home > topliste > 2017 by pedja

kontakt | search |

2017 by pedja

Vjerujem da će 2017. ostati zapamćena po enormnoj količini iznadprosječno dobrih izdanja na području RH i regije, pa nije bilo lako složiti neku konačnu listu. Krenuo sam s top10, da bi se jedva zaustavio na top 20, a još mi je dragih izdanja ostalo kao "honorable mentions". Iako ove godine nisam baš puno pisao, slušao sam puno, pa evo ukratko što se sve našlo na toj listi.

Na prvom mjestu ispred svih su Tús Nua, koje su me sa svojim debi albumom, koji je mješavina post-rocka i shoegazea, ostavile bez texta. Pokušavao sam napisati nešto o tom izdanju, ali jednostavno sve mi se činilo premalo vrijedno za takvo izdanje. Iako je cijeli album posložen tako da nema nijednu jedinu slabu točku, pjesma There's a thin line between everything, na repeatu mi je otkad sam je prviput čuo i nemogu je prestati slušati.

Slijede ih žestoki konceptualni post-rock čakovečkih Emphasisa i malo mirniji zagrebačkih Žen, koje svakim novim albumom potvrđuju teze koje su postavile s debi albumom. Među pet utrpali su se još i beogradski americana folkeri On Tour i dream-poperi Bitipatibi, svaki lijep na svoj način.

U nastavku, našlo se mjesta za dosta kantautorskih albuma, pa su tu novi bijesni Avdićev album, trickyevska psihodelična Diyalla, ali i laganiji Seine, π i Irena Žilić. Zadovoljan sam bio i s mračnim dubom Waitapu, lepršavim reggaeom Brain Holidaysa, etnom Kriesa i irskim napitnicama Orthodox Celtsa.

(The) Lesser Men malo su se usporili i uozbiljili na drugom albumu, a Svemirko i Bohemija su se istaknuli kao neka od najsjajnijih novih imena na regionalnoj sceni.

Godišnja lista ne bi bila lista bez best of i koncertnih izdanja. Hladno pivo je objavilo presjek svoje tridesetogodišnje karijere, a mene je oduševila pjesma Soundtrack za život, na kojoj je glavni vokal preuzela Josipa Lisac. Slično, samo 35 godišnji presjek objavila je i Boa, međutim u live verziji, dok su Trobecove krušne peći objavile živi koncertni doživljaj iz splitske Kocke.

I Nord, Cinkuši, Para Lele, Jonathan imali su vrlo dobre albume, koji bi vjerojatno u nekoj drugoj godini sigurno ušli u uži izbor, no u ovako plodnoj, jednostavno nisu imali sreće.

1. Tús Nua - Horizons (vlastito izdanje, bandcamp)
2. Emphasis - Black.Mother.Earth (geenger records)
3. Žen - Sunčani ljudi (moonlee records)
4. On Tour - Don't It Make You Want to Go Home (ammonite records)
5. Bitipatibi - Lešnici divlji 2 (vlastito izdanje, bandcamp)
6. (The) Lesser Men - Bedrooms (geenger records)
7. Seine - Sno sna (moonlee records)
8. Diyalla - World Raw 3 (jabbaton records)
9. Damir Avdić - Amerika (kapital rekord)
10. Svemirko - Vanilija (više manje zauvijek)
11. π - ☠ (časna lubanjska) (vlastito izdanje, bandcamp)
12. Kries - Selo na okuke (riverboat records)
13. Waitapu - Hortus (PDV)
14. Bohemija - Sve naopako (pop depresija)
15. Orthodox Celts - Many Mouth Shut (ammonite records)
16. Irena Žilić - Haze (vlastito izdanje, bandcamp)
17. Brain Holidays - System Error (dallas records)
+
18. Hladno pivo - 30 godina - greatest hits (croatia records)
19. Trobecove krušne peći - Ether, live (dirty old label)
20. Boa - Tvornica kulture Live 25.3.2017 - 35 godina (menart)



I među stranim albumima bilo je dosta natezanja, koji će unutra, a koji van. Iskristaliziralo ih se 20 slijedećih.

Listu predvode odlični povratnički albumi shoegaze heroja Slowdive i Ride. Još jedan povratnik na scenu došao je do trećeg mjesta. To je Simon Raymonde (ex-Cocteau Twins), koji je zajedno s Richie Thomasom (ex-Dif Juz), pod imenom Lost Horizons okupio respektabilnu skupinu gostiju i napravio odličan album u rangu s albumima This Mortal Coil.

U formi su i The Afghan Whiigs i Sleaford Mods, koji su uz odlične albume imali i zapažene live nastupe na Primavera Sound Festivalu. Mogwai secret gig, gdje su odsvirali cijeli novi album sam nažalost tamo propustio, no album je bilo nemoguće zaobići. Algiers su svojim drugim albumom privukli pažnju i naših organizatora, pa ih u siječnju dovode u Rijeku i Zagreb, a nadam se da nas Liima ni s promocijom drugog albuma neće zaobići.

Iako me se uživo i prijašnjim albumima nisu dojmili, The xx su me kupili trećim albumom, a Daughter su napravili fenomenalan soundtrack za računalnu igricu, a Anthony Reynolds za film prema noveli Colina Wilsona.
Ostatak koji slijedi pogledajte u nastavku.

1. Slowdive - Slowdive
2. Ride - Weather Diaries
3. Lost Horizons - Ojalá
4. The Afghan Whigs - In Spades
5. Sleaford Mods - English Tapas
6. Mogwai - Every Country's Sun
7. Algiers - The Underside of Power
8. Liima - 1982
9. The xx - I See You
10. Daughter - Music from Before the Storm
11. Anthony Reynolds - Adrift in Soho
12. Manchester Orchestra - A Black Mile to the Surface
13. LCD Soundsystem - American Dream
14. Beach House - B-sides and Rarities
15. Angus and Julia Stone - Snow
16. Beck - Colors
17. Destroyer - Ken
18. Wolves in the Throne Room - Thrice Woven
19. Noel Gallagher's High Flying Birds - Who Built The Moon?
20. Then Comes Silence - Blood
21. U2 - Songs of Experience
22. Minor Victories - Orchestral Variations
+
23. Nick Cave & The Bad Seeds - Lovely Creatures: The Best of Nick Cave and The Bad Seeds 1984-2014
24. Echo & The Bunnymen - It's All Live Now
25. Soundtrack - Singles: Original Motion Picture Soundtrack [Deluxe Edition]



Što se koncerata tiče, većinu naj-2017 pogledao sam na Primavera festivalu u Barceloni. To se prvenstveno odnosi na The Afghan Whigs, The Wild Beasts, S U R V I V E, Against Me ili Sleaford Mods. Ipak, najupečatljiviji koncert ove godine bio je onaj Prophets of Rage na Šalati, gdje se prolilo više piva nego se popilo, a iako je zrak bio napunjen bijesom, svi su se veselo grlili i skakali. Upečatljivi su bili epski Laibach u Lisinskom, Sigur Ros u Domu sportova i Nick Cave u Stožicama, dok su mi od klupskih u glavi ostali bezbrižni Beach Slang i Fujiya & Miyagi u Močvari te kanadski Timber Timbre u Šiški.

Do slijedećeg javljanja...

pedja // 11/12/2017

Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*