home > topliste > 2015 by terapija - Ivana Tolić (Reggae.hr)

kontakt | search |

2015 by terapija - Ivana Tolić (Reggae.hr)

Ove godine svoju listu nam je priložila i prijateljica s prijateljskog portala. Pa evo kako ona izgleda...
[  ]

Regionalna nereggae izdanja 2015.


Rundek Cargo Trio "Mostovi"
Rundek me s "Mostovima" osvojio 100%. Inteligentni i emocionalni tekstovi dostojni usporedbe s velikm Arsenom traže od vas maksimalnu koncetraciju pri slušanju albuma.



Bebè Na Volè "Time Of Great Depression"
Bebè Na Volè je bluzer visokog kalibra. Iako je album "Time Of Great Depression" doživio svoj boom, čini mi se da je vrlo brzo pao u tihi zaborav. Obavezno štivo iz domaće draguljarnice:

Mario Rašić & Balkan Zoo Ensemble "Balkan Zoo"
Mario Rašić je apsolutni genijalac što se tiče aranžmana svojih pjesama. Njegovi nastupi uživo s Balkan Zoo Ensebleom i Valerijom Nikolovskom preporučam svakome tko je željan dinamičkog jazza.

Kandžija i Gole žene "Nema labavo"
Nema labavo s Kandžijom. Iako mi je Kandžija u početku svoje karijere poprilično išao na živce, već dulje vrijeme skidam kapu njemu i Golim ženama na duhovitim i angažiranim tekstovima pod motom "misli drugačije".

Frenkie "Re-experience"
Frenkie nam zapravo nije isporučio ništa spektakularno novo, no osvrt na vlastitu karijeru zapravo nas je podsjetilo da u regiji imamo još jedno konstantno ime koje se trudi proširiti vidike nekim novim generacijama.


Domaća reggae izdanja:


Sassja "Taktički Praktično"
Sassja. Na reggae sceni Sassju poznajemo odavno, ponajviše zahvaljujući našem producentu Jah Billahu i totemima scene koji stoje iza imena Bass Culture. Izuzetno mi je drago da je Sassja uspjela složiti vrhunsko izdanje vrijedno pažnje šire publike.



Kali Fat Dub "Ringišpil iz Haada"
Dva maestra Chakka i Haris Pilton dugo su najavljivali "Ringišpil iz Haada". Izdanje je naizgled hladno i depresivno, no zapravo je dobro osmišljeno i verbalno moćno. Chakkine "Vesti iz zemlje" bi trebalo emitirati svaki dan u 19.30 na nacionalnoj televiziji.

Egoless "Selected Works 2015."
Ako se niste upoznali s Egolessom, izvolite to učiniti odmah. Jedan od najproduktivnijih i najkvalitetnijih producenata u Hrvatskoj.

Drvored "Arhelino"
Drvored mi miriši na Antenatovu priču jer su nakon sto godina izdali album, a uvijek sena žurkama pojavljuju s vjernom publikom koja zna tekstove. "Arhelino" je izuzetno živo i simpatično izdanje koje jednostavno priziva dobru volju. Svakako treba obratiti pozornost na razvoj ovog sastava.

Kantriman Meets Bass Ul Ulema - "Women's Voices: Balkan in Dub"
Ovo je jedno zanimljivo dub izdanje slovenskog Kantrimana i bosanskog Bass Ul Uleme. Sedam gotovo nepoznatih vokalistica odazvale su se ovom izdanju i žao mi je što je "Women's Voices: Balkan in Dub" prošlo relativno nezapaženo. Preporučam za pošteno dubiranje.

Strana world music/reggae izdanja 2015.:


ST Germain "St Germain"
Stara, srednjoškolska ljubav iznijela je album s afričkim glazbenicima. Dovoljno da se ponovno zaljubim.



Terakaft "Alone (Tenere)"
Još jedni iz škole tuareškog bluesa. Ali nisu oni još jedni u nizu, posebni su. Njihov pustinjski blues traje od 2001. godine, a 2015. Izdali su još jedan genijalan album kojeg nikako nemojte propustiti!

Bassekou Kouyaté & Ngoni "Ba Power"
Iako sam ove godine previše slušala Izvorišta (Radio Student 100,5 MHz, srijeda od 19h), s Bassekou Kouyaté & Ngoni sam upoznata još iz doba Ethnice s Radija 101. Nebitno, Izvorišta su mi otkrila "Ba Power", hvala na tome!

Weeding Dub "Still Looking For"
"Still Looking For" francuskog producenta Weeding Dub danima nije silazio s playliste. Ovo je možda i najbolji ovogodišnji europski dub album.

Vibronics "Returning Of Vibronics"
Vibronicsi znaju što rade, dokazali su to i sa svojim desetim albumom. Pregršt gostovanja, a svakako bi izdvojila vokal Soom T u "Don't Follow Babylon". Da, nikako koracima Babylona, uvijek kontra!

Brain Damage "Walk The Walk"
Brain Damage gostovao je početkom godine ponovno u Zagrebu i isporučio odličnu atmosferu na Wintersplashu. Kraj godine je obilježio njegov odličan album "Walk The Walk" nastao na Jamajci.

Tiken Jah Fakoly "Racines"
Legenda afričkog reggae pokreta, nasljednik Alpha Blondya snimio je album s obradama reggae klasika. Ovo djelo me nije oborilo s nogu, no nisam ostala ravnodušna prema spoju reggaea i afričke tradicije. Ovom prilikom Izdvajam klasik "One Step Foward" koji je opjevao zajedno s njegovim autorom Max Romeom.

Barrington Levy - "AcousticaLevy"
Akustična izdanja su moja tiha patnja stoga sam raširenih ruku dočekala akustično izdanje reggae legende Barrington Levya. "Black Roses" bila je jedna od prvih reggae pjesama s kojom sam se susrela u životu i nisam očekivala da ću je ikad čuti u akustičnom izdanju od samog autora.

Tinariwen "Live In Paris"
Nažalost, na Tinariwen sam prestala obraćati pozornost onog trenutka kada su postali trend, no "Live In Paris" (što je zapravo snimka s kraja 2014.) ponovno je privukao moju pažnju.

Mellow Mood - "2 The World"
Reggae burazi iz Italije prije nekoliko godina postali su totalni hit s pjesmom "Dance Inna Babylon", a predviđala sam da će ih zadesiti popularnost Dub Inc.-a. To se još uvijek nije dogodilo, no na dobrom su putu. Svakako obratite pozornost na ovaj reggae sastav iz susjedstva!

terapija // 28/12/2015

Share    

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*