home > topliste > 2008 by eva braun/rebel star - NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE

kontakt | search |

2008 by eva braun/rebel star - NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE

Članovi bendova EVA BRAUN i REBEL STAR, Milan Glavaški i Goran Obradović, podijelili su s nama svoje najslušanije trenutke u 2008.

Garwood Pickjon (Rebelstar) / AKA Goran Obradovic (Eva Braun)

Nova izdanja (po abecednom redu posto se hronologija menja iz dana u dan):

BUFFALO KILLERS - Let it ride (Alive)

Kombinacija uticaja kasnih sezdesetih i ranih sedamdesetih u kreiranju istinski starinskog psihodelicnog heavy-blooz-a, uz koji smo listom svi (ukljucujuci i one koji to nisu spremni priznati) pre ili kasnije "cepali" air-guitar. Prepoznatljiva Creamy power-trio Experience formula, uz onaj isti lezerni pristup koji Neil Young toliko voli kod Crazy Horse, sa sve vokalnim harmonijama koje jasno daju do znanja da su CS&N proveli dosta vremena na gramofonima (!) ovih klinaca.

LEFT LANE CRUISER - Bring yo' ass to the table (Alive)

Da je Son House bio beo, i da mu je neko ustekao gitaru u pojacalo, ovo bi vrlo verovatno bilo najblize onome kako bi zvucao. Dodajte na to nesto pankerskog stava, i bubnjara tipa Viv Prince-a i bice vam prilicno jasno kako ovaj duet iz Forth Wayne-a zapravo zvuci. Njihove originalne pesme vrlo lako mogu biti "poturene" za neke davno izgubljene delta bluz klasike, upravo iskopane iz mulja juznjackih mocvara.

HACIENDA - Loud Is The Night (Alive)

Ako nista drugo, ovo JESTE Pop album godine! Sa velikim "P". Zanimljivo je da je album producirao savremeni bluz guru Dan Auerbach (The Black Keys), ali cim cujete sirovu uzivo-u-studiju atmosferu, sve poprima savrsen smisao. Album obiluje referencama ka klasicnim momentima sredine-do-kraja sezdesetih tipa Oddesey-period Zombies-a, Something Else-period Kinks-a, Abbey Road-period Beatles-a, Smile-era Beach Boys-a, Big Pink-period Band-a ... Citava stvar zvuci kao igra u kojoj bend smislja originalne pesme koje bi se savrseno uklopile u neke od uobicajenih albuma sa Top10 lista svih vremena.

RINALDI SINGS - Bingo (Tangerine)

Kombinacija orkestriranog kokni-popa i blue-eyed soul-a, koji zvuci recimo kao potpuno ozbiljni Mike Flowers Pops, Divine Comedy sa mnogo autenticnijim pristupom stvari, savseni Austin Powers soundtrack, ili muska reinkarnacija Dusty Springfield, sve kao skrojeno za TOTP koreografiju.

THE PRIMARY 5 - High five (Neon Tetra)

Svira bubnjeve sa Teenage Fanclub, jednim od ultimativnih pop bendova savremenog (post-'60s) doba … Shvata da je sposoban za kreativnije stvari od pukog lupanja po dobosu … Osniva sopstveni bend … Jedna jedina je stvar koju Paul Quinn radi pogresno: zasto u ime Bob-a, svoj bend nije nazvao The Mighty Quinn?!?! … a pri tome ne mislim na Dylan-tribute! Album sadrzi bar jedan buduci pop klasik … pri cemu to cak i nije moja omiljena pesma !?!?!

RE-IZDANJA ( abecednim redom, iz istog razloga kao gore):

COLOURS - Love heals: The complete recordings (Now Sounds)

Bend zamisljen iskljucivo kao studijski projekat kojim su se autori (nekima poznati po pesmama recimo Turtles-a) imali nameru da se otisnu na psihodelicni trip pod uticajem zvuka sa druge strane Atlantika. Ono sto stoji cvrsto prilepljeno na vecini sadrzaja jeste tzv. "Beatlesque" etiketa, sa pesmama koje se uglavnom krecu izmedju McCartney-a, Lennon-a, Badfinger, The Merry-Go-Round i njima slicnih.

