home > njuz > Dave Marsh "Bruce Springsteen; DVA SRCA; Velika biografija" i "Rock 21. stoljeća" - Aleksandar Dragaš @ Tvornica Kulture, 28/11/2011

kontakt | search |

Dave Marsh "Bruce Springsteen; DVA SRCA; Velika biografija" i "Rock 21. stoljeća" - Aleksandar Dragaš @ Tvornica Kulture, 28/11/2011

Hrvatski prijevod šestotinjak stranica "teškog" djela o Springsteenovoj karijeri, u izdanju Menart-a očekivan je priličnim nestrpljenjem za ovakvo djelo. Na promociji osim komentara Denisa Leskovara- urednika izdanja, Hrvoja Horvata- autora pogovora i Branka Komljenovića- direktora Menarta imali smo priliku čuti i komentar gosta iznenađenja, inače Spengsteenovog obožavatelja, Mile Kekina, frontmena Hladnog piva.
[  ]

Dave Marsh američki glazbeni kritičar, poznat po tome što je bio jedan od prvih urednika časopisa Creem i urednik Rolling Stone-a od 1975 do 1990, te po svojim ranijim uratcima Elvis, Before I Get Old; The Story Of Who, Fortunate Son i mnogim drugima.

"Bruce Springsteen; DVA SRCA; Velika biografija" iako nije prvo djelo Dave Marsh-a o Sprengsteenu izrazito je značajno jer nam pruža Marsh-ovo viđenje rock legende, poznatijeg pod nadimkom "The Boss", od samog početka njegove karijere uz opis kako rock legenda može dostojanstveno stariti. Ovakav način pisanja, čovjeka koji je tu bio cijelo vrijeme, nezamjenjivo bilo kakvim retrogradnim istraživanjima glazbenika o kojima se piše, iako je isto tehnički izvedivo, Marsh-ovo viđenje nam pruža onu pravu stvar; dojmove razvitka jedne karijere iz prve ruke.
[  ]

Denis Leskovar urednik hrvatskog izdanja na promociji uveo nas je u cijeli koncept Marshevog praćenja Bossove karijere. Mile Kekin, gost iznenađenja, opisao nam je svoj prvi susret sa Sprengsteenom "jednog ljetnog dana, na bazenu u Njemačkoj" prilikom kojeg je "zaražen" refrenom jednog od najpoznatijih Sprengsteenovih hitova "Born in the USA" iz 1984. Tada je kako sam kaže došao do spoznaje "da su neki rođeni za taj posao, dok se drugi samo time bave".

Hrvoje Horvat, autor pogovora hrvatskom izdanju u knjizi na sebe preuzima smještanje Sprengsteenove karijere u europski kontekst. Možda jedini dio koji nedostaje inače vrlo elokventno sročenom pogovoru je osvrt na Sprengsteenovu karijeru u odnosu na nas balkance kao prilično specifičnu skupinu, pogotovo kada je glazba u pitanju. Na samoj promociji podsjetio nas je upravo na prije spomenutu fascinantnost dostojanstvenog starenja rock legende.

"Zadnjih desetak godina može poslužiti i kao primjer da povijesno zaslužne ikone s golemim uspjesima i utezima na leđima ne moraju boraviti s druge strane inspiracije, kao i da nečija aktualnost i kreativnost nisu uvjetovanizarađenim novcima, osvojenim nagradama, niti prijašnjim trofejima. Najkraće, "budućnost rock'n'rolla" iz kritike Jon Landaua 1974. postaje njegova sadašnjost, dokaz da se stalno mogu nadmašivati zgodici iz nekima uvijek draže prošlosti. Najbolja vijest bila je ipak ta da je ono što je Springsteen pokazivao na turnejama i albumima iz ove dekade (The Rising,Devils & Dust, The Seeger Sessions, Magic, Working On A Dream) imalo istu rezonancu kao i pothvati iz prethodnih razdoblja" - autor pogovora Hrvoje Horvat.

Branko Komljenović, direktor Menarta spomenuo je sve one tehničke detalje nastajanja jedne knjige, uz naravno nadu da uslijed recesije oslabljena kupovna moć zainteresiranih neće utjecati na propuštanje ovako povoljne kupovine.


Rock 21. stoljeća knjigu u izdanju V.B.Z-a, Aleksandra Dragaša osim samog autora predstavio je prvo kratkim ulomkom iz iste, urednik Ante Perković koji je svoju karijeru započeo u sastavu Djeca,inače poznat kao novinar, publicist, rock-kritičar i glazbenik.
[  ]

Aleksandar Dragaš poznat je po svom sada već preko deset godina dugom radu za Jutarnji list kao glazbeni kritičar. Ova knjiga žarnovski je prebrana zbirka upravo tih tekstova. U knjigu nisu uključeni prema autorovim riječima neki od njegovih naboljih tekstovi kao ni intervjui koji se jednostavno žarnovski nisu uklapali u koncept knjige.
[  ]

Autor nam je prema riječima Ante Perkovića želio dati "odgovor na ključno pitanje: gdje je danas glazba koja je sredinom prošlog stoljeća došla na svijet s drskom namjerom da ga promijeni?"

Meki uvez ovog djela možete nabaviti u knjižarama V.B.Z.-a.

gemmel // 29/11/2011

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*