava "pozornicu", "postolje", "dasku", "tron". U suvremenoj upotrebi mogli bismo ga prevesti kao "pozornicu za nastup benda" ili kao "točku gledišta". U našem jeziku naziv je sačuvan u idiomatici, npr. "tahta" je daska, "tahtali" znači ravno, što nas direktno asocira na jedno od najvažnijih muzičkih izvorišta sevdaha: na tzv. ravnu ili poravnu pjesmu.

Današnji Sevdah Takht Damira Imamovića poziva se na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktualnih žanrova i uče iz različitih tradicija. Nakon dva uspješna CD-a s vlastitim Damir Imamović Triom, kao i dva solo CD-a, Imamović sa svojim novim bendom pravi iskorak u jednom novom shvaćanju sevdaha kao muzičkog žanra koji se zasniva na neprestanom učenju i istraživanju.
Koncertne promocije benda u Beogradu (Dom omladine) i Sarajevu (Bosanski kulturni centar), održane u svibnju i lipnju ove godine, polučile su impresivan uspjeh s prepunim dvoranama, u svakoj s nekoliko biseva.

Pored Imamovića, Sevdah Takht čine:

Nenad Kovačić (1982, Zagreb, Hrvatska) - Perkusionist i istraživač ritma, s višegodišnjim iskustvom u bavljenju balkanskim ritmovima. U Zagrebu vodi vlastitu školu afričkih ritmova koje je učio od najvećih živih majstora zapadnoafričke muzike. Aktivan je kao autor muzike za kazalište i film. Svira u bendovima Afion, Antenat, Naš mali Afro Bend.

Ivan Mihajlović (1980, Kladovo, Srbija) - Jedan od najinteresantnijih mladih basista i autora na beogradskoj muzičkoj sceni. Svira u bendovima Naked, SviNaPod, Menson Benson, Plava kuća. Nekoliko godina se usavršavao u SAD. Autor je muzike za filmove i kazališne predstave.



Terapija: Damire, kako si došao na ideju o osnivanju ovog tria i jesu li Nenad i Ivan bili neki logičan izbor ili su se oni u priči pojavili sasvim slučajno?

Damir: Upoznao sam Ivana i Nenada preko prijatelja, koncerata, jam sessiona. Od kako sam počeo razmišljati o novom bendu njih dvojica su mi bili prvi na pameti; zamišljao sam kako bi bilo kad bismo se spojili sva trojica. Prvi takav susret napravili smo u Sarajevu u proljeće 2011. i tako je krenulo.

Terapija: Znate li se svi zajedno od prije?

Damir: Ja sam poznavao i jednog i drugog od prije, ali su se Ivan i Nenad upoznali preko Takhta.

Terapija: Odakle ideja za triom? Da li su u početku bile još koje opcije u igri, to jest, jesu li osim Nenada i Ivana još neki ljudi bili uključeni u projekt?

Damir: Ne, njih dvojica su bili moj prvi izbor i užasno mi je drago da su pristali i da je sve tako lijepo krenulo. Inače, moja želja je bila da u narednoj fazi počnem da otvaram neke nove ritmičke puteve. Nenad je u toj priči nezaobilazan, a Ivan je u vrlo teškoj poziciji jer je uloga bassa u ovoj muzici odavno vrlo uštogljena. Sve to je trebalo staviti u pokret.

Terapija: Koliko vam je trebalo da se odlučite i kažete; 'E sad smo na nivou na kojem smatramo da bi trebali biti, ajmo svirati i pokazat ljudima što znamo.'

Ivan: Skoro godinu dana..s obzirom da smo bili sve vreme svesni da radimo nešto što je novo, a što u isto vreme nosi ogromnu odgovornost prema sevdah tradiciji, nismo želeli da šutiramo na gol ofrlje, sa pola terena pa ako uđe-uđe.Strpljivo smo gradili i na kraju izgradili izglednu šansu (slobodnjak na 16 metara) i stigli do cilja.