HONEYBUS - Story (Rev-Ola)

Iako se radi o najmanje trecem reizdanju ovog pop-klasika-koji-to-nikada-nije-postao, nacin na koji Rev-Ola pristupa svojim izdanjima se cinio pre ili kasnije neizbeznim. Kao i obicno, regularni sadrzaj albuma je prosiren singlovima koji su prethodili i usledili, pokrivajuci sirok dijapazon od baroknog popa preko fuzz-iranog freakbeat-a, do pionirskog power-popa ili harmonijama natopljene melodicne psihodelije ... koju god stanicu zamislite, Honeybus ce vas sigurno tamo odvesti.

Q65 - Nothing but trouble: The best of (Rev-Ola)

Slicno britanskim "saborcima" Pretty Things-ima, Birds-ima ili Downliners Sect, ova holandska skupina "kosijanera" sa sredine sezdesetih se opredelila za manje konvencionalni, tzv.freaky pristup r'n'b bumu, pre nego sto su uobicajeni istocnjacki i hemijski izazvani uticaji poceli da se promaljaju.

THE ROKES - Let's live for today: The Rokes in English (Rev-Ola)

The Rokes su najveci od britanskih bendova koji su se zbog guzve na "domacem terenu" tragom slave uputili ka kontinentalnoj Evropi. Iako im je vecina materijala bila na italijanskom, maternji jezik se sporadicno provlacio kroz svaki album. Ovo je prvi put da su ti sporadicni momenti skupljeni na jednom mestu, dokazujuci da su vise nego vredni poredjenja sa svojim srecnijim engleskim kolegama koji su slavu stekli kod "kuce", sa cime se publika ocigledno nije slagala. Pored psihodelicnog popa pesme "Let's live for today" koja ih je ucvrstila na transglobalnoj pop mapi (na zalost u tudjim verzijama), zanrovi kojima su se poigravali krecu se od klasicnog r'n'b-ja do orkestriranog baroknog popa.

TIMEBOX - Beggin': The sound of London's Mod/Club scene (RPM)

Energicni blue-eyed soul, uz gomilu klasika britanske psihodelije koji to uglavnom nisu postali, osim u odabranim krugovima poznate 'Gone Is The Sad Man'. Sa poslednjim singlovima usledio je Beatle-vibe kasnih sezdesetih, sto je ujedno i ono cega su se drzali do kraja dekade, bio to Badfinger-ovski power-pop, lagana psihodelija po uzoru na rane Bee Gees ili Honeybus ili McCartney-evski music-hall.

VAN KONKURENCIJE:

LIVE ALBUM GODINE:

EDGAR JONES & THE JONESES - We Should Get Together: Live (Viper; download-only)

Jedno od mojih najvecih razocarenja je sto posle Edgarovog skorasnjeg razlaza sa pratecim bendom znam di ih verovatno nikada necu videti uzivo. Ovo Viper-ovo izdanje ostaje kao kakva-takva virtuelna uteha sa uobicajenim bluz-dzez mutacijama, koje vas bacakaju tamo-vamo na relaciji Nju Orleans-Cikago. Nekoliko numera necete cuti ni na jednom od studijskih izdanja, ukljucujuci "You want me to want you back" koja zvuci poput Impressions-a sa Screamin' Jay Hawkins-om na mestu Curtisa Mayfield-a.

CD singl GODINE:

FREE PEACE - s/t (Loud Soul)

Onog momenta kada se ucinilo da se Edgar skrasio sa pratecim bendom The Joneses, u skladu sa svojom prevrtljivim duhom, evo ga ponovo elektricnim basom u rukama, masuci psihodelicnom bluz zastavom kasnih sezdesetih, svojevremeno podignutom od strane bendova poput Cream, Jimi-jevog Experience-a, Led Zeppelin, taste ili Groundhogs.

Detaljnije recenzije svih gore pomenutih naslova mozete procitati na www.popism-music.com ili www.myspace.com/popismmusic.

Milan Glavaški (Rebelstar/Eva Braun)

Album - 22 dreams Paul Weller
Film - The Dark Knight
Knjiga - White Tiger , Araving Agida - dobtinik Bukerove nagrade za 08
Koncert - Bob Dylan, Varazdin

eva braun/rebel star // 23/12/2008

Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*