home > interwju > Vedran Majstorović

kontakt | search |

Vedran Majstorović

Nedavno je izašla kompilacija hrvatskih garažnih bendova. Svoje predstavljanje zainteresiranoj publici imat će u Saxu 16.12. Evo što o projektu kaže jedan od pokretača cijele priče...

1. Upravo je objavljena cd kompilacija hrvatskih garažnih bendova "IT CAME FROM THE GARAGE!! Vol. 1.. Kako je došlo do ideje za objavom cd-a?

Kompilacija IT CAME FROM THE GARAGE!! Vol. 1 je projekt skupine entuzijasta i zaljubljenika u prljav, sirov, iskren i bučan garažni zvuk iz Hrvatske. Ideja je nastala od strane garage punk benda Thee Mad And Hairy Wombats iz Zagreba koji izdaje vlastite demo CD-e na "uradi sam" principu, kao i na poticaj prvog vala garažnih bendova u Hrvatskoj (Erotic Biljan And His Heretics, The Babies, The Welcomin' Committee In Flames). Inspiracija ovoj kompilaciji bila su i izdanja "Bombardiranje New Yorka" Zdenka Franjića na kojima je većina bendova sudjelovala sa svojim snimkama.

Nakon okupljanja prijatelja i kolega koji su pomagali u pripremi CD-a (snimatelji, dizajneri, audio i video montažeri, glumci, obožavatelji itd.), namjera je putem etikete Wombat Records objavljivati i buduća izdanja kompilacija. Izdavanjem pjesama na jednom mjestu okupljamo scenu, družimo se, sviramo i naravno zabavljamo, zbog čega je cijela ova ideja i krenula.

2. Koji su sve bendovi na kompilaciji?

Na kompilaciji je zastupljeno 10 bendova iz Hrvatske, od kojih svaki svira neku varijantu garažne glazbe, bio to garage blues, garage trash, garage punk ili nešto četvrto. Bendovi, njihove stranice na Myspaceu i objavljene pjesme su navedeni kako slijedi:

1. REVOLTS! (garage blues/Zagreb, www.myspace.com/revoltshr) - glupko urac
2. LATEX WILLER (psychobilly/Zagreb, www.myspace.com/latexbendover) - switchblade
3. THE WELCOMIN' COMMITTEE IN FLAMES (trash'n'roll/Zagreb-Sendai, www.myspace.com/wcinflames) - feed me
4. TOMBSTONE HEARTS (garage swamp/Zagreb-London-NYC, www.myspace.com/tombstonehearts) - probe
5. THEE MAD AND HAIRY WOMBATS (lo-fi garage punk/Zagreb, www.myspace.com/theemadandhairywombats) - casse-toi
6. ROCKIN' KURTA AND HIS KUR-TONES (rockabilly/screamo/surf/Zagreb, www.myspace.com/rockinkurtahiskurtones) - c'mon
7. DYKEMANN FAMILY (garage/rock/Zagreb, www.myspace.com/dykemannfamily) - new state of mind
8. EROTIC BILJAN AND HIS HERETICS (screamadelic garage r'n'r'/Zagreb, www.myspace.com/eroticbiljanandhisheretics) - why
9. THEE KNUCKLEHEADS (garage soul/Vinkovci, www.myspace.com/theeknuckleheads) - it's a bar itch
10. HARP EXPLOSION (garage punk blues/Vinkovci, www.myspace.com/iggyknucklehead) - i feel
[  ]

3. Po kojem ključu su bendovi odabrani?

Zajedničko svim bendovima jest da su sudjelovali na nekom od izdanja festivala Garage Spring Roll u Zagrebu te da su svirali na nekoj od večeri tog događaja održanih u Spunku, Brazilu ili KSET-u. Garažna scena, ako vidimo broj objavljenih bendova, je vrlo aktivna i živa - članovi se dobro poznaju, a neki i nastupaju u više bendova (W.C.I.F./Dykemann Family, W.C.I.F./Tombstone Hearts npr.). Zajedničko dijele i to što se petkom okupljaju u Spunku u Zagrebu na garažnim slušaonicama legendarnog DJ Hellsonica/Drumsonica/Kolumba, tako da nije bilo teško preporučiti grupe koje bi sudjelovale na ovom izdanju.

4. Uskoro je promocija cd? Gdje kako kada zašto?

Tako je, promocija će se održati u četvrtak 16.12. od 21h u klubu Sax! u Zagrebu, u sklopu programa Novi Zvuk. Tada će nastupiti bendovi koji su zastupljeni na kompilaciji: Revolts!, The Welcomin' Committee In Flames, Thee Mad And Hairy Wombats, kao i Bolesni um. Organizirat ćemo i promociju, tj. dijelit ćemo besplatne primjerke CD-a. Eto prilike da čujete hrvatsku garažnu scenu uživo ako već niste, a i da osigurate kopiju CD-a za sebe!
Zanimljivo je da program Novi zvuk vodi Ivica Duspara, bivši gitarist i autor pjesama Majki s albuma "Razum i bezumlje" čime ćemo, u toj večeri, simbolički spojiti garažni proto-punk zvuk Vinkovaca krajem 80-tih i garažni zvuk kojeg rade današnji bendovi.

5. Što dalje?

Važno je naglasiti da je IT CAME FROM THE GARAGE!! nastao isključivo dobrom voljom i doprinosom samih bendova. Pred sobom imamo CD koji je privlačno dizajniran, žanrovski jako bogat i slušatelja iznenadi koliko se kvalitetne (domaće!) glazbe na njemu nalazi. Za prvo izdanje smo osigurali 300 primjeraka koji su potpuno besplatni. CD mozete zatražiti na e-mail wombat.records@yahoo.com te nakon dogovora preuzeti u sklopu garažne slušaonice u Spunku petkom ili na nekom od budućih koncerata objavljenih bendova. Do tada, preporučamo da pjesme poslušate na službenoj Myspace stranici kompilacije - www.myspace.com/icfthegarage

pedja // 13/12/2010

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*