home > njuz > Približava se 11. izdanje Žedno uho festivala

kontakt | search |

Približava se 11. izdanje Žedno uho festivala

Žedno uho festival dočekao je svoje 11., ali nažalost i posljednje izdanje, barem kad je njegovo daljnje održavanje u Zagrebu u pitanju. Naime, zahvaljujući drastičnom rezanju potpore od strane gradskog Ureda za kulturu, obrazovanje i šport daljnje održavanje ovog festivala u sadašnjem formatu postalo je nemoguće, tako da je ovogodišnji festival zadnji kakvog smo imali prilike dosad gledati i slušati.

O budućnosti festivala i njegovoj novoj lokaciji uskoro ćete imati prilike doznati nešto više, a u nastavku slijedi kratki osvrt na program ovogodišnjeg festivala.
Svoje ustaljene prakse Žedno uho se držalo i ove godine, što znači da okosnicu festivalskog programa čine izvođači kojima je kreativnost zaštitni znak i imperativ, dok je tržišni uspjeh potpuno u drugom planu.
[  ]

Iznimno smo sretni što ćemo ove godine ugostiti ljude koji su gradili temelje onoga što je danas znano kao indie rock, a David Gedge, koji nas s The Wedding Present već punih 25 godina uveseljava stvarajući predivan i šarmantan gitaristički pop-punk, te pogotovo Grant Hart, koji stoji iza gomile briljantnih pjesama jednog od najutjecajnijih bendova osamdesetih - Hüsker Dü, neupitno su odgovorni za današnji zvuk tog sve popularnijeg glazbenog izraza. Tko zna kako bi se popularna glazba razvijala da nesretni spoj mladenačke neobuzadnosti začinjene teškim drogama, te krutosti i nemilosrdnosti glazbene industrije nije prerano okončao život ovog nevjerojatnog benda, čiji je utjecaj na glazbu nastalu tijekom protekla više od dva desetljeća gotovo nemjerljiv. A da su pjesme koje je tijekom punih 30 godina djelovanja napisao i otpjevao Grant Hart i u ovim krajevima utjecale na brojne kreativne glazbenike potvrđuje primjer sjajnih Goribor koji su s nevjericom primili naš poziv da na festivalu zasviraju istu večer kad i njihov veliki uzor.

Toliko spominjani indie rock provlačit će se kroz većinu festivalskih dana, a već nas na njegovom otvaranju očekuju razigrani i nepredvidivi art-punk kalifornijskih Deerhoof, te eksperimentu okrenut elektropop, nekad njujorških, a odnedavno također kalifornijskih High Places. Puno dobre eksperimentalne elektronike očekuje nas i na nastupu zasigurno najotkačenijeg među ovogodišnjim izvođačima, čovjeku koji je pravo glazbeno i performersko čudo iz Baltimorea a odaziva se na ime Dan Deacon, ali i na koncertu velikih Matmos koji odnedavno začudo također žive u Baltimoreu, a čiji je ogroman skladateljski talent svoju potvrdu dobio i na albumima islandske pop dive Björk.
[ deerhoof ]

deerhoof

A kako niti jedno izdanje ovog festivala nije prošlo bez izvrsnih jazzista, odnosno glazbenih improvizatora, tako neće ni ovogodišnje, jer druge ćemo večeri festivala uživati u bubnjarskim vratolomijama na granici sa stand up komedijom nizozemskog genijalca Hana Benninka, ovoga puta u društvu s našim čestim gostom saksofonistom Charlesom Gayleom, ali i u premijernom zagrebačkom nastupu kantautorice koja bez ustezanja koketira sa šarolikim glazbenim izrazima u rasponu od gitarističkog rocka i folka, sve do noisea i improvizacije, a koja se zove Carla Bozulich. Svoj će premijeran nastup pred zagrebačkom publikom odsvirati i sjajna austrijska violinistica Mia Zabelka, u čijem triju natupaju njemački kontrabasist Johannes Frisch i legendarni češki bubnjar Pavel Fajt, poznat prije svega po svojoj dugogdišnjoj suranji s Ivom Bittovom.
[ the wedding present ]

the wedding present

Dakle, još jedna kolekcija iznimno šarolikih i prije svega kreativnih izvođača tvori ovogodišnje Žedno uho, festival koji je, unatoč konstantom rastu zanimanja javnosti, o čemu ponajbolje govori činjenica da su festivalske ulaznice bez ikakve prethodne reklame razgrabljene u rekordnom roku, zahvaljujući nerazumijevanju gradskih vlasti prisiljen potražiti novi grad koji će ga udomiti. Srećom, takav se našao, ali o tome nešto više uskoro.

26.- 30.04. @ teatar &td
ŽEDNO UHO FESTIVAL br.11


26.04.
deerhoof (sad)
high places (sad)

27.04.
dan deacon (sad)
carla bozulich & francesco guerri (sad / italija)
charles gayle & han bennink (sad / nizozemska)

28.04.
grant hart (sad)
chuck prophet & the mission express (sad)
goribor (srbija)

29.04.
matmos (sad)
mia zabelka trio (austrija/njemačka/češka)
marinada (hrvatska)

30.04.
the wedding present (engleska)
hemendex (hrvatska)
nimbus dei (hrvatska)

ana // 10/04/2010


PS: Festivalske ulaznice za ovogodisnju manifestaciju su rasprodane, a dnevne ulaznice mogu se kupiti u Dancing Bearu, Dirty Old Shopu i Rockmarku. Cijena je 65kn za sve dane, a 100kn za posljednji.
Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: novosadski MRT ponovno aktivni!

novosadski MRT ponovno aktivni!

| 15/04/2024 | mr x. |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*