Nenad: Od samog početka bilo nam je jasno da Sevdah Takht može biti puno toga, samo ne još jedan instant brzinski projekt. Zato smo si uzeli dosta vremena, koliko god treba. Čini mi se da je od naše prve probe do snimanja albuma prošlo godinu i pol dana. Unutar tog perioda napravili smo nekoliko višednevnih intenzivnih probi po gradovima iz kojih dolazimo. Zapravo nisu to bile probe u klasičnom smislu, nego sessioni, muzička upoznavanja, istaživanja... Bila je to jedna dugačka, polagana kreativna avantura.

Terapija: Kako funkcionirate s obzirom na to da živite svaki u drugoj državi?

Nenad: Savršeno. Internet je naravno savršeno dovoljan i pogodan za dogovaranje oko svih planova, tehnikalija, datuma... A kada se fizički nađemo, onda smo tih nekoliko dana izdvojeni iz svakodnevnih obaveza i posvećujemo se isključivo glazbi.

Terapija: Ako se ne varam, prvi koncert u ovoj formaciji imali ste u Beogradu, drugi u Sarajevu i sad treći za dva tjedna u Zagrebu. Vjerujem da ste ove gradove za promociju odabrali radi vas samih koji živite u njima. Kako je promocija prošla u Beogradu a kako u Sarajevu? Čuo sam iz prve ruke da je sarajevska svirka bila nešto posebno. Kako su vas tamo primili s obzirom da glazba koju izvodite potiče od tuda?

Damir: I u Sarajevu i u Beogradu je bilo zaista lijepo. Publika je po prvi put čula ovaj projekat, što je uvijek nekako magično. Ja živim u Sarajevu i dosta sam već svirao tamo tako da me publika jako dobro poznaje.

Terapija: Na internetu je gotovo nemoguće pronaći nešto više o vama kao triu. Recite mi koliko materijala imate spremnog za izvedbu?

Damir: Ovih dana uoči koncerta u Tvornici puštamo prvi single sa spotom kojeg je uradio Amer Kapetanović. Također, 15-og je promocija novog CD-a u Sarajevu (Kriterion) a 16-og u Zagrebu (u Booksi). Imamo puno više materijala od onog kojeg smo snimili za CD, naravno.

Terapija: Imate li autorskog materijala i koliko, ili ste na svoj način ukomponirali neke poznate sevdah klasike?

Ivan: Na cd-u ima i našeg autorskog materijala i starih pesama raznih autora, čak i nekih za koje se kao autor navodi 'narod'. Sve što ćete ikad čuti od nas trojice je na naš način izvedeno, bile to naše autorske kompozicije ili tradicionalne.

Terapija: Znam da Nenad svira u nekoliko zagrebačkih sastava, baš sam ga neki dan gledao na odličnom koncetu Antenata. Imate li ti i Ivan neke projekte u kojima radite paralelno s ovime a da nam nisu toliko poznati. Znam recimo za Ivana da je imao ili još uvijek ima prste u nekoliko beogradskih bendova.

Ivan: Da, sviram u beogradskim sastavima Naked, Svi na pod, sa kojima sam već nastupao u Tvornici, takodje već dugo radim sa jazz sastavom Menson Benson sextet.

Damir: Ja od 2005. godine uz sve moje projekte sviram solo. U posljednje dvije godine objavio sam i dva solo CD-a, tako da je to nekako konstantna. Ipak, sada mi je Takht prioritet.

Terapija: Za vas dvoje znam da ste duboko zabrazdili u ovakvo zvukovlje. Damire ti si imao i svoj trio, svirali ste dosta i po vani, za tebe Nenade znam da si afro freak i da si u stalnom istraživanju za novim ritmovima Balkana i Afrike. Koliko se Ivanu bilo lako snaći u ovom ambijentu s obzirom da se stil glazbe razlikuje od onog što je do sad radio? Možda sam u krivu, ispravite me ako jesam.

Nenad: Kad je muzičar otvoren lako se snalazi u bilo čemu. Mihajlović je jedan takav muzičar, a još uz to ima i on bome iskustva u Balkanafro vodama.

