home > njuz > HRFF #7 @ Europa 07/12/2009 - 13/12/2009

kontakt | search |

HRFF #7 @ Europa 07/12/2009 - 13/12/2009

Veliki sedmični događaj počinje 7. prosinca i traje do uključujući 13. prosinca (nije petak, već nedilja!).
[  ]

Na presici su Petar Milat i predstavili program festivala koji se sastoji od filmova, diskusija, jedne izložbe i offprograma. Ove godine se suradnja proširila na Rijeku, gdje će događaje organizirati Filmaktiv u Art Kinu Croatia.
[  ]

Diskusije su proizvod suradnje s Centrom za ljudska prava, festivalom Filmske mutacije i Centrom za dramsku umjetnost

Od gostujućih raspravljača imamo Ariellu Azoulay i Janeza Janšu u raspravi Reaproprijacija osjetilnog i političko djelovanje, te Adi Ophir u Političkoj organizaciji znanja, sa Žarkom Puhovskim. U tim inozemnim diskusijama neće biti prijevoda na hrvatski.

Zatim diskusija Otpor u slikama: vizualna artikulacija borbe za javni gradski prostor govori o reprezentativnom slučaju Cvjetni trg te kako se slikama iskazuje pravo na grad i borba protiv devastacije istoga. Jedina izložba festivala vezana je baš za tu temu. Panel Solidarnost isključenih bi trebao biti dijalog seljaka, studenata i svih koji jedino zajedno mogu ući u medijski prostor i kontrirati otimanju prava. Moderira Tin Gazivoda, ravnatelj Centra za ljudska prava.
[  ]

Znajte da su ulaznice besplatne za sva događanja, ali treba uzeti karte i doći ranije u slučajevima pomame.
[  ]

Od filmova imamo gostovanje filipinskog Lava Diaza i njegovog novog filma Leptiri nemaju sjećanja. Ispodprosječno kratak film redatelja ekstremno dugih filmova je već i zato interesantan. I na Filipinima (gle čudo) kontradiktorna priroda napretka dovodi do ekološke katastrofe u trenutku zatvaranja rudnika jedne multinacionalne kompanije, o čemu je zavisilo gospodarstvo čitavog otoka. Povratnica iz Kanade istražuje šta se događalo dok je nije bilo doma.
[ leptiri nemaju sjećanja, WALANG ALAALA ANG MGA PARU-PARO, Lav Diaz, Fil, 2009 ]

leptiri nemaju sjećanja, WALANG ALAALA ANG MGA PARU-PARO, Lav Diaz, Fil, 2009

Jedna od najvećih nada festivala je Bijeli materijal redateljice Claire Denis, s izvrsnom glumom protagonistice Huppertove. Radi se o bijelim kolonistima, vlasnicima plantaže kave u afričkoj zemlji zahvaćenoj stalnim nemirima, i njihovu borbu prvo da zadrže pravo nad tom zemljom, što se u nikada gotovoj revoluciji pretvara u borbu živu glavu. Film otvara HRFF7 u ponedjeljak u 20 sati.
[ white material, 2009, claire denis, Fra, gl. ul: Isabelle Huppert!! ]

white material, 2009, claire denis, Fra, gl. ul: Isabelle Huppert!!

Posebnu pažnju festival pridaje hrvatskome filmu Posljednji podvig diverzanta oblaka Vatroslava Mimice, koji govori o borbi za grad prije 30 godina (snimljen 1978), a ulogu igra i nogometna te poduzetnička mafija u socijalizmu, te Pavle Vujisić kao sami Oblak.
[ zec na berlinski, Królik po berlinsku, Mauerhasen 2009, Bartosz Konopka, Pol/Njem ]

zec na berlinski, Królik po berlinsku, Mauerhasen 2009, Bartosz Konopka, Pol/Njem

Zec na berlinski Bartosza Konopke nominiran je za Oskara kao kratki dokumentarni, u kojem se pomoću zečeva koji žive između berlinskih zidova objašnjava zabrana slobode kretanja. Za kako je to moguće pogledajte službenu prikolicu!
[ zec na berlinski, Królik po berlinsku, rabbit a la berlin 2009, Bartosz Konopka, Pol/Njem ]

zec na berlinski, Królik po berlinsku, rabbit a la berlin 2009, Bartosz Konopka, Pol/Njem

Žalba kao prvi dokumentari i uopće film Zhao Lianga, je uglavnom kineski film o bezbroju Kineza koji se žale na povrede ljudskih prava, zbog čega praktički moraju doseljavati na mjesta suđenja, te naravno potpunoj nevoljkosti sudskih organa da se bilo koji slučaj riješi.
[ shangfang, petition, žalba, 2009, Zhao Liang, Kin.. ]

shangfang, petition, žalba, 2009, Zhao Liang, Kin..   © marin

Kao zakuska za kraj festivala zamišljen je The Yes men fix the world. Radi se o Andy Bichlbaumu i Mike Bonannu koji obučeni u business-mene predstavljaju svijetu neugodnu istinu naftnih lobija i burzovnih špekulacija. TrejlerFestival kao neprofitni projekt Mi2-a i URK-a, 7. put za redom ukazuje na potrebu prava na realizaciju prava. A koji je bolji način od širenja medijskog prostora takvim filmovima i raspravama, u vrijeme kad se u ime krize potpuno zanemaruju i elementarne želje razumnog i nerazumnoga čovjeka.

marin // 06/12/2009

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Crni kilovati", šesti album Fluid Undergrounda dostupan je na digitalnim platformama

| 24/11/2021 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Lonewolf" četvrti singl ACHACHAK

| 24/11/2021 | promo girl |

>> opširnije


cover:

"Delegate Your Bones Straight Into The Loam" novi singl DOMAGOJA ŠIMEKA

| 24/11/2021 | promo girl |

>> opširnije


cover: Nova advent lokacija u centru Zagreba - Akademija!

Nova advent lokacija u centru Zagreba - Akademija!

| 24/11/2021 | promo girl |

>> opširnije


cover: Ulaznice za Arctic Monkeys od sutra

Ulaznice za Arctic Monkeys od sutra

| 23/11/2021 | promo girl |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*