home > portret > WORLDS BETWEEN US - portret (2 izdanja)

kontakt | search |

WORLDS BETWEEN US - portret (2 izdanja)

Predstavljamo još jedan u nizu izvođača iz Austrije, hardcore band koji se nakon petogodišnjeg rada sredinom 2008. raspao.
[  ]

WORLDS BETWEEN US - Life In Colored Squares (2005, Engineer Records)

Worlds Between Us počeli su s radom 2003., te su u ovaj prvi album radili pune dvije godine. Postavu čine Andreas (vokal), Jochen (bas), Michael (bubnjevi), Nikolaus (gitara) i vođa banda Dominik (gitara) koji se bavi uređivačkim poslovima oko Noise Appeal Records. Međutim, vrlo je interesantno da je ovaj prvi album objavljen za britansku etiketu Engineer Records iz Turnbridge Wellsa (30 km južno od Londona) koji imaju i podružnicu u Americi, u New Jerseyu. To govori o velikom apetitu benda i njihovim afinitetima ka američkoj sceni, kao i o neskrivenom potencijalu materijala koji se nalazi na ovome prvijencu.

Ovo je ustvari mini album sa 6 kompozicija i dvije bonus skladbe gdje se WBU predstavljaju kao jedan dio punk hardcore struje i to one koja više naginje post-hardcore zvuku sa naravno podosta gnjevnim i bijesnim vokalom. Glazba im je odriješita, ali ne i suviše žestoka (osim u nekim tipičnim ritmičkim hc dionicama), te su gitare melodične, pune osebujnih solo-dionica, a aranžmanski imaju ponešto i od zvuka američkog hardcore kruga. Tekstovi su bijesni i govore o nezadovoljstvu života kojim su okruženi, profesionalnim obavezama na poslu koji od njih iziskuje gotovo stopostotnu dostupnost i vjernost tvrtki u kojoj su zaposleni, zatim o raznoraznim životnim peripetijama, stavovima i svjetonazoru koji je podosta baziran na sofisticikaciji i gotovo filozofskim raspravama. U nekim tekstovima može se nazrijeti i duh Henry Rollinsa, te dobrog dijela američke hc struje koja je sličnim akcentom govorila o vrlo bliskim stvarima. Elem, tekstovi su za podrobna razmišljanja i razglabanja, pisani su gotovo u obliku programatskog mini eseja i tvore veliku vrijednost izraza WBU. Uz to su uspjeli ostvariti glazbenu spregu punk/hc-a, povremenih dionica koje svoje uporište podjednako imaju u noise-rocku (pa i metalu), te su napravili kvalitetnu spregu tekstova i glazbe. Na albumu je očigledno udarna kompozicija "Metronom heartbeats (are fashionable)" jer je uz originalnu album verziju prisutna još u dvije varijante koje se razlikuju po aranžmanima i produkciji.

Vrlo dobar rad koji traje svega 28 minuta.

Ocjena (1-10): 7
[  ]


WORLDS BETWEEN US - Downsides EP (2007, Noise Appeal Records/ Carpet Records)

Budući da vjerojatno nije bilo nikakvih značajnih odjeka njihovog debi albuma i eventualnog plasmana u USA, band je još samo nakratko surađivao s britanskim izdavačem Engineer Records za kojeg je objavljen 7'' split singl s italijanskim sastavom Cohesion (2006), te su bili prisutni na njihovom kompilacijskom DVD "Engineer" sa Cohesion, Rydel, The Fire Still Burns (i još mnogim imenima), svoj daljnji rad usmjeravaju na Noise Appeal Records. Prvo je 2006. objavljen 7'' split singl sa The Plague Mass (www.myspace.com/plaguemass), a potom je objavljen ovaj EP kojeg su završili sredinom 2007. Novina u radu je da su umjesto Andreasa na vokal postavili novog pjevača Jurgena koji im je donio još bijesniji akcent u njihov hardcore izraz. Također su pojačali i svoj stil s obiljem distorziranih gitara tako da u ovih 17 minuta materijala na momente zazvuče kao hardcore-metal band. No, od tipičnog metala razdvajuju ih tekstovi koji su ovdje daleko jednostavniji bez one sofistikacije koju su imali na debi albumu, ali i dalje govore o vječitom bijesu i nezadovoljstvu koje se neprestano taloži. U produkcijskom pogledu otišli su u mutniju zvučnu sferu okrenutu ka striktnom undergroundu tako da se prije može utvrditi kako je ovo rad snimljen u daleko nekonvencionalnijim uvjetima za razliku od vrlo čiste i jasne produkcije debi albuma.

I kao što to biva, nakon 5 godina postojanja band se razilazi. Svoj posljednji koncert održali su 7.VI 2008. na Power To The People festivalu u Beču i 24.VI 2008. objavili svoj posljednji rad, obradu sastava Seaweed za Engineer Records. Kroz karijeru održali su nekih 130 koncerata u 13 različitih država Europe, objavili 4 zvanična izdanja i bili su prisutni na nekoliko kompilacija.

Ocjena (1-10): 7

Diskografija:

Life in Colored Squares (2005)
Split with Cohesion (2006)
Split with The Plague Mass (2006)
Downsides EP (2007)

horvi // 08/12/2008

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*