Ivan: Bilo je teško!Na prvoj probi sam im rekao-ljudi, pustite me molim vas tih neparnih ritmova i poliritmija gde ti Nenade ustaješ u 6:00 Damir u 7:30 a doručkujete zajedno u 9:00. Šalu na stranu, do sad sam u karijeri imao prilike da sviram najrazličitije žanrove muzike i smelo ću reći da je manje stilova koji su mi nepoznati nego ovih u kojima se komforno osećam. Balkanska tradicija je nešto čime se dugo bavim i to sam i sa Naked-om već istraživao. U Sevdah takhtu Damira Imamovića je definitivno pristup tradiciji drugačiji, temeljniji i samim tim zahtevniji i nije mi bilo nimalo lako da pronađem svom instrumentu funkciju koja nije banalna. Siguran sam i da to ne bih uspeo bez ogromne pomoći njih dvojice.

Terapija: Damire, baviš li se još nečim osim glazbom?

Damir: Ne. Živim od muzike već nekih osam godina.

Terapija: Što nakon Zagreba?

Damir: Nakon Zagreba imamo dosta dogovorenih nastupa: idemo u Poljsku, Norvešku, Švedsku, Njemačku. Na proljeće smo ponovo u regionu: Hrvatska, BiH, Slovenija i dr.

Terapija: Kakvu glazbu preferirate u slobodno vrijeme i koji su vam naj naj izvođači? Ono, da se najžite kad ih slušate?

Damir: Pa, nekako, ja mislim da muzičari nikada ne slušaju muziku u "slobodno vrijeme". Svako slušanje muzike je, na nekom nivou, rad. Zato sve što slušam ima veze s onim šta radim. A slušam stvarno sve. Trenutno slušam novi solo CD Bojana Z "Soul shelter".

Ivan: Uspevam da se nekako izborim sa današnjom hiperprodukcijom muzike, i da svemu što mi se svidi dam vreme za detaljno slušanje.Čini mi se da sam, i pored tog profesionalnog doživljaja muzike koja je bitna za moj rad a danas je zovu jazz i world music, uspeo da sačuvam kod sebe i detinjastu radost, skakanje po kući kada pojačam Rage against the machine ili The Meters.

Nenad: Kad si već spomenuo RATM, bar jednom mjesečno preporuča se gledanje koncerta Battle of Mexico City iz 1999. Trenutno dosta slušam Glen Veleza, već duže vrijeme drži me njegov album Assyrian Rose, a nikako da mi dosadi i novozelandski bend Trinity Roots i njihov album True.

Terapija: Znam da je ovo možda malo izlizano pitanje no, što možemo očekivati od nastupa u Zagrebu? Hoće li biti nekih iznenađenja na pozornici?

Damir: Pa, iskreno se nadam da je publika pripremila neko iznenađenje?!

Ivan: Ako budemo raspoloženi izvešćemo vam našu dramsku adaptaciju vica: bili jednom, u jednom avionu, jedan Hrvat, jedan Bosanac i jedan Srbin...e sad, ja ovaj, ne znam baš kako je to sve išlo po redu, samo na kraju, sva trojica su ispali pametni i sve su ih nadmudrili!

Nenad: I onda se avion srušio!

Terapija: I za sam kraj, imate li što nadodati? Nešto što sigurno nismo znali.

Damir: Recimo, govor i proizvodnja zvukova su tek sekundarna funkcija laringsa razvijena usljed evolucije ljudske komunikacije...

Hvala vam na vremenu i vidimo se u Booksi i Tvornici.

mario m. // 05/10/2012


PS: Premijerni nastup održati će se 16.10.2012 u Booksi u večernjim satima a biti će prikazan i novi spot za pjesmu "Razbolje se lijepa Hajrija" dok je koncert u Tvornici kulture i to u Velikom pogonu zakazan za subotu 20.10. u 20:30h

Cijena ulaznice za koncert: 60kn u pretprodaji, na dan koncerta na ulazu 80kn.
(Važna napomena: ograničen je broj karata zbog sjedaćih mjesta; karte se mogu kupiti na svim mjestima prodajnim mjestima Eventima)
Